Moderaterna vacklar om kommundelning

Vid dagens sammanträde med kommunstyrelsen röstade moderaterna Jan Hallberg och Jonas Ransgård emot en kommundelning medan Agneta Granberg och Susanna Haby röstade för en utbrytning av Torslanda. Moderaterna vacklar uppenbarligen för att inte stöta sig med höginkomsttagarna i Torslanda. Av moderaternas 69516 röster i kommunvalet 2006 kom 2948 från valkretsarna Hjulvik och Nolered-Torslanda.

Moderaterna har tillsammans med Folkpartiet skrivit ett intetsägande yrkande som utmynnar i ett ”Därför saknas idag underlag för att ta ställning till en kommundelning”.

Kristdemokraterna föreslog att Göteborg skall tillstyrka en kommundelning om Torslandas innevånare vill ha det. Agneta Granberg (M) och Susanna Haby (M) anslöt sig alltså till detta yrkande.

Värt att notera är att Kristdemokraterna enbart vill lyssna på Torslandas innevånare trots att det är Göteborg som skall delas.Det är fegt men förståeligt.76 procent av göteborgarna röstade mot en kommundelning när det anordnades en folkomröstning i samband med kommunvalet 1998.

När kommunfullmäktige behandlade frågan i november 2009 slutade omröstningen 40-40 då Miljöpartiet tillämpade fri röstning och Centerpartiet avstod. När nu även Moderaterna tillämpar fri omröstning kommer stödet för kommundelning att minska i kommunfullmäktige.

Projekt mot segregation

Som jag skrev tidigare idag beslutade kommunstyrelsen att ansöka om upp till 50 miljoner kronor för ett integrationsprojekt i Nordost. I vårt yttrande påpekade Vänsterpartiet att man inte kan titta enögt på integrationsproblematiken och satsa i nordost utan att komma tillrätta med de mest segregerade stadsdelarna: överklassområdena. Att låta Torslanda bilda egen kommun är till exempel inte det bästa man kan göra om man vill komma till rätta med segregationen.

I övrigt bordlades flera viktiga frågor. Bl.a. Mats Pilhems och Margot Ottossons motion om att öka byggtakten och bostäderna på tomten i Örgryte där TV-huset en gång stod. I förslaget sägs att enbart 25% av bostäderna skall vara hyresrätter. Det rimliga är ju att alla tillkommande bostäder i Örgryte är hyresrätter, gärna allmännyttiga. Om privata byggherrar skall släppas in för att bygga hyresrätter är det angeläget att kommunen behåller ägandet av marken så att hyresrätterna inte ombildas till bostadsrätter om några år.

Alla handlingar från dagens sammanträde hittar du här. Protokollet hittar du här.

Läs alla mina inlägg om kommunstyrelsen i Göteborg och alla mina inlägg om segregation. Liknande inlägg:

1. Kranskommunerna trivs med segregationen

2. Det mesta återgår till det normala och det är det som är problemet

3. Klassamhället är oförenligt med hållbar utveckling

4. Bygg hyresrätter, inte ägarlägenheter

5. Vänsterförslag om romskt kulturcenter väl förankrat

6. Förstasidan och helt uppslag om problemområdet Askim i tidningen Sydväst

7. Orättvisorna har ökat på grund av politiska beslut från borgare och sossar

8. De med de högsta inkomsterna förstör miljön mest och har störst ansvar att ändra sig

9. Göteborg slits isär

10. Flitiga ungdomar tar strid mot nedskärningar i Göteborg

11. Segregationsproblemen börjar i Älvsborg och inte i Bergsjön

12. Fantastiskt med fabriker i Gårdsten

13. Inför högskattezoner i överklasstäta områden i stället för nystartzoner i invandrartäta områden

14. Satsning i nordost är bra men för att bryta segregationen måste vi fokusera på överklassområdena

intressant och politometern hittar du andra bloggares åsikter om , , , , ,

Media: GP, GT, GT, GT, GP, GP,

5 kommentarer

Lägg till →

 1. Överallt inom Europa nu växer islamofobin i de kristna länderna, katoliker och protestanter enar sig. Islam har inget i ett modernt kristet Europa att göra, med sin religion, En stor demonstration hölls i Köln i början av maj förra året där 6 500 poliser, hindrade sammandrabbningar mellan 15 000 muslimer och de 1000 kristna.
  I Sverige röstade jag på socialdemokraterna, det erkänner jag själv, ända fram till 1985. Då jag fick min chock, ty dåvarande statsministern Olof Palme idè var ju att Sverige skulle bli ett islamiskt land. Se huru det ser ut i Malmö idag.
  Malmö är en förlorad svensk stad idag Eller hur?
  Nu har vi drygt en halv miljon av dessa kulturberikare, med världens högsta nativitet inom våra gränser.
  Dessa nya kulturberikare, räknar inte Sverige, som sitt hemland. Utan det är ett land, som de skall överta. De har själva sagt det. Och den styrande”Sverige-fientligga” regering vi har, tycker så också. Ty dessa lyssnar bara till vad mörkerfolket nere i Bryssel säger! Vad de etniska svenskarna tycker om denna massinvandring från Mellanöstren och Afrika, struntar dom fullkomligt i.
  Vad Sverige behöver nu är en helt ny Gustav Vasa, som med hjälp av dalmasar och stallknektar, tågar in i riksdagshuset, och hivar ut allesammans, som sitter där inne. Ut med dem i snålblåsten på stallbacken i månaden November bara och låt polisen ta hand om dem där. Riksdagshusets städ personal, kunde också hivas ut tills de har fått mera ”Sverigevänliga”idèer igen.
  Ty Sverige är och skall förbli vara, svenskarnas land. Och våran kultur skall vi ha kvar, det är bara så. Eller hur???

  • Ännu ett förvirrat och fruktansvärt inlägg från ”Nils Dacke”.

   Det är inte bara ett osakligt, rörigt och helidiotiskt inlägg, ”Nils Dacke” utgår visst ifrån att alla ”etniska svenskar” håller med honom om hans förryckta åsikter, hans islamofobi och hat.

   ”Nils Dacke”: Vi håller inte med dig!! De flesta som bor här i det du kallar ”Sverige” är goda människor som inte hatar allt som är främmande! Vi delar inte upp oss i ”svenskar”, ”muslimer”, ”invandrare” osv. Vi är alla människor, och vi vill leva tillsammans, utan hat!

   Sluta upp med att skriva dina äckliga inlägg, vi vill inte läsa dem! Gå hem och umgås med dina kompisar istället! Och försök att lära dig lite mer om omvärlden, så får du se att alla människor har mycket mer gemensamt än vad vi har som skiljer oss åt!

 2. Varför vill egentligen högern i Torslanda, Askim och vissa andra rika stadsdelar bilda egna kommuner?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: