Göteborg måste göra mer än vi gör idag för att nå klimatmålen

John Holmberg, professor fysisk resursteori, Chalmers och UNESCO.

Idag deltog jag i den seminarium miljöförvaltningen anordnade om den årliga miljörapport vi i nämnden fastställde i juni. På flera punkter är det uppenbart att Göteborg måste göra mer än vad vi redan gör för att klara klara stadens miljökvalitetsmål. Klimatarbetet måste ta fart och Vänsterpartiet har föreslagit ett flertal åtgärder som koldioxidbudget, nytt ägardirektiv för Göteborg Energi och att K2020 skall leda till en minskning av biltrafiken i stället för en ökning.

Nytt för i år är att miljörapporten också innehåller förslag till ytterligare åtgärder som kan vidtagas för att klara målen. I diskussionen lyfte jag det yrkande jag hade i juni att vi måste se att miljöproblemen i Göteborg har en tydlig jämställdhets- och klassdimension. Höginkomsttagare och män står längre från stadens miljömål än låginkomsttagare och kvinnor.

John Holmberg, professor fysisk resursteori, Chalmers och UNESCO var huvudnummer på seminariet. Föredraget var i mångt och mycket samma på miljömålsgruppens inspirationsdag på Ullevi i april men inte mindre intressant för det. Tvärt om, det är alltid inspirerande att lyssna på John Holmberg.

För att komma tillrätta med olika miljöproblem krävs olika åtgärder. Exempelvis är en skatt på koppar verkningslös för att komma tillrätta med den koppar människor exponeras för. De stora mängderna finns i elledningar och elektronik. Utsläppen som människor exponeras för kommer från kopparrör och bromsklossar. Just bromsklossar visar sig vara ett ytterst effektivt sätt att exponera människor. Man tillför små mängder koppar och sedan mal man sönder detta precis där människor vistas. En kopparskatt skulle bara göra elektronik och elprodukter dyrare medan priset på bromsklossar inte skulle påverkas nämnvärt.

En köttskatt skulle däremot få betydande konsekvenser på köttkonsumtionen och bidraga till en omställning av livsmedelsproduktionen och leda till minskade utsläpp från jordbruket.

Det tycks vara svårt att bryta sambandet mellan inkomst och klimatpåverkan. Ökar inkomsten med tio procent ökar utsläppen med nio procent. Höginkomsttagare kan generera så mycket som 3,5 gånger så höga utsläpp som en låginkomsttagare.

John berättade att de mest kreativa miljöerna på Chalmers är där det är tillåtet att göra fel. Där den tryggheten finns kommer de kreativa idéerna.

– I samhällen där det finns social trygghet och exempelvis ett fungerande pensionssystem skapas förutsättningar för kreativitet och företagande, sade John Holmberg.

Fler bilder:

Miljörapporten hittar du här. Fikat och arvodet redovisas som vanligt på min specialsida för gratis kalorier och andra förmåner. Läs alla mina inlägg om miljönämnden i Göteborg, energi, klimat, miljö och hållbar utveckling. Liknande inlägg:

1. Låt kommunen ta över förpackningsinsamlingen och låt förpackningsindustrin stå för kostnaden

2. Att det skall vara så svårt att prata klass och kön i miljöfrågor

3. Nya förutsättningar för biogas i Göteborgsregionen

4. Kom ihåg vem som lade yrkandet i miljönämnden

5. Få ärenden på miljönämndens sammanträde

6. Fyra välkomna klimatförslag från de rödgröna

7. Skärpt oljelag är bra men avveckling av oljeberoendet är bättre

8. När elefanterna kompromissar i EU ersätts förbud med märkning

9. Inspirerande om miljöarbetet i Göteborg

10.  Målet om miljömåltider behöver göras om

11. Svenskt Näringsliv är det största hotet mot företagande, innovationer och arbete

12. När företagarna själva får välja väljer de Vänsterpartiets förslag

13. Det finns för många företag i Sverige och entreprenörsmyten är skadlig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: