Segregationsproblemen börjar i Älvsborg och inte i Bergsjön

Bortom grönskan vid foten av Älvsborgsbron börjar ett av Göteborgs värsta problemområden: överklassenklaven Älvsborg.

GP kör idag några artiklar om segregationen i Göteborg. Två tjejer från Älvsborg respektive Bergsjön får illustrera den delade staden. Artiklarna, och diskussionen i allmänhet, handlar som vanligt om vad som bör göras i Bergsjön och nästan inget om vad som bör göras åt huvudproblemet: Göteborgs överklassområden som Älvsborg.

Det är överklassen och de växande klyftorna som är drivande i segregationsprocesserna. Genom att bostadspriserna trissas upp hålls låginkomsttagare effektivt ute från överklassenklaverna Askim, Torslanda, Älvsborg och Örgryte. De boende där har möjlighet att bosätta sig över hela staden medan mina grannar i Gårdsten inte har det. Det är alltså överklassen som väljer segregationen.

Det behöver inte vara så. Bostadssegregationen går att bekämpa. I varje planärende måste segregationen bekämpas. Inte en ny villa kan tillåtas i Askim, enbart hyresrätter. När centrala stan förtätas måste 80–90 procent av de tillkommande lägenheterna vara hyresrätter för att problematiken skall minska.

Viktigast av allt är den ekonomiska politiken. Göteborgs överklass skall inte få fortsätta dra ifrån. Tvärt om måste deras ekonomiska utrymma krympa. Inte bara för att bryta segregationen utan också för att klara klimatkisen och miljöproblemen.

Mona Sahlin har lovat minskade klyftor. Något dagens borgerliga regim med segregationsminister Sabuni i spetsen inte vill veta av. De vill tvärt om öka klyftorna.

Personligen är jag orolig att de rödgrönas ekonomiska politik inte kommer att klara av att minska klyftorna då vi i mångt och mycket har accepterat borgarnas skattesänkningar.  Nåväl. Jag hoppas att jag har fel i mina farhågor och att den rödgröna ekonomiska politiken faktiskt leder till minskade klyftor. Mona Sahlins löfte om minskade klyftor var glasklart och jag utgår från att hon är beredd att ändra sin ekonomiska politik om det visar sig att den förda politiken inte minskar klyftorna.

Läs alla mina inlägg om segregation. Liknande inlägg:

1. Kranskommunerna trivs med segregationen

2. Det mesta återgår till det normala och det är det som är problemet

3. Klassamhället är oförenligt med hållbar utveckling

4. Bygg hyresrätter, inte ägarlägenheter

5. Vänsterförslag om romskt kulturcenter väl förankrat

6. Förstasidan och helt uppslag om problemområdet Askim i tidningen Sydväst

7. Orättvisorna har ökat på grund av politiska beslut från borgare och sossar

8. De med de högsta inkomsterna förstör miljön mest och har störst ansvar att ändra sig

9. Göteborg slits isär

10. Flitiga ungdomar tar strid mot nedskärningar i Göteborg

Bloggar: Svensson,

intressant och politometern kan du Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Media: DNAB1,2,3,4, GT1,2, DN1,2,3, SVD1,2,3, EX, SVT,

10 kommentarer

Lägg till →

 1. Ja. Det är väldigt synd att inte Jöran och hans allvetande partikamrater, som vet bäst, har rätten att tvångsförflytta människor och bestämma var och hur de skall bo.

 2. Problemet är inte de rika områdena. Problemet är väl de fattiga? Målet måste vara att att alla områden i Sverige blir lika omtyckta och trevliga som de fina som omnämns ovan. Den viktigaste faktorn är ändra Sveriges invandringspolitik så de som kommer till landet är rikare och mer framstående än de som lämnar landet. Att få en invandrare ska höja statusen på området, inte tvärt om.

 3. Ledarna för både sossar, borgare och kommunister, har ju hoppat i samma tunna och kämpar mer och mer, för islams invation.
  Se bara hur det ser ut i Malmö idag.
  Malmö var från början en svensk stad, vill jag minnas t.o.m Sveriges tredje största stad och låg inom Sveriges gränser, eller hur???
  Glöm inte det då Ni går till valstugan snart.
  Att kasta sten på våra polisbilar, brandkår och ambulanser. Detta tycker jag är en ren krigshandling mot oss svenskar, i vårat egna land. ”Sverige”. Och det värsta är att våran nuvarande regeringen, säger ingenting om detta, det bevisar hur farliga ledare vi har sittandes inne i riksdagshuset. Eller hur???
  Våran kristna kultur och den islamiska religionen, har krigat mot var andra i alla tider, Det är bara så.”Tro bara inte, att de kan flytta in, som ensamkommande barn”. Och leva ifred med oss kristna, utan omskolning till ett modernt kristet samhälle heller, som Olof Palme tyckte, för 35 år sedan.
  Svenskarna måste rycka upp sig, och inte visa, denna undanflykt och feghet, som nuvarande regeringen, har velat i 40 år. Ty detta är mycket farligt för kommande generationer och oss svenskar!

  • Nuvarande regering har bara suttit 4 år vad jag vet iaf….

  • Malmö ligger fortfarande inom Sveriges gränser, om nu det skulle ha någon betydelse.

   I övrigt är ”Nils Dacke”s inlägg helt huvudlöst, dumt, främlingsfientligt, hatiskt och osmakligt på alla sätt.

   Olika kulturer KAN leva i fred sida vid sida, dessutom är inte alla ”svenskar” kristna, vi som bor i detta land har många olika religioner, politisk åskådning och livsfilosofier. Själv är jag ateist och socialist. Och jag är en människa, inte någon svensk, norsk eller annan nationalitet. Jag är för fri in- och utvandring och jag tycker att alla nationalstater bör avvecklas.

   Nationalism och sekterism har aldrig lett till något gott!

 4. Nu skrivs det åter igen om segregationen i Göteborg.
  Vem är det som har styrt och fortfarande styr i Göteborg????
  Just det! Dessa kära Socialdemokrater. De som säger sig stå på de svagas sida.
  Men som vanligt är det bara vackra,fagra ord. Det är Sossarnas som skapat segregationen i denna stad. Glöm inte det! Skyll inte på de boende.

 5. Felet är väl egentligen inte att rika bor för sig och fattiga för sig, utan att det överhuvudtaget finns rika och fattiga!!?

 6. Om Mona Sahlin vill minska klyftorna kan hon ju börja med att själv flytta till Rinkeby.

  mvh.

  x.

 7. Det är inte så lätt att ”klämma in” ytterligare en villa i Älvsborg.. Hur har du då tänkt att ”klämma in” några ”hyreskaserner”..?

  Människor kommer ALLTID att vilja bo med sina gelikar, med samma normer, värderingar och synsätt! Se bara på exv. ”China-Town” eller ”Little Italy” i New York. Det går inte att i demokratiska system och stater tvinga människor att bo där de inte vill eller att tvinga människor att flytta dit de inte vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: