Två positiva besked Sverige lämnar Afghanistan och barnomsorgen byggs ut

Mona Sahlin, Lars Ohly, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand på SKF i juni 2010

Det som i den kortsiktiga medialogiken framstår som en förhandlingsseger för Vänsterpartiet är i själva verket en framgång för världsfreden och civilbefolkningen i Afghanistan, En rödgrön regering kommer att påbörja tillbakadragandet av den svenska styrkan i Afghanistan under inledningen av 2011. Det som inför diskussionerna om det rödgröna samarbetet såg ut som att bli en av de svåraste nötterna att knäcka och en principiell fråga där alla trodde att Vänsterpartiet skulle få ge vika är nu löst och på ett mycket bra sätt. En tydlig skiljelinje finns nu mot krigshetsarna i regeringen som vill skicka mer trupp.

Redan igår antydde Mona Sahlin i SVT:s partiledarutfrågning att en överenskommelse var klar att presenteras inom kort. Några timmar kom överenskommelsen där  S, V och MP skriver:

Den gamla militära strategin har misslyckats och det är dags att utveckla en ny civil strategi för det svenska stödet till Afghanistan. Därför ska den svenska styrkan i Afghanistan få en civil chef redan under 2011.

Det har varit en arbetsseger att få Socialdemokraterna och Miljöpartiet att svänga i Afghanistanfrågan. Jag har ingen insikt i förhandlingarna så jag vet inte vem som har arbetat hårdast: Vänstnsterpartiets förhandlare eller de Socialdemokrater som fortfarande tror på  fred, frihet och folkrätt i FN:s regi.

Bygg ut barnomsorgen

I går kom även ett viktigt besked om barnomsorgen där de rödgröna satsar minst 12 miljarder mer än regeringen till vården, skolan och omsorgen 2011 och 2012 för att säkerställa välfärdens kvalitet. I stället för att sänka skatterna föreslår S, V, MP nya resurser för att höja förskolans kvalitet. Några punkter ur överenskommelsen:

• Vi sätter upp ett mål om max 5 barn per anställd i förskolan. Vi föreslår en kvalitetssatsning om 1 miljard kronor med start 2011 för att åstadkomma mindre barngrupper och för att vidareutbilda förskolepersonal i ett kompetenslyft.

• Vi vill stimulera kommunerna till att öka utbudet av barnomsorg på obekväm arbetstid och avsätter 200 miljoner kronor från 2011 för detta. Vi är också beredda att se över lagstiftningen på detta område.

• Vi vill förstärka principen om syskonförtur.
Om utrymme ges vill vi ta fortsatta steg för att förbättra förskolan. Dessa förslag är reformambitioner som beror på om ett varaktigt reformutrymme faktiskt uppstår.

• Vi vill stärka kvalitetssatsningen med ytterligare 500 miljoner kronor om året, till 1,5 miljarder kronor per år.

• Vi vill införa rätt till 30 timmars förskola i veckan för barn till arbetslösa och föräldralediga i alla kommuner.

De rödgröna bedömer att målet om max 5 barn per anställd i förskolan kan nås år 2014 om ekonomin är fortsatt god och om staten och kommunerna delar på kostnaderna.

Sammanlagt innebär dessa förslag och reformambitioner satsningar på förskolan om 7 950 miljoner kronor under perioden 2011 – 2014.

Carlgren och Reinfeldt bygger kolkraftverk

Med regeringen Reinfeldts goda minne bygger nu Vattenfall ett kontroversiellt kolkraftverk i Hamburg. Ännu ett skäl att byta regering – och byta politik – den 19 september.

Liknande inlägg:

1. Där vi vill ha fred vill borgarna ha krig

2. Bjereld briljerar om Afghanistan på blogg

3. Bryt EU:s frihandelsavtal med Israel och skicka en båt till

4. Avsiktliga oavsiktliga mord

5. Obama lovar att bara atombomba andra atombombsländer som en ”kompromiss”

6. Fredsrörelsen hedrade atombombens offer och krävde att Carl Bildt agerar för kärnvapnens avskaffande

7. Göteborg kommer, på mitt initiativ, att ansluta sig till Borgmästare för fred

Bloggar: Ulf Vargek, Emil Broberg, Jonas Sjöstedt, Jinge, Ali Esbati,

Media: GP1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, DN1,2,3,4,5, SVD1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,16, AB1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14, EX1,2,3,4, GT, SVT1,2,3,4,5,

intressant, bloggvanstern och politometern kan du läsa andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer

Lägg till →

 1. Utländsk trupps närvaro i Afghanistan är en förutsättning för att civila insatser skall kunna genomföras. Dra tillbaka trupperna och det arbetet haverear. Är det solidaritet??

 2. Håller med om det du skriver – MEN – ”Ett tungt besked” betyder oftast något negativt – som att man vidarbefordrar att en buss har kört i diket eller att nyckelindustrin på orten har gått omkull.

  Viktigt, Starkt, Kraftfullt… kanske, om du önskar byta.

  hälsningar

  Smygvinkeln

  • Jöran Fagerlund 27 augusti 2010 — 13:07

   Det stämmer. Jag tänkte mer besked inom två tunga områden. Tack för synpunkten.
   Jag tror dock att jag låter rubriken vara kvar så länge. Det kan bli struligt med länkar och annat om jag ändrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: