Försvara mötesfriheten

Vi kan inte låta våld tysta våra röster. Då kan vi inte heller acceptera att andra tystas med våld.

För andra gången på kort tid har ett torgmöte med Sverigedemokraterna stoppats. Det är förkastligt. Mötesfriheten- och yttrandefriheten är grundläggande i en demokrati. Skall vi då inte bekämpa rasismen? Skall vi sitta tysta när Sverigedemokraterna har torgmöte? Naturligtvis inte. Vi skall protestera varhelst de dyker upp. Jag menar till och med att det är en demokrats skyldighet att protestera när Sverigedemokraterna har torgmöte.

Jag har gjort det flera gånger själv. Jag är till och med dömd för att ha anordnat en olaglig demonstration. Det är jag stolt över. Det var i Falun för snart 20 år sedan och Ung Vänster fick reda på Sverigedemokraternas torgmöte dagen innan och vi hann helt inte söka tillstånd för vår demonstration. Vi höll våra protester på den plats polisen anvisade oss.

På mindre än 24 timmar organiserade Ung Vänster Falun en kraftfull protest som fick starkt stöd från faluborna. Så skall Sverigedemokraterna bekämpas samtidigt som mötes- och  yttrandefriheten värnas.

Uppdareting: Läs Jonas Sjöstedt analys av Sverigedemokraternas martyrskap.

Läs alla mina inlägg om demokrati.

Media. DN, DN, Svd1,2, Svt1,2, EX, Svt1,2, GP1,2,3,4,5,6,7,8,9, Svd1,2,3,4,5, DN1,2,3,4,5,6,7,8, AB1,2,3,4,5,6,7,8ex1,

Bloggar: Jinge,

Annonser

29 Comments

Lägg till →

 1. Men Jöran, ingen – utom polisen – har väl stoppat SD från att framföra sin hatiska propaganda? Ingen har heller direkt anmodats om plats att stå på (när jag varit närvarande) då det helt enkelt inte funnits sådan. Däremot har folk befunnit sig bakom avspärrningar och de ”problem” som uppstått har skett när polisen, med våld, valt att utöka dessa avspärrningar.

 2. SD har förverkat sin rätt till att åtnjuta mötesfrihet eftersom dom inte håller sig till de demokratiska lagar som finns i vårt underbara Sverige. Det är förbjudet enligt svensk lag att hetsa mot en speciell folkgrupp och det är detta som SD gör. Vill man vigla upp folk att hata muslimer bör man tåla att själv få smaka på hur det känns att inte få räknas. Våld är helt fel metod att stoppa dessa människor med. Allt våld är fel. Men jag vill inte att främlingsfientlig odemokratisk dynga ska spridas för vinden och slå rot i ett Sverige som ska och bör verka för solidaritet och demokrati.

  • Vilket skisnack. Nummer 1: Muslimer är ingen ”folkgrupp” precis som kristna inte är en folkgrupp. De är anhängare av religiösa ideologier. Minsta gemensamma nämnare är att vi är människor, inte att folk är muslimer, kristna osv. Vi behöver inte anamma de religiösas vilja att ställa grupper mot varandra.

   2: SD motsätter sig ideologin islam vilket varje vettig människa bör göra. En titt på mellanöstern eller islams skrifter bekräftar det. Islam har en politisk ådra. SD talar om Sveriges icke önskvärda anpassning till islams riktlinjer, inte om muslimer som personer. Det är lika naturligt att motsätta sig islam som det är naturligt att motsätta sig ideologin nazism. Vill du veta vad hets är så läs Koranen.

   3: SD vill dra ned invandringen till ca 10% av den nuvarande vilket liknar vad övriga nordiska länder har. Det kan knappast kallas odemokratiskt på något sätt. Det är en nödvändig politisk åtgärd som vore bra för Sverige, inget annat. Det är inte obligatoriskt att ha en ständig massinvandring pga några moraliska principskäl.

   4: Du har blivit itutad massa fördomar om SD av dina stolliga vänstersympatisörer som endast vill hitta en kamp att föra.

  • Dahn Pettersson 27 september 2010 — 17:03

   Du som talar så vackert om Demokrati, borde kanske gått några år mer i skolan, då det Du håller på med är defakto Lagbrott och har dessutom inget med demokrati att göra, nej gå tillbaka till Marks , Lenin och de andra diktatorer som varit ditt föredömme, eller skaffa dig ett arbete så du blir för trött för att hålla på med dina komunist demonstrationer ingen normal demokrat ens skulle tänka tanken på att utföra.
   Vi har Mötesfrihet, Föreningsfrihet, Yttrandefrihet och demokrati där den lilla människan har rätt att fatta sina egna beslut utan att bli angripen av vänstertrojkan.
   Dahn Pettersson

 3. Jimmy Windeskog :Jörgen, när du själv blev dömd för mötesstöringar mot SD, du glömde detaljen med domen av någon anledning, så var det ju för att ni hindrade och försökte stoppa ett möte.
  Min poäng är att detta utspel inte är mer seriöst än andra hycklerier från antidemokrater på vänsterkanten.

  My bad, gick lite snabbt där – du tog ju upp domen av ditt, mötesstörande. SVårt att lyssna på debatt oh blogga samtidigt…

  • Jöran Fagerlund 16 september 2010 — 17:23

   Jag dömdes för att ha organiserat en demonstration utan att söka tillstånd för den. Jag dömdes inte för att ha stört eller hindrat en annan demonstration. Vi höll oss till den plats polisen anvisade.

 4. Jörgen, när du själv blev dömd för mötesstöringar mot SD, du glömde detaljen med domen av någon anledning, så var det ju för att ni hindrade och försökte stoppa ett möte.

  Min poäng är att detta utspel inte är mer seriöst än andra hycklerier från antidemokrater på vänsterkanten.

 5. denna blogg är bara ytterligare bevis på något jag redan befarat..
  nämnligen att: gruppen vi/jag kommer före allt annat -vi/jag ska synas,, hur vida de ger SD mer röster mer publicitet ,, de skiter man i,, bara man kan hävda sej inom sin lilla antidemokratiska grupp…

  AFA är SD:s enskilt största sponsor,,

 6. Jag läste en sammanfattning som SD´s motståndare ofta hänvisar till när kostnader/intäkter för flykting-/asylmottagning diskuteras. Den hittar ni här: http://sites.google.com/site/viisverige/Home/invandring—intaekter-och-kostnader

  Jag tar två citat ur texten;

  Citat 1: ”Dominerande grupper är nu invandrare från EES-området och den mycket lönsamma gruppen anhöriga till svenskar”.

  Slutsats: 2007 var invandringen ca 100.000 personer varav 15.000 var återvändande svenskar, 10.000 från nordiska länder (dvs EES) samt ca 10.000 från övriga EU länder. Att basera kostnaderna för ”invandringen” med denna grupp inkluderad, och sedan påstå att flykting- asylmottagning är en nettointäkt för Sverige blir naturligtvis helt fel. Bl.a för att vi hittar några av landets rikaste människor ibland ”återvändande svenskar”.

  Citat 2: ”Det har gjorts flera försökt att beräkna kostnaden för invandringen och man har kommit fram till mycket olika resultat… Någon erkänd undersökning har inte gjorts sedan Ekbergs undersökning 1995″

  Slutsats: Man har helt enkelt inte en aning om vad flykting- och asylpolitiken kostar de svenska skattebetalarna. Den debatten är i allra högsta grad nödvändig, och därför välkomnar jag SD i riksdagen. Jag ser fram emot en objektiv SOU i frågan. Något som övriga partier inte vågat genomföra.

  Ser fram emot SD i riksdagen nästa vecka!

 7. Mötesfriheten- och yttrandefriheten är grundläggande i en demokrati. Du anser det förkastligt det som skett när torgmöten med Sverigedemokraterna stoppas. Samtidigt menar du att det är varje sann demokrats skyldighet att protestera när Sverigedemokraterna har torgmöte. En nyfiken fråga bara. Hur protesterar ni utan att samtidigt störa pågående torgmöte under valrörelse som ju är så viktigt för vår demokratiska process?

 8. Trodde demokrati innebar alla människors rätt till en åsikt,men tydligen tänker ni tvärtom,när någon har en annan åsikt än ni själva ska de tystas ! skrämmande !

 9. Har man inga motargument så får man stå och skrika okvädesord och uppdiktade anklagelser så att motståndarens åsikter inte hörs. Upprepar man anklagelserna länge nog så kan folk börja tro att det ligger något i det man säger. Dvs. Kasta så mycket skit man kan och hoppas att något fastnar. Vänstertaktik.

  • Dahn Pettersson 27 september 2010 — 17:08

   Naturligtvis behöver Du inte fråga dig hur stort IQ en komunist ligger inne med när man kan stödja regimer som dödat 100 tals miljoner människor och genast förlåta dem.
   Dahn Pettersson

 10. tråkigt, tycker ni inte att SD gör bort sig tillräkligt med att ha ett sådant här möte. Ni stoppar demokratin och inskränker bara i vad andra får tycka och tänka. Ni är farligt ute, folk i detta landet kommer att känna extrem otrygghet i med detta och i framtiden kan det bli så att folk kommer att flytta från sverige pga av att ni inskränker, misshandlar det fira ordet. SLUTA NU! sverige demokraterna blir bara större av detta och motsättningarna fler mellan männsikor i detta landet. Sedan får ni självklart hålla motdemonstrationer, men ALDRIG Våld..det som har hänt i malmö de sensate dagarna är fruktansvärt farligt för sveriges framtid. Det borde ni också skriva under på..

 11. Patetiska ni är, önskar nån jävla sniper kunde ta ut er allihopa! SD 2010!!

  • Dahn Pettersson 27 september 2010 — 17:11

   Du som vill att en sniper skall döda alla människor är kanske bror eller syster med Stalin eller Pappa Doc.
   Vad du just nu gör är att önska livet av människor i ett fritt och demokratiskt land för att den inte tycker som du och stalin.
   Dahn PEttersson

 12. Instämmer att det är en demokratisk plikt att demonstrera mot SD och andra antidemokrater så fort möjlighet ges. Bra gjort av de som deltog!

 13. Framtidens fascister kommer kalla sig antifascister.

  -Sir Winston Churchill

 14. Nazisterna skapade sina stormtrupper som försvar mot vänsterextremisterna i ”Röd Front Brigaderna” …och sedan vet vi ju hur det gick… Vi vanliga demokratiska människor vill inte vara med om det en gång till.

 15. Modigt att skriva det du skrivit, men nu finns risk att någo AFA eller vänster-idiot spöar upp dig. Du är nu varmt välkommen och tillhör den snabbt växande skaran och demokratiska medborgare som numera kallas ”Rasist”.

  Som du vet betyder ”Rasist” inte längre ”Rasist”. Ordet ”Rasist” betyder:
  Jag håller inte med dig, och eftersom JAG alltid har rätt får du räkna med att vara ”Rasist” i fortsättningen.

  • Dahn Pettersson 27 september 2010 — 17:17

   Nu förstår jag varför argumenten inte räcker utan våld skall fallera, detta har med flumskolan att
   göra kanske beroende på att du aldrig gick där eller sov igenom klasserna.
   Slluta hota vanligt folk och tänk på att de kanske hjälper dig att ha din förbannade åsikt.’
   DHP

 16. Knäppskalle till denna sida och terroarganisation! vakna och bli vuxen någon gång.vi har åsiktfrihet i detta land respektera detta. Glöm ej 1920-1930 talet då gjorde ni likadant vänstertalibanerna som idag fast då, bara förstör för andra som ni gjorde i tyskland innan då nazisterna blev ännu
  större. kan upprepas igen och då kommer ni få smaka av era egna medicin. Ni bör anmälas för till FBA och CIA i Usa för terrorism precis som Al quada. Ni vet att ni är sveriges nya terrorister och kommer att anmärkas med detta från och nu. Från En som är uppväxt med det kalla kriget sovjet och Usa 1980 talet som sverige då hade världens sjätte största armé)

 17. Bäste Jöran.

  När de nu visar sej att denna metod gynnar SD. Är det då inte bättre att tänka om,

  har inga förslag men anser att något måste göras. Med SD i Riksdan blir det oreda som

  vi alldrig vart med om i Sveriges historia. Ny Demokrati var ett rumsrent parti gentemot

  SD. Hälsn. Sten-A Berntsson.

 18. Jävla kommunist jävel, ni är lika odemokratiska som SD. Låt dem ha sina torgmöten. Dumma jävlar nu ger ni dem bara fler väljare!

 19. Vart tog logiken vägen?

 20. Tack Jöran!
  Nu visar du demokratin respekt!
  😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: