Tydliga besked från de rödgröna om jobb välfärd och klimatinvesteringar

De rödgröna partiledarna Mona Sahlin, Lars Ohly, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand under deras besök på SKF juni 2010

De rödgröna presenterade idag ett starkt regeringsalternativ.Tydliga satsningar för jobb, välfärd, jämställdhet och klimatomställning. Mot detta alternativ står högerregeringen Reinfeldts passiva skattesänkarpolitik som urholkar välfärden, leder till ökad arbetslöshet och ökar klyftorna i samhället.

Den röda tråden i plattformen är jämlikhet och välfärd. Med denna utgångspunkt är de rödgröna beredda att skapa jobb och ställa om Sverige till ett klimatsmart samhälle.

Ali Ebati sammanfattar de viktiga punkterna:

• 100.000 nya jobb-, praktik- och utbildningsplatser
• Satsning på bostadsbyggande – framför allt hyresrätter
• Studiebidraget höjs med 400 kronor och studielån med 200 kronor i månaden
• Kraftig sänkt maxtaxa i förskolan
• Maximalt 100 kronor i timmen för hemtjänst
• Max fem barn per pedagog i förskolan
• Långtidsplan med 100 miljarder i järnvägs- o kollektivtrafiksatsningar
• Tandvården avgiftsfri fram till 24 år
• En heltidsmiljard – och beredskap att lagstifta om stärkt rätt till heltid om det inte kommer framåt avtalsvägen

Det är en bra plattform, som tydligt kontrasterar mot de fyra senaste årens elände. Nu tar vi och vinner valet.

De rödgröna presenterade också en gemensam syn på EU:s klimatambitioner inför FN-toppmötet. Minst 30 procents minskningar till 2020 skall de rödgröna försöka driva igenom i EU.

Finns det då några baksidor med uppgörelsen. Ja, de samma som med den gemensamma budgetmotionen. De rödgröna accepterar de borgerliga spelreglerna kring ekonomin. Man gör samma bedömning som regeringen om ”reformutrymmet” genom lite skattehöjningar drar man in 12 miljarder extra. Överskottsmålet ligger dock kvar och är till och med hårdare än det absurda regelverket. Allt detta visste vi redan när vi gick in i samarbetet. Det är rätt att våra parlamentariker och ministerkandidater försvarar uppgörelsen men det är ännu viktigare att vårt parti mäktar med att samtidigt kritisera de dåraktiga budgetreglerna som är en självpåtagen tvångströja på hela den ekonomiska politiken.

Hela plattformen hittar du här.

Bloggar: Emil Broberg, Jens Holm, Jinge, Jonas Sjöstedt, Ali Esbati, Jens Holm, Jonas Sjöstedt,

Media: AB,1,2,3,4,5,6,7,8,9, DN1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,,13 EX1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12Svd1,2,3,4,5,6,7, GP1,2,3,4,5,6, e241,2, SR SVT1,2,3,4,5,6, e24,

5 kommentarer

Lägg till →

 1. Hur kommer det sig att de gamla sosse-profilerna Göran Persson, Kjell-Olof Feldt, Björn Rosengren och Leif GW Persson, samtliga offentligt tar avstånd från Mona Sahlin och det intima samarbetet med Lars Ohly och kommunister ?

  Liksom väljarna redan har gjort, tror de inte ett dugg på deras förmåga att leda ett land när det verkligen gäller.

  Det är lätt att plocka fram exempel på saker man gärna skulle vilja göra. En helt annan sak att klara av att genomföra i praktiken.

  Varken Mona Sahlin eller Lars Ohly har skapat sig ett rykte precis, som två personer med förmåga att handskas väl med (andras) pengar…..

  Dessa två skall lotsa ett land förbi alla blindskär under fyra år, på samma sätt som Rejnfeldt och Borg har gjort ?! Vi kan ha olika synpunkter på det politiska budskapet, men det måste finnas en tro att det finns en kompetens där bakom också för genomförande !!

 2. Niklas Andersson 01 september 2010 — 00:07

  Vem tror på allvar att det skulle bli bättre om den rödgöna röran vinner? Sverige behöver kompetens och de behöver en seriös regering, Sverige behöver Alliansen i ytterligare 100 år minst. Låt aldrig, aldrig V komma till makten.

 3. ”Den röda tråden i plattformen är jämlikhet och välfärd. Med denna utgångspunkt är de rödgröna beredda att skapa jobb och ställa om Sverige till ett klimatsmart samhälle.”

  Riktiga jobb skapar inte politiker.

 4. Tydliga besked att bidrag skall bygga Sverige. Det skall inte löna sig att arbeta och den Rödgröna röran skall bestämma vem so får allmosorna. Man vill köpa sig röster, precis som man alltid gjort. Som tur är verkar svenskarna se igenom denna bidragspolitik.

 5. Dagens valmanifestation drabbar de svagaste löntagarn mycket hårdare än Alliansens politik.

  När socialdemokraterna på 1930-talet inledde sitt långa sammanhängande regeringsinnehav innebar skatterna en viss omfördelning av inkomst, från de rika till de fattigare.
  Folk med låg…a inkomster betalade knappt 10 procent i skatt och de med högst inkomst omkring 40 procent.
  I samband med andra världskriget höjdes skatterna kraftigt. För låginkomsttagare var emellertid fortfarande skatten ganska låg, under 20 procent av lönen. I flera andra länder bedrevs en medveten politik att främst beskatta höginkomsttagare. Det var i USA som man gick längst i denna ”soak-the-rich”-politik.
  I Sveriges fall var det först i början av 1950-talet som socialdemokraterna satsade på en mer långtgående beskattning av de rika genom att kraftigt höja skatten för folk med höga löner till över 70 procent av inkomsten.
  Den höga ekonomiska tillväxten efter kriget och inkomstskattens höga produktivitet gjorde politikerna fartblinda på 1950 och 1960-talen.
  Skatteinkomsterna överträffade nästan alltid förväntningarna och problemet verkade främst vara att hitta på nya utgifter för stat och kommun. Man band upp sig för långsiktiga statsutgifter utan tanke på att den ekonomiska tillväxten skulle kunna avta.
  Skatternas andel av BNP ökade från 20 procent år 1950 till 40 procent år 1970. Orsaken till ökningarna var de stora skattefinansierade bidragssystem som byggdes ut: Pensioner, sjukförsäkring, sjukvård och arbetslöshetsförsäkring.
  Den första förvarningen om kris kom på 1970-talet då ekonomin bromsades. Statsutgifterna fortsatte att öka av bara farten på grund av tidigare utgiftsbindningar, samtidigt som de automatiska ökningarna av statsinkomsterna minskade på grund av den stagnerande ekonomin.
  För att klara ökningen av de offentliga utgifterna höjdes skatteskalorna och det startades en febril jakt på nya skattekällor. Behovet av högre skatteinkomster gjorde att det inte längre gick att skattemässigt gynna folk med lägre inkomster.
  Skattesatserna för lägre inkomsttagare höjdes, grundavdragen sänktes, löneskatten (arbetsgivaravgiften) höjdes, momsen höjdes, nya varuskatter infördes. Staten tvingade vidare kommunerna att överta finansieringsansvaret för olika verksamheter, vilket ledde till höjda kommunskatter.
  Låg och medelinkomsttagare drabbades av dramatiska skatteökningar, främst genom höjningarna av momsen och löneskatten. När löneskatten infördes på 1950-talet var den blygsamma 2 procent och höjdes till nära 40 procent i mitten på 1980-talet.
  I början försökte partiet mildra effekten för låginkomsttagare genom att tillämpa en lägre löneskatt för dem, men gav snart upp och höjde den till samma nivå som för höginkomsttagare. Nya skatter som införts sedan 1950-talet är till största delen regressiva , det vill säga att de tar en större procent av låginkomsttagarnas inkomst än höginkomsttagarnas.
  Under sossarnas styre har beskattningen av partiets” eget folk ” , arbetare och löntagare, ökat från 15 till 70 procent.
  Det har gått så långt att höginkomsttagare idag betalar en mindre andel av sin lön i skatt än låginkomsttagare.
  Om man kallar 1950-talets politik med 70 procent skatt för höginkomsttagare för ”soak-the-rich” kan man med visst fog kalla dagens sossepolitik för ”soak-the-poor”.
  Om man ser till sossarnas officiella mål om att hjälpa de ekonomiskt svaga genom att ta från de rika måste sossarnas skattepolitik betraktas som ett fiasko.
  Istället för att hjälpa de ekonomiskt svaga bidrar politiken till att stjälpa deras ekonomi. Orsaken till att så många idag har svårt att klara sin privatekonomi är inte att man har låg inkomst utan att staten tar så stor del av inkomsten i skatt.
  Men sett från ett annat perspektiv har sossarnas skattepolitik varit en succé. Politik är en fråga om makt och politisk makt kräver stora ekonomiska resurserVisa mer”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: