Sälj ekologisk hämtmat vid förskolorna och skolorna i Göteborg

Kommunal hämtmat är bra för barnen, familjerna, jämställdheten och miljön.

Vänsterpartiet presenterar idag ett nytt förslag för att få vardagen att gå ihop lättare för småbarnsfamiljer. Hämtmat vid stadens skolor och förskolor. När man hämtar sina barn kan man också plocka med sig mat. Rimligtvis borde det inte kosta mer än 30 kronor per portion.

Den borgerliga regeringens försök att underlätta för barnfamiljerna med vårdnadsbidrag och avdrag för överklassnära tjänster är ett misslyckande. Det ser ut att dröja innan en generell arbetstidsförkortning till sex timmars arbetsdag är på plats. Därför föreslår vi hämtmat vid skolor och förskolor.

Förslaget innebär flera positiva fördelar förutom att det sparar tid och minskar frustrationen hos många som hungriga skall laga mat till sina hungriga barn efter en lång dag på jobbet. För det första leder det till fler jobb och kommunen får upp volymerna i matlagningen vilket gör det lättare att erbjuda heltider. Dessutom blir det också lättare att ordna tillagningskök vid fler skolor och förskolor när antalet portioner ökar.

Till detta kommer klara miljöfördelar. Maten skulle integreras i kommunens pågående arbete med miljömåltider dvs. till stor del vara vegetarisk, säsongsanpassad, ekologisk, god och näringsriktig. Göteborgs Stad skulle bidraga till produktutveckling genom att låta ta fram praktiska och hygieniska hämtmatskärl som kan återanvändas gång på gång. Dessa skulle sedan kunna användas även av restauranger för att minska miljöbelastningen och nedskräpningen i Göteborg.

Infrastrukturen för ett fungerande hämtmatsystem finns, till stora delar, redan på plats. Vi har fina tillagningskök med välutbildad personal. Stadsdelarna har redan betalningsrutiner för alla som går i förskolan och på fritids. Ingen kontanthantering behöver ske.

Förslaget presenterades när Josefin Brink utsågs till jämställdhetspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Vi gav förslaget en rejäl miljöknorr och lägger det nu som en motion i kommunfullmäktige i Göteborg. Pressmeddelandet hittar du här.

Valrörelsen rullar på och GP rapporterar att de rödgröna leder i Göteborg. Vänsterpartiet går framåt: 9,9 procent i undersökningen jämfört med 7,2 procent i valet 2006. Vi ökar mer än MP vilket tycks besvärande för Kia Andreasson. En förklaring kan ju vara att Kia är beredd att styra stan tillsammans med Jan Hallberg (M). Men den egentliga nyheten är väl att det inte går att dra några relevanta slutsatser om valutgången från undersökningen eftersom 18 procent ännu inte har bestämt sig. En sådan vinkel av nyheten verkar dock inte falla GP i smaken eftersom det skulle framstå som om de hade kastat pengarna i sjön för undersökningen.

Nu återstår att mobilisera kraftigt veckan ut. Mona Sahlin gjorde ett bra intryck i rutan igår. Nu kör vi så det ryker. Byt regering – byt politik!

Läs alla mina inlägg om feminism, jämställdhet, miljö, klimat, mat.

Media: AB1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, GP1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,   SVT1,2,3,4,5,6,7DN1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11, EX1,2,3,4,5,6,7,8,9, Svd1,2,3,4,5,6,7,8,9,

Bloggar: Ulf Bjereld, Ali Esbati, Alliansfritt, Emil Broberg, Thaher Pelaseyed, Jens Holm, Jinge1,2, Jonas Sjöstedt, Marlene Svensson,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

12 kommentarer

Lägg till →

 1. Jag vet inte om ni inspirerats av det förslag som jag skrev i bloggposten ”Butleridén är jättebra! – Kollektiva vardagstjänster och matlåda från dagis/skola på väg hem”(i så fall får ni gärna säga tack för tipset)se https://komigenuva.wordpress.com/2010/08/16/butleriden-ar-jattebra-kollektiva-vardagstjanster-och-matlada-fran-dagisskola-pa-vag-hem/
  men till de kommentatorer som här kritiserar förslaget med hänvisning till EU:s sjuka upphandlingsregler vill jag bara säga en sak:

  Marknaden erbjuder urusel och otjänlig föda till matserveringarna på skolor, sjukhus, äldreboenden m m Det är en skam att sådant får serveras – läs gärna boken ”Döden i grytan” http://www.dn.se/debatt/fabriksmaten-ett-hot-mot-skolelevers-och-aldres-halsa-1.1150822 om den otjänliga födan som dessa profitörer serverar för att göra sig rika på skattebetalarnas och värnlösas bekostnad. Det är för j-igt helt enkelt, lika jävligt som de riskkapitalbolag som driver skolor enbart för vinst som sedan flyttas till skatteparadis.

  Detta gangsterekonomiska rofferi på skattebetalarnas och viktiga välfärdsverksamheters bekostnad måste genast upphöra!

  Det är skandal att det får gå till på det här sättet!

  Maten som skattebetalarna solidariskt finansierar via skatten till elever, sjukhus, dagis, fritids, äldreboenden osv skall naturligtvis lagas på plats allt annat skall dömas ut som sanitär olägenhet och otjänlig föda – den skall lagas i så stor utsträckning som möjligt av färska råvaror, med så korta transporter som det öht är möjligt. Bra är också om man kombinerar med ett nytt ämne i skolan som vi kan kalla vardagskunskap – där kan ingå hur man komposterar och odlar själva, man kan ha köksträdgårdar på skolorna i anslutning till olika ämnen, så kan skolans kök därifrån få en del kryddgrönt och grönsaker – det tycker elever är roligt att vara med och göra. Man kan kompostera allt köksavfall genom noggrann sortering och varmkompostering, så att man lär sig mer om kretslopp.

  Maten ska som sagt lagas på plats och EU:s upphandlingsregler ska vi skrota helt och hållet för de är enbart ett sätt för gangsterekonomiska globalkoncerner att göra sig rika på skattebetalarnas bekostnad och skapa dickens-liknande omständigheter för människor att tvingas leva under.

  Vi ska få valuta för våra skattepengar – och de ska gå till dem som behöver dem – elever, god och näringsrik mat i skolan, lokalproducerad helst, och då kan man passa på att göra två olika rätter precis som jag skrivit i mitt förslag – så att barnen slipper äta samma mat två gånger. Detta skulle underlätta väldigt mycket för stressade föräldrar, inte minst ensamstående mödrar.

  ”Marknaden” kan gå hem och lägga sig för det enda de vill är att lura till sig pengar och utsätta den uppväxande generationen för näringsbrist, och ge dem otjänlig föda. Bara de får berika sig på barnens, föräldrarnas och samhällsekonomins bekostnad. De har redan slagit sönder hela världar – både ekonomiska och ekologiska med sin girighet och samvetslöshet. Nu skall vi säga Nej till den sortens mer eller mindre kriminella verksamhet och skapa ett samhälle som är bra för människor, barn och naturen innan det är definitivt för sent.
  I Norge är 65 % negativa till EU enligt en ny opinionsundersökning. Och här bör vi snart vara lika utleda på denna högerregimernas mardrömsstyre – snart trampar naziststövlar där – och 2011 är Ungern – med nazistiska Jobik på frammarsch- diktaturens ordförandeland.

  Sverige ut ur EU – NU!

  • Jöran Fagerlund 16 september 2010 — 06:47

   Tack för den informativa kommentaren.

   Josefin Brink presenterade förslaget den 12 augusti så jag tror inte att hon inspirerades av just din bloggpost från den 16 augusti. Idén är inte helt ny. Tack för att du också för fram förslaget.

 2. Ja, luftskepp och ekologisk hämtmat löser alla problem.

 3. Kommunen skall INTE gå in och konkurrera på en marknad som kan skötas mycket bättre
  av fristående aktörer! Det är otillbörlig konkurrens, kommunen behöver inte redovisa vinst och ditt förslag går stick i stäv med kommunallagen.

  Men enligt ditt synsätt borde väl såväl bostäder som mataffärer mm vara i kommunal regi..

  Läs på lite innan du kommer med uppenbart meningslösa förslag!

  • Jöran Fagerlund 14 september 2010 — 10:31

   Det stämmer. Det är positivt om offentlig och demokratiskt styrd verksamhet konkurrerar ut privat verksamhet. Jag vill att mer av ekonomin demokratiseras.

   Kommunallagen är inte av gudarna given och ristad i sten. Den kan skrivas om.

   • Dina värderingar blir bara ”ruggigare och ruggigare”! :-O

    I ditt ”idealsamhälle” skulle INTE jag vilja leva. Knappast någon annan heller och det är bara naiva, historie- och perspektivlösa ”småungar” som röstar på V, lett av några mer hårdföra ”gammelkommunister” som använder detta för sin egen höga vinnings skull.

  • Skötas mycket bättre – skojar du? Läs boken ”Döden i grytan” så kan du ju se hur bra den här samvetslösa giriga och fullständigt inkompetenta marknaden sköter den här uppgiften – på skattebetalarnas bekostnad. Det är ingenting annat än missbruk av skattebetalarnas pengar och borde åtalas samt återkrävas varenda krona som man tillskansat sig utan att leverera något annat än hälsofarlig och vidrig mat!

   http://www.dn.se/debatt/fabriksmaten-ett-hot-mot-skolelevers-och-aldres-halsa-1.1150822

 4. Klimatet har alltid förändrat sig, så läge jag kan minnas! men ett religionskrig nere i Europa är så gott som oundvikligt, de kristna dvs katolska och de protestantiska har enat sig, då muslimerna vill till att bygga en moskè i Köln. Kölnkatedralen är den största kyrkan i norra Europa. Att muslimerna skall till att bygga en moskè med minareter 55m höga och som skall kunna rymma 4 000 bedjande muslimer kom bägaren att rinna över, muslimerna har ju kommit dit för att stanna för gott. Den 8 , 9 och 10 Maj var där en manifestation 10 gånger större än den i Malmö. 15 000 muslimer och vänsterns våldsverkare som funnit varandra, på ena sidan, 6500 poliser, som hindrade att inga sammandrabbningar uppstod mot de 1000 kristna deltagarna, nästa år så blir det en ny demonstration i Antwerpen. Svenska media har en agenda att följa. Så inte ett ord om detta i Sverige. Tur är ju att vi bor i Sverige. Eller hur???

 5. http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.445393-sd-mote-fick-stallas-in

  Ja du Jöran…
  Nu FÖRVÄNTAR jag mig såklart att du tar dina små ”telningar” i hampan och läxar upp dem om hur det går till i demokratiska stater…

  Säga vad man vill om SD:s politik men så som de i den OUPPFOSTRADE SNORUNGE- och AVGRUNDSVÄNSTERN betett sig idag visar att man inte har vare sig demokratiskt mognad eller förstått någonting!

  Den omogna och historielösa ”snorungevänstern” ser på yttrandefrihet och demokrati enligt följande:

  ”.. Tyck som oss, annars ska vi vandalisera er egendom, hindra er på alla möjliga sätt eller ge er stryk…”

  Det trista är ju att de nog har sina 68-koftor till päron som ivriga påhejare och understödjare…

  SVAGT, ynkligt SVAGT av Farbror Blå att inte kunna skydda yttrande- och mötesfriheten i dagens ”demokratiska”(?) Sverige…

  De danska förslagen om att skicka valobservatörer till Sverige kanske inte var helt tagna ur luften…

  • Jöran Fagerlund 13 september 2010 — 17:30

   Mina telingar är två och åtta år. De var i skolan och förskolan när det hände. Vad har mina barn med detta att göra?

   • Inte dina ättelägg utan dem som du visst verkar vara någon sorts ”förebild” för!
    UTBILDA dem i ett demokratiskt beteende vilket innebär att lyssna, analysera och sedan komma med motargument!

    Jag har själv stått och hört Frank Baude på Kungstorget, starkt ogillat vad han gapat om men INTE betett mig som en dräggmobb!

 6. Det är ju ett bra förslag, men det låter alldeles för illusoriskt för Göteborg, skolmaten är på de flesta skolor allt annat än ekologisk utan produceras av oseriösa aktörer som kommunen säkerligen har träffat skumma avtal med utanför lagens ramar. Det kanske är ett svek att Kia vill regera med Moderaterna men det är ett ännu större svek att V kan tänka sig regera med fiffelpartiet Socialdemokraterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: