Har borgarna inget eget att komma med?

Högerpakten i Göteborg.

Högerpakten i Göteborg ligger under i opinionsmätningarna. Ju närmare valdagen vi kommer desto desperatare blir de. Det senaste utspelet var gårdagens presentation av en överenskommelse. Det som skulle visa deras stora enighet var inget politiskt program för Göteborg utan att de hade enats om tio frågor till S, V och MP där vi inte är överens.

Oj vilket tjusigt grupparbete av Flamkilng, Liljesand, Odenjung och Hallberg. Klura ihop tio frågor. Vilken enighet de visar upp sedan: de är överens om att de inte skall starta ett kommunalt byggbolag. Skall vi börja i den änden kan vi hitta mängder av förslag som S, V och MP inte skall göra.

Mitt i mutskandalernas tidevarv i Göteborg har Jan Hallberg mage att, från scenen i Nordstan, påstå att vi har en väl fungerande byggmarknad. Vänsterpartiet har föreslagit ett kommunalt byggbolag för att klara den produktionsökning av bostäder som behövs, för att minska korruptionen, för att göra oss mindre konjunkturkänsliga och för att hålla nere priserna. Socialdemokraterna har låtit titta på förslaget. De tror sig kunna lösa detta på annat sätt. Klarar de detta är allt frid och fröjd.

Dagens nästa ickebesked var att de borgerliga inte ville höja skatten. När förklaringen kom visade det sig att de heller inte kunde svara på om de tänkte sänka skatten. Det beror på den ekonomiska utvecklingen. De borgerliga deklarerade att de skulle först skulle se vilken verksamhet som behövs och sedan ta in de skatter som behövs för att finansiera detta. Det är ju ingen unik utgångspunkt. Så säger ju alla partier. Frågan är ju vilka ambitioner man har för välfärden som avgör vilken skatt som tas ut.

Samma ickepolitik från högerregeringen i gårdagens TV-debatt. Roffarregeringen visar sin enhet genom att inte vilja någonting och kritiserar oss rödgröna för att vi har olika ambition i hur mycket vi vill förbättra välfärden. Föräldraförsäkringen är ett sådant exempel. Vi rödgröna vill på olika sätt öka jämställdheten. Det faktum att Vänsterpartiet vill gå längre än S och MP med en individualiserad föräldraförsäkring framför borgarna som ett argument för att behålla sin vekningslösa jämställdhetsbonus.

På klimatområdet är det lika dant. Lågkonjunkturen har skapat en viss minskning av utsläppen av växthusgaser. Det innebär inte att regeringen har förmått ställa om Sverige. När vi rödgröna radar upp mängder med aktiva politiska åtgärder för att ställa om Sverige svarar regeringen med: ingenting, noll, nada. Eller, i ärlighetens namn. De har ju sin supermiljöbilspremie på 40000 kronor till den som har råd att köpa en elbil för upp emot en halv miljon. Det kanske ger ett par tusen elbilar, men det räddar inte klimatet.

Nå skall vi så tala om verklig enighet och oenighet i centrala politikområden i Göteborg. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens om att få 1000 bostäder i produktion 2011. Jan Hallberg (M) flaggar för utförsäljning av allmännyttan i centrala stan. Andra borgare har tidigare sagt att de inte vill privatisera allmännyttan centralt. Om högerpakten nu är enig med Hallberg är det desto större anledning att rösta rött i kommunvalet i morgon. MP tänker ju faktiskt förhandla med Hallberg & co på måndag.

Läs alla mina inlägg om klimat, miljö, bostäder, Nordstan 2010.

Bloggar: Alliansfritt, Jerker Nilsson, Emil Broberg, Ali Esbati, Jens Holm, Jinge, Jonas Sjöstedt, Kaj Raving, Ung Vänster,

Media: Svd1,2,3,4,5,6,7,8,9, 10,11,12,13, DN1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12, GP1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12, EX1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11, AB1,2,3,4,5,6,7,8, Svt1,2,3,4,5,6,7,8,9,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer

Lägg till →

 1. Så var det att vara svårt sjuk med socialdemokratisk regering!

  Efter min hjärtoperation har jag klassats att jag skulle klara jobb på halvtid.

  Facket har svikit mig, så det blev ingen ersättning för halvtiden som jag hade, försäkringskassan vägrade att ge mig pension på halvtid… Allt detta under socialdemokratiskt styre!
  Med tiden har hälsan blivit försämrad så jag klarade överhuvudtaget inte jobba!
  Försäkringskassan kontrollerat mig hemma medan jag var inlagd på sjukhus….

  Det tog mig en kamp på över fem år tills jag godkändes som arbetsoförmögen… det har kostat mig hälsan och jag blev fattig på köpet!

  Så du kan förstå varför jag tänker inte längre rösta på socialdemokraterna!
  Det värsta lögn jag har hört i gårdagens debatt, var Sahlins anklagelse att de sjuka blir fattiga med Alliansen styre!

  Så spelar man på känslor utan att ha fakta!

  • Om du faktiskt läste artikeln som länkades från i dagens GP så fanns där 5 väldigt konkreta exempel på vad man vill göra, varav inget började med ”Vi vill inte…” Bland annat att bygga 12000 nya lägenheter och 3000 nya småhus under mandatperioden. Men det blir ju besvärligare att kritisera om man först måste ta sig tid till att lyssna.
   Fler exempel:
   *Låta tomträttsinnehavare köpa tomten till 65% av tax.värdet från 2003.
   *Bygga parkeringsgarage under Heden.
   *Göra staden mer lättillgänglig för gående, funktionshindrade och cyklister, bl.a anlägga ett par nya gångstråk varje år.
   *Ändra och förenkla biljettsystemet på kollektivtrafiken.

   Och slutligen, apropå allt snack om ”vart medmänskligheten i FK och sjukförsäkringen tog vägen”. Var Försäkringskassan känd för sin finkänslighet och medmänsklighet förut? I så fall, om deras villkor blivit att de plötsligt måste vara monster på jobbet, borde inte folk sagt upp sig från FK i horder? Det hade jag gjort…

 2. SÅ GICK DET TILL PÅ SOSSARNAS TID…

  ********************************************************
  Försäkringskassan och cancersjuka http://alturl.com/ofwu
  ********************************************************
  Mor nekades sjukskrivning vid dotterns självmord http://alturl.com/cvzs
  ********************************************************
  Försäkringskassan drev henne till självmord http://alturl.com/i577
  ********************************************************
  Försäkringskassan får sjuka att ta sitt liv http://alturl.com/r5xa
  ********************************************************
  Från inkompetens i amalgamfrågan till självmord http://alturl.com/3rvr
  ********************************************************
  Folk behandlas som ping-pong-bollar http://alturl.com/e5ru
  ********************************************************

  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

 3. Jag kommer så väl ihåg, då jag 1970 landade med ett litet propellerdrivet flygplan, från huvudstaden Lagos i Nigeria, och efter 45 minuters flygning på en grusväg, i en liten by, i den f.d kristna provinsen Biafra. Överallt syntes bara muslimska militärer, men de struntade i mig eftersom jag var vit?
  Efter 15 eller 20 minuter, så kom den Engelske agenten och hämtade upp mig, han sade, att det var 73 km ner till floden Niger, där fatyget Yarrawonga ankrat upp för att lasta logs. Bilresan dit var ganska så riskabel och lärorik, många gånger blev vi stoppade av de muslimska militärerna, som ville se våra passport.
  I en by fick vi se hur militärerna höll på med en lektion, för en samling av den utarmade kristna befolkningen. ( Ni kanske minns de magra Biafrabarnen, som visades här hemma i TV då )
  Militärerna lärde de kristna åt vilket håll Mekka ligger och att de måste lära sig att be däråt 7 gånger dagligen, och att detta var mycket viktigt, annars så blir de avrättade, sade agenten. Och faktum är, att detta är jag säker på, flera döda syntes nere i floden.
  Det värsta, som vi har här i Sverige nu, är att den svenska regeringen, vill ha samma religion här i vårat fosterland Sverige. Och detta kan då inte jag begripa. Eller hur???

 4. leif åke nielsen 18 september 2010 — 13:10

  Jo det har dom men det strävar framåt,man kan inte som ni populistiska vänstermuppar backa in i framtiden.Vill man ha rätt att tänka själv och att inte kamrat Jöran skall diktera ditt liv rösta på Alliansen

 5. Jag hoppas bara för ”guds skull”, att den politiska korrektheten, har
  spelat ut sin roll, bland våra riksdagspolitiker och deras deras
  förmyndare med reportrar och journalister. Annars så är det ajöss, med
  det svenska folket och våran ”Nordiska kristna kultur”, som vi haft
  så länge. Nu ser det ut, som att alla dessa vill, att det svenska
  folket, snart måste gå över till en helt annan utomeuropéisk
  religion. Där de nya sharialagarna kommer att bestämma. Med
  barnäktenskap, halalslakt, mera moskéer istället för kyrkor, och lag
  på att varje svensk måste be mot Mekka ideligen, d.v.s om de inte vill
  bliva avrättade, som det kristna folket blev nere i ”Biafra”. för 40
  år

 6. Jodå! 😀

  ”Högern” har mycket att komma med men just i Gbg är det ju lite svårt eftersom ”Göran Johansson-effekten” ännu sitter i.
  Den effekt som gjorde att man kunde rösta på Göran (med G) kommunalt och borgerligt i riksdagen eftersom Göran var mer Göteborgare än ”sosse”.
  Mellan Göran och Mona var ju stämningen som säkert alla vet minst sagt iskall..

  Nu ser vi dock baksidan av Johanssons direktstyre med kompiskorruption mm så (S) är idag rätt så blekt i Gbg.

  Skulle vara gôtt om landets tre största kommuner kunde bli borgerliga..
  I Malmö visar sig också baksidan av Reepalus ”fögderi”..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: