Offensivt Ohly

Lars Ohly var offensiv, samlad och fokuserad i TV-utfrågningen.

Ingen kan påstå att jag är en oberoende retorikkonsult när jag tycker att Lars Ohly skötte sig bra i partiledarutfrågningen. Han tog sig ofta tid att förklara resonemangen och ifrågasätta perspektiven i frågorna, få saker och ting i rätt ordning, och sedan svara samlat och fokuserat. Det var en offensiv Ohly vi såg i rutan i går kväll.

Två exempel är skatterna och vapenexporten. Hur mycket skatt som skall tas ut beror på hur mycket välfärd vi vill ha och hur många som jobbar. Att börja prata skattesummor är att börja i fel ände. Vapenindustri har vi för att förse försvaret med krigsmateriel , inte för att skapa jobb. Vapen skall inte exporteras till krigförande länder eller diktaturer. Om detta leder till att några blir av med jobbet så är det helt i sin ordning. Nya jobb kan skapas via investeringar i välfärd, infrastruktur och energiomställning. Skall jobb skapas med skattepengar är det bättre att minska barngrupperna och bygga vindkraftverk än att bygga granatkastare åt diktaturer.

Diskussionen om kvoterad föräldraledighets påverkan på amning av bebisar var absurd men jag tror att Ohly och Vänsterpartiet tjänade på den.  Om motståndet mot delad föräldraledighet baseras på utfrågarens egen erfarenhet av bröstpump är motståndet tillbakapressat riktigt långt. Dags för kvotering rakt av helt enkelt. Det samma gäller de tröttsamma tittarfrågorna om att föräldrar vet bäst och att familjerna skall få bestämma själva. För att citera en drastisk twitterkommentar: om föräldrarna hade fått som de velat hade vi fortfarande haft barnaga i Sverige.

Problemet med dagens föräldraförsäkring är just den att när föräldrar gör rationella val utifrån deras situation så leder det till att kvinnor tar ut mer ledighet eftersom kvinnor oftast har lägre lön. Precis som Ohly påpekade är det ojämna uttaget av föräldraledighet en av orsakerna till kvinnors låga löner.

Enda gången Ohly hamnade i problem som kan ligga honom i fatet var under fotbollssnacket. ”Kunskapsfrågan” om förbundskaptenen var en ha-ha-ha-nu-skall-vi-visa-att-du-inte-är-så-feministisk-som-du-påstår-slamkrypare var tydligt och den borde Ohly ha kunnat ducka. Nu parerade han misstaget snyggt och han desarmerade frågan bra. Det andra var det dåliga utspel han gjorde för en tid sedan om att elitspelare skall få betala lägre skatt för att stanna i landet. Det är bättre att se över regelverket för alla som tjänar stora summor under en kort tid och vill slå ut det på en längre tid. Det kan vara kulturarbetare som har en ryckig inkomstsituation. Dessutom tycker jag att man skall kunna ställa lite moraliska krav å våra idrottsstjärnor. Deras talang och egen stora ansträngning har kommit fram tack vare en stor laginsats från den svenska välfärden och idrottsrörelsens ideella arbete. Det är skattepengar och föräldrar i illasittande träningsoveraller som ligger bakom Zlatan, Björn Borg och Anja Pärson och det är inte mer än rätt att de betalar skatt i Sverige.

Att Lasse tvingades backa från förslaget var nödvändigt men också negativt för partiet till skillnad från hur han hanterade Afghanistan och betygen. Lasse hanterade det föredömligt hur vi har röstat i riksdagen 2001 och 2002 om Sveriges insatser i Afghanistan. Betygsfrågan är ett skolexempel på hur vi skall kommunicera partiets politik och våra kompromisser. Vi vill inte ha betyg och erkänner att betyg från årskurs sju är ett nederlag i förhandlingarna men det är något vi accepterar för att i kompromissen ingår även 6000 fler lärare. Dessutom kommer kommunaliseringen och privatskolorna utvärderas.

Det märks tydligt att vi är på frammarsch. Kritiken från utfrågarna biter inte och deras tjat framstår som just tjat. Inte ens nidvisan kunde komma med något nytt eller politiskt. Om man får backa till kommunistetikettdebatten och Lasses påstådda barndomsminne av att han spelade fotboll med Nacka Skoglund finns inte några reella politiska angreppspunkter. Jämför med nidvisan om Björklund.

Ohly är en mästare på debatter och direkta frågor. I går var han offensiv, samlad och fokuserad. Han lyckades föra frågorna till rätt planhalva och jag är övertygad att budskapet gick fram och att det drog upp sympatierna ute i stugorna.

Bloggar: Ali Esbati, Jinge, Jens Holm, Alliansfritt, Jens Holm, Jonas Sjöstedt, Aron Etzler, Johanna, Emil Broberg, Ung Vänster,

it , , , , , , ab12,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15, ex1,2,3,4,5,6,7, dn1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12svd1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13, GP1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, SVT1,2,3,4,5,6, GT1,2,3,

6 kommentarer

Lägg till →

 1. Jag tyckte också att han skötte sig utmärkt och hoppas på att han lyckades skrämma iväg en del väljare från de rödgröna!

 2. Dagens Text-TV i Finland:

  Yle Text-TV 06.09. Sid 705

  Ökad löneskillnad mellan föräldrarna

  Finland hör till de få länder i Europa
  där mödrar förvärvsarbetar mindre än
  under tidigare årtionden.

  Före det första barnets födelse är
  makarna rätt jämlika på arbetsmarkna-
  den. I 12 % av familjerna förtjänar
  kvinnan mera. Ändå stannar modern klart
  oftare hemma på vårdledighet.

  Enligt FPA stannar var tredje moder
  hemma i över tre år, medan 90 % av
  fäderna är hemma i tre veckor.

  Efter att modern återvänder till jobbet
  börjar lönen släpa efter; lönen
  påverkas i flera år framöver av att
  hon skött barn hemma.

 3. Ohly var bra, mycket bra. Just därför måste pressen hitta något fingerat problem att klanka ner på. Jag var skeptisk till nyttan av att styra upp föräldraledigheten, men argumenten för var mycket goda. Jämställdhetsarbetet går för långsamt och har kanske till och med bromsats in något. Ser verkligheten betydligt bättre ut i framtiden så kan vi lätta på regeln, men nu kan den avgjort göra nytta.

 4. .. och den s.k ”jämställdheten” skall anammas demagogiskt in i absurdum!
  Ut i produktionen bara och pumpa mjölken med bröstpump! Se så!

  Visst är det ”ojämställt” att män inte kan få barn…

 5. Kaarlo Voionmaa 06 september 2010 — 10:51

  Jag håller med dig: Lars Ohly klarade sig bra. Att GP sedan (i en krönika) får det till att Ohly vill göra ammande mammor till mjölkkor visar hur omöjligt det är för den borgerliga sidan att föra en saklig debatt. Som pacifist gillade jag väldigt mycket Lars Ohlys hållning i fråga om USA:s baser styckade med kärnvapen. Att kärnvapenkrig är ett reellt hot inser inte många pga. att det snackas så mycket om annat. Det är viktigt att nedrustningsfrågorna kommer med på agendan igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: