Vänsterdominans i sista fullmäktigedebatten innan valet

Förra gången kommunfullmäktige behandlade frågan om kommundelning blev det 40-40. Idag var stödet för att Torslanda skall få bilda eget lägre. Endast 26 ledamöter ställde sig på de välbärgades sida i deras önskan att slippa oss vanliga göteborgare. Mats Pilhem och Marie Linden fick tydligt fram Vänsterpartiets position.

Medan jag var på Chalmers och debatterade på engelska hanterade Christian Larsson interpellationsdebatten i fullmäktige om att allmännyttan saknar en gemensam policy kring betalningsanmärkningar. Det är inte rimligt att neka någon en bostad bara för att personen har en betalningsanmärkning på en reglerad skuld. Inte ens mindre oreglerade skulder på några tusen kronor skall vara skäl till att någon nekas en lägenhet. Det enda rimliga skälet till att det skal vara tillåtet att neka någon är väl om den sökande har en oreglerad hyresskuld vid ansökningstillfället.

Borgerligheten förstår inte vad som skapar välfärd och har följaktligen ingen näringspolitik

Det var ett rätt lamt och tråkigt möte trots att det bara är några dagar kvar till valet. Det hettade dock till i debatten om Anders Flankings (C) befängda motion om entreprenörskap i skolan. Christian Larsson gick ut hårt tidigt och blev snabbt centrum för debatten. Alla borgerliga förhöll sig till Christians reservation i utbildningsnämnden. Jag gick in senare i debatten och förde fram samma synpunkter som under Svenskt Näringslivs entreprenörsmöte för någon vecka sedan. Det finns för många företag i Sverige och borgerlighetens vurm för entreprenörer är skadlig för svensk ekonomisk utveckling. Man skall fokusera på trygghet för de anställda för att främja kreativitet och utveckling, inte fler företag. Fler företag skapar i sig inte fler jobb. Tvärt om blir nystartade egenföretagare låginkomsttagare under långa perioder och de tvingas ägna tid åt att jobba ihop brödfödan snarare än att vara kreativa och skapa nya framtidslösningar. Med Anders Flankings falska matematik kommer alltid en offentliganställd barnmorska bokföras som en kostnad medan en privatanställd begravningsentreprenör bokförs som en intäkt. Lyssna gärna på debatten när ljudfilen läggs ut i morgon. Det är väl investerade minuter.

En rödgrön regering förbättrar drastiskt möjligheterna till småskalig elproduktion

Vänsterpartiet slöt för en tid sedan upp bakom en folkpartietisk motion om att förbättra förutsättningarna för småskalig energiproduktion. Idag fick fullmäktige tillbaka rapporten som antecknades. Där fanns många bra förslag men det är också uppenbart att det behövs statliga insatser. Den kanske viktigaste åtgärden är att införa nettomätning vilket, enkelt uttryckt, gör att elmätaren räknar bakåt de gånger man producerar mer än man förbrukar. Sedan betalar man för den överskjutande förbrukningen. Idag måste man betala för all el man förbrukar och sedan sälja ett ev. överskott. Eftersom det blir rätt sällan för de flesta blir det en dyr historia att sälja elen på samma villkor som Fortum eller Vattenfall. De rödgröna har en tydlig politik för småskalig energiproduktion och nettomätning. Vi vill även införa bidrag för energieffektivisering och klimatbonus för ROT-avdraget. En rödgrön regering skulle underlätta för småskalig energiproduktion i Göteborg.

Framgång för romer i Göteborg

Vi var flera vänsterpartister som motionerade om ett romskt informations- och kulturcenter. När motionen nu kom tillbaka efter remissbehandling var förslaget omarbetat och på det hela taget till det bättre. Det är viktigt att uppmärksamma romernas utsatta situation. Ser man utvecklingen i Italien och Frankrike där romer bokstavligen motas iväg med grävskopor är det lätt att förfasas. Även i Sverige förvärras romernas situation. Med migrationsminister Tobias Billströms goda minne utvisas romer helt i strid med gällande lagstiftning. Det är inte förbjudet att tigga i Sverige. Tobias Billström vill inte utvisa dem för att de tigger utan för att de är romer.

Bra med satsning i nordost men vi måste vidga perspektiven

I debatten om projektet stadsutveckling i nordost hade Berhane Khidane bra infallsvinklar. Det är viktigt att få igång de nordöstra stadsdelarna. Samtidigt måste vi fokusera på Göteborgs verkliga problemområden: överklassområdena. Dessutom behöver vi fortsätta utvecklingsarbetet i nordost. Vi rödgröna har en bra politik för att rusta upp våra miljonprogramsområden och samtidigt energieffektivisera dessa.

EU:s marknadsfundamentalism krossade planerna på en rötningsanläggning i Marieholm

Helena Holmberg har skrivit en interpellation kring rötningsanläggningen i Marieholm som styrelsen tvingades avblåsa under sommaren. Jag försökte lyfta den politiska horisonten och peka på att det är EU:s marknadsfundamentalism som sköt rötningsanläggningen i sank. De största riskerna i projektet var SYSAV-domen och verksamhetsutövarnas möjligheter att välja vem som skall ta hand om deras avfall och inte den avfallshantering kommunen tillhandahåller. Med dessa riskmoment föll investeringsplanerna. Nu är vi tillbaka på ruta ett. En plan-B finns men vi har tappat tid. EU:s marknadsfundamentalism är ett hot mot en hållbar utveckling och möjligheten att ställa om samhället.

Alla handlingar från dagens sammanträde hittar du här. Där kommer du inom kort även att kunna lyssna på debatten. Läs alla mina inlägg om kommunfulmäktige. Liknande inlägg:

1. Privatskolor parasiterar och profiterar på skattemedel

2. Det är den offentliga sektorns princip ”av var och en efter förmåga – åt var och en efter behov” är det som stör borgarna

3. Alla pratar segregation men ingen utom vi vill komma åt överklassområdena som är Göteborgs verkliga problemområden

4. Lam men informativ debatt på Naturskyddsföreningens utfrågning om miljöarbetet i Göteborg

5. Göteborg måste göra mer än vi gör idag för att nå klimatmålen

6. Moderaterna vacklar om kommundelning

7. Svenskt Näringsliv är det största hotet mot företagande, innovationer och arbete

8. När företagarna själva får välja väljer de Vänsterpartiets förslag

9. Det finns för många företag i Sverige och entreprenörsmyten är skadlig

10. Vänsterpartiet sätter människor före marknaden

11. Jämställdheten som bortblåst i fullmäktigedebatten om äldre och funktionshindrade

12. Göteborgs överklass står längst ifrån fullmäktiges enhäligt fastslagna klimatmål om rättvisa och hållbara utsläpp av koldioxid

Bloggar: Emil Broberg, Ali Esbati, Thaher Pelaseyed, Jens Holm, Jinge, Jonas Sjöstedt,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Media: GT, AB1,2,3,4,5,6,7,8, DN1,2,3,4,5,6,7, GP1,2,3,4, SVD1,2,3,4,5, EX1,2,3,4,5, SVT1,2,3,

Annonser

En kommentar

Lägg till →

  1. Vilket förbannat svek. Göteborgs Stad stjäl på det mest svinaktiga sätt från oss medborgare och alla politiker blånekar som de tagits på sängen. Alla ljuger så himlen faller ner. Alla visste om skiten sedan åratal tillbaka. Alla visste om vad som pågår men ingen politiker hade någon heder i kroppen att gå emot de smutsiga ”goa gubbarna”. Göteborg är för alltid förstört. Vi medborgare kommer få leva vidare med den här skiten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: