Inför högskattezoner i överklasstäta områden i stället för nystartzoner i invandrartäta områden

Det är klart att vi behöver rusta upp en del saker hemma i Gårdsten men segregationen kan bara brytas om vi kommer tillrätta med Göteborgs problemområden: de överklasstäta stadsdelarna.

Högerregeringen fortsätter att vända sina blickar åt fel håll trots att migrationsminister Billström har erkänt att deras integrationspolitik har misslyckats. Nu dammar de av ett gammalt förslag om lägre skatter i invandrartäta områden och kallar det nystartzoner. Det ligger i linje med Folkpartiets rasistiska utspel som brukar dugga tätt i valrörelsen. Jan Björklund försvarade dessa i SVT i går.

Som jag skrev i går ligger roten till segregationen inte i invandrartäta områden utan i överklasstäta områden. Mitt inlägg fick GP:s ledarblogg att resa ragg. Varför inte göra ett påslag på skatten för alla i Örgryte i stället för avdrag i Gårdsten?

Genom en extra skatt i Billdal får vi resurser till åtgärder som verkligen behövs i Bergsjön: offentlig välfärd, bibliotek, apotek, fritidsgårdar, kultur. Vi kan även investera i miljöteknik och i miljökommunikation. Gärna i nordöstra Göteborg. Det är fantastiskt med fabriker i Gårdsten som jag har skrivit om tidigare.

Det är klart om man pratar om överklassen som grupp eller ett område som överklasstätt då har man gått för långt. Överklassen låter sig inte grupperas hur som helst. De är ju alla olika individer som oftast råkar vara män och göra liknande val när det gäller exempelvis bostadsort. Men invandrare det är, i den borgerliga idévärlden, en grupp trots att de kommer från olika kontinenter. För invandrare kan man ta fram åtgärdspaket och till och med föreslå geografiska zoner.

Överklassen behandlar borgerligheten individuellt och sänker skatten för dem var och en. Kanske är det just i detta fall riktigt att inte behandla överklassen som en grupp eller föreslå speciella skattehöjningar i överklasstäta zoner. Låt oss i stället behandla dem individuellt och höja skatterna rejält för alla och en var av de välbeställda.

Läs alla mina inlägg om segregation. Liknande inlägg:

1. Kranskommunerna trivs med segregationen

2. Det mesta återgår till det normala och det är det som är problemet

3. Klassamhället är oförenligt med hållbar utveckling

4. Bygg hyresrätter, inte ägarlägenheter

5. Vänsterförslag om romskt kulturcenter väl förankrat

6. Förstasidan och helt uppslag om problemområdet Askim i tidningen Sydväst

7. Orättvisorna har ökat på grund av politiska beslut från borgare och sossar

8. De med de högsta inkomsterna förstör miljön mest och har störst ansvar att ändra sig

9. Göteborg slits isär

10. Flitiga ungdomar tar strid mot nedskärningar i Göteborg

11. Segregationsproblemen börjar i Älvsborg och inte i Bergsjön

12. Fantastiskt med fabriker i Gårdsten

Bloggar: Emil Broberg, Ali Esbati, Aron Etzler,

Media: GP, DN1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, SVD1,2,3,4,5, GP1,2,3,4,5,6,7,8, GT1,2,3,4, AB1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12, SVT1,2,

intressant och politometern kan du Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

38 kommentarer

Lägg till →

 1. De röda kmererna i Kambodja valde att deportera alla akademiker och en del blev t.o.m. avrättade. Förslaget att straffbeskata boende i rika områden liknar lite vad som hände i Kambodja.

  • Jöran Fagerlund 05 september 2010 — 15:35

   Har du inte mer vett och värdighet än att jämföra det lidande miljontals utsattes för under den politiska terrorn i Kambodja med förslag om höjda skatter. Hur tror du offren och de anhöriga reagerar när du säger att avrättningar inte är farligare än en skattehöjning? Devalvera inte betydelsen av politisk terror.

 2. Kan inte du försöka översätta detta till engelska? Jag försöker förklara för både engelsmän och amerikanare det här.

 3. Jöran

  Kan du inte svara på min fråga?När är man ”välbeställd”?Det verkar vara flera som undrar….

 4. Bra vinkel! Sånt här borde folk få läsa oftare för att få sig en tankställare.

 5. Jöran

  Vid vilken inkomst är man ”välbeställd”?

  • Ja, vad tycker du själv?

   Jag tycker att man kan räknas som välbeställd om man har flera tusen kronor över när man har betalt alla månadens räkningar, mat, hyra, kläder och annat livsnödvändigt.

   • Ah – en övergång från ”överklass” till ”välbeställd” – för att komma undan problematiken med klassers definition som inte har med inkomst att göra i 1a hand och problemet med att förklara ”klassresor”… 🙂

    Om man vill driva en politik där man straffskattar ”välbeställda” osv så är man ute på bra mkt halare is dock !
    Det innebär tex att man tycker att yrken som sopåkare, läkare, ingenjörer mm skall ”plikta”. Dessutom fastnar man i fällan vad gäller arbetsmarknaden: Om inte alla kan utföra alla jobb lika bra (och så funkar det i praktiken pga läggning, utbildning, intressen mm) så uppstår en marknad där arbetsgivare ka bjuda över eller under varandra om jobben. Säger man då att ”näe alla skall ha lika mkt betalt, netto iaf”så kommer en del jobb att bli utan personal. I praktiken blir det förstås inte alls så, utan man skapar ett system vid sidan om(kallas den svarta marknaden) där man kan få pengar eller andra belöningar/förmåner – precis som i de forna öststaterna tex där vissa grupper, som var precis lika mkt värda som vanliga arbetare på vilken fabrik som helst förstås, istället fick gå före i bostadsköer, förmånen att resa utomlands, ha en sommarstuga, handla i finare butiker etc etc

    /K

 6. Har inte (s)ocialdemokraterna styrt Göteborg i flera decennier, med eller utan stöd av kommunisterna? Alla problem i kommunen kan alltså skyllas på (s) och inte på någon överklass.

  • Inte helt sant.

   Visst har Socialdemokraterna styrt i Göteborgs kommun länge, men man kan inte skylla alla problem i kommunen på dem! Dels så har inte kommunfullmäktige makt att helt forma allt i kommunen själva, rikspolitiken spelar också in, varje kommun är inte som en bubbla där allt styrs av fullmäktige! Sedan så har inte heller kommunfullmäktige total makt att forma samhället som man vill, den ekonomiska makten innehas till stor del av företag och personer med pengar. Vi har en fri marknad i Göteborg, som i resten av Sverige, Kommunfullmäktige kan tyvärr inte begränsa summan pengar en person kan tillskansa sig, eller förbjuda att egendom säljs för skyhöga priser. Segregationen och klassklyftorna i Göteborg är ett jätteproblem, men Socialdemokraterna kan inte beskyllas för att ha orsakat alla problem, för de har inte total makt att förhindra dem.

 7. Definiera ”överklass”. I Göteborg finns det kanske ett 10-tal familjer som är överklass.

  Resten är bara medelklass med skyhöga skulder.

  Kom ihåg att den största skillnaden mellan dig och de som du tror är överklass är att de har mångmiljonskulder.

  • Menar du på fullt allvar att alla som bor i de dyra husen i Göteborgs ”finare” stadsdelar har mångmiljonskulder? Skulle de alltså egentligen inte vara rikare än de som bor i betongförorterna?

   ”Kom ihåg att den största skillnaden mellan dig och de som du tror är överklass är att de har mångmiljonskulder.”

   Va? Du får nog förklara detta lite närmare! Bifoga gärna länkar till var du hämtat dina fakta.

 8. Vari består problemen i de överklasstäta områdena?

  • Jöran Fagerlund 31 augusti 2010 — 11:49

   Om du läser inläggen hittar du problembilden men jag sammanfattar dem här:
   1 Med bara höginkomsttagare i ett område drivs bostadspriserna upp och därmed stängs stora folkgrupper ute från dessa områden. Överklassen skapar genom sin efterfrågan enklaver för sig själv.

   2 I ojämlika samhällen ökar kriminaliteten, folkhälsan försämras och den ekonomiska utvecklingen hämmas. Karaktäristiskt för de ökade klyftorna i Sverige är att överklassen drar ifrån. Detta leder till ökad arbetslöshet. Tanken att överklassens konsumtion skall ge ekonomiska effekter som sipprar ner till de fattiga stämmer inte. Mer pengar till överklassen ger bara ökad börsspekulation och ev. lite mer lyxkonsumtion av prylar som möjligtvis skapar jobb, främst utomlands. Offentliga investeringar i välfärd skapar i stället betydligt fler jobb inom såväl privat som offentlig sektor.

   3 Överklassen tär mer på jordens resurser. Naturvårdsverket har hittat ett direkt samband mellan inkomst och miljöbelastning. Viktiga parametrar i detta är resor och boende. Därför måste överklassområdena struktureras om om klimatmålen skall nås. Bostäderna måste minska, biltrafiken måste ge vika för kollektivtrafik.

   • Sluta missbruka ordet överklass. De du referar till som överklass är akademiker som tillhör den övre medelklassen.

    Det är klart att det är dessa som driver på utvecklingen i landet vilket kommer till gagn för alla.

    Jag börjar misstänka att du föreställer dig samhället som sådana där spel i stil med Age Of Empires och Settlers. Där man ska ha politiker som styr alla likt spelaren gör med ett musklick.

   • 1. Du har en poäng där. Självklart skulle högre skatter inte hjälpa, tvärtom. Men däremot skulle samhället kunna subventionera boende för mindre ”välbeställda” i sådana områden om man vill undvika segregation.
    2. Kan hålla med om att ”börsspekulation” inte skapar många jobb. Och de jobb som skapas (att flytta pengar) är med destruktiva än konstruktiva). Men i Sverige finns inte mer än max ngt hundratal familjer med sådana inkomster/förmögenheter. de flesta är s.k. ”över medelklass” – och jobba för sina inkomster (som må vara högre än medelsvennson) och spenderar de mesta av pengarna på olika saker – som i sin tur genrerar jobb (må så vara utomlands, men det är en annan fråga)

    3. Vad kommer först- hönan eller ägget ?
    Här motsäger du också dig själv !
    Om de flesta pengar skulle gå till ”börspekulation” så skulle det inte tära nämnvärt mkt mer på jordens resurser. Köper man däremot grejer och stora bilar etc så kan det vara så.

    /K

 9. Överklassen behövs, eftersom de drar in pengar till staten som i sin tur går till skola, omsorg och bidrag. Med dagens öppna gränser kan rika människor när som helst välja att flytta från Sverige till ett land med lägre skattetryck. Högre skatt för dem skulle, förutom att stilla vänsterns ilska över folk som har pengar, enbart innebära förlorade skatteintäkter för staten.

 10. Det är naturligtvis väldigt lätt att anse att andra ska betala för det man själv vill genomföra. Bekvämt.

  Men i realitet är det inte så enkelt att höga skattesatser löser problem, det är ju vårt land ett ypperligt exempel på. Jag tycker också, personligen, att vänsterpartister har en osund övertro till staten och dess ämbeten. Samt en paranoid inställning till eget ansvar och frihet.

 11. Jöran

  Jag förstår att det inte bara är er politik som drivits,men nog har ni er del i det misslyckande som invandringspolitiken varit?Dessutom vore det kul att veta hur mycket man ska tjäna för att vara välbeställd…..

  • På vilket sätt skulle invandringspolitiken vara ett misslyckande menar du? Själv tycker jag att det självklart är ett misslyckande att så många människor får avslag på sina asylansökningar, att de får vänta alldeles för länge på besked, att vissa blir ivägskickade med våld till länder där de fruktar för sina liv, att de invandrare som får stanna här blir diskriminerade, och att människor som inte kommer från Europa har svårare att få jobb bara för att de har annorlunda namn osv osv. Men jag misstänker att det kanske inte var detta du syftade på.

 12. Jöran

  Vänsterpartiet har ju samarbetat med Socialdemokraterna som satt i regeringsställning 1994-2006,anser du att ni inte har något ansvar för invandrinspolitiken?

 13. Varför är det så mycket viktigare att bekämpa rikedom än att bekämpa fattigdom? Invandrarna behöver jobb, inte bidrag.

 14. Jöran

  Tycker du att er integrationspolitik lyckades?

 15. Jag blir rädd, det är en jävla tur att både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna fortsätter att bli mindre. Nog för att Alliansen också har mycket dumma förslag, men det kan inte bli mer huvudlöst än det här.

 16. VEM är ”välbeställd”?
  VAR går gränsen för att vara ”välbeställd” och tillhöra de ”besuttna”?
  Precisera nu med kronor och ören Jöran!

  • Enligt klassiskt vänsterretorik så skall inte klass ha med inkomstens storlek att göra utan med om man arbetar för ngn eller har anställda.

   Dock håller inte det heller i den moderna världen då det finns många som är egenföretagare och alltså tillhör flera ”klasser” !?
   Dessutom är klassresor rätt enkla idag då tex en städare lätt kan starta eget bolag och sedan tom utöka verksamheten och gå från arbetare till arbetsgivare.

   Dock är inte det heller hela ”klassanningen” utan man brukar , i retoriken, skilja på kapitalister, som lever av ägande, och arbetare – dit även egna företagare, chefer och arbetsgivare (som jobbar) kan räknas med lite välvilja…

   Vad gäller mängden pengar så är den inte konstant – men mer ”jämlikhet” ser jag inte alls hur det ökar mängden. Ökad produktivitet, vilket styrs av motivation, är den största faktorn.
   Vad ökad jämlikhet kan göra är dock att minska kostnaderna, tex för bidrag, polisinsatser, vård osv och inte minst kanske ge ett trevligare samhälle med färre ”murar”.

   Med det sagt så tycker jag dock inte alls om vänsterns eller s (avsaknad av) politik – internationellt sett är de flesta av våra pratier (fp, c, M, S och mp iaf) socialliberaler, och ligger ganska långt till vänster – lagom långt skulle jag säga…

   /K

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: