Så går det när man flirtar med rasismen

Björklund ville ha rasiströsterna själv men de hamnade hos Sverigedemokraterna i stället.

Folkpartiet har flera valrörelser i rad flirtat med rasismen i syfte att locka sverigedemokratiska röster. Planen har gått i baklås och man backar. I stället har Folkpartiet i allians med Aftonbladet krattat manegen för en rasistisk debatt och högerregeringen plöjt djupa sår i välfärden där missnöjet kan gro.

Folkpartiet får bara ett mandat från Göteborg i riksdagen och högerregeringen kan inte säkra egen majoritet. Tack vare folkpartiets manöver blir man nu beroende av Sverigedemokraterna.

I Göteborgs kommunfullmäktige tappar FP mandat och därmed sin ersättare i kommunstyrelsen. Förutom SD kom enfrågepartiet Vägvalet in i kommunfullmäktige med fem mandat.

Socialdemokraterna går vidare i analysen av förlusten. Ali Esbati skriver på SVT Debatt utförligt om Sverigedemokraternas inträde i riksdagen och vänsterns behov av självkritik:

De senaste tre decennierna har på flera sätt varit marknadsfundamentalismens. Gemensam egendom har sålts ut. De ekonomiska klyftorna har ökat. Övergripande budgetlagar har snävat in utrymmet för den ekonomiska politiken. Underkastelse inför EU-direktiv har juridifierat och pressat arbetstagarnas kamp för goda villkor. Upphandlingsregler, konkurrensutsättning och utbredningen av marknadsorienterade styrningsmodeller i den offentliga sektorn har gjort den till allt mindre av ett systemalternativ. Och inte minst: viktiga politiska beslut har dragits undan från öppna processer och allmänna val. I Sverige är pensionsöverenskommelsen ett tungt typexempel. Denna gigantiska överföring av resurser från det gemensamma till finanskapitalet – och risker åt motsatt håll – hade svenska folket i praktiken ingen möjlighet att påverka. Och överenskommelsen ligger än idag i händerna på ett slags väktarråd med representanter från borgerligheten och socialdemokraterna.

Allt detta har begränsat den demokratiska politikens räckvidd. När det kan se ut som att den traditionella politiken bara är en fråga om olika hastigheter på ”den enda vägens politik”, så påverkas också synen på det politiska systemet i sig.

[…]

Så vad nu? Man kan och bör hoppas på anständiga, liberala krafter inom svensk borgerlighet. Men det går knappast att räkna med att de borgerliga partierna ska motstå högerpopulismens lockelse. Vänstern och arbetarrörelsen måste därför självkritiskt förbereda sig för ett större ansvarstagande i kampen mot den främlingsfientliga högerpopulismen.

Läs även Jonas Sjöstedts efterlysning av debatt i partiet om valförlusten. Han beskriver också bra hur Sverigedemokraterna skall hanteras.

Sverige behöver mer jämlikhet och jämställdhet. Ett politiskt projekt som faktiskt minskar klyftorna. Om detta skall lyckas måste Socialdemokratin ompröva de nyliberala grundförutsättningarna de ger sin egen ekonomiska politik.

Liknande inlägg:

1. Bekämpa Sverigedemokraterna politiskt inte byråkratiskt

2. Bry er om klimatet och välfärden Peter och Maria inte om Sverigedemokraterna

3. Göteborgs politiska liv de kommande fyra åren ligger i Miljöpartiets händer

Bloggar: Jinge, Jens Holm, Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Media: GP1,2,3,4,5,6,7,8, Svd1,2,3,4,5,6, DN1,2,3,4,5,6, GT1,2,3,4,5,6, EX1,2,3,4,5,6, AB1,2,3,4,5,6,7Svt1,2,3,4,5,6,7,

18 kommentarer

Lägg till din →

 1. ”SD har sina rötter i Bevara Sverige Svenskt”

  Och var har Vänsterpartiet sina rötter?

 2. Vill bara säga att aftonbladets kampanj om att vi gillar olika är ett stort skämt!!!!!!!!!! Dem gillar inte alls olika, för dem gillar inte mig som stödjer SD… Det är människofientligt…

 3. Dock så måste jag ju säga att demokratin vi har i Sverige är skratt retande. Det blir inte som diktaturerna vill och då gör man omval. Vad Sverige har är en sken demokrati det har vi fått svart på vitt nu.

  • Vad är det som är skrattretande? Att ett regeringsalternativ som är inom hårsmånen från egen majoritet flörtar med tanken på omval? Det är kanske inte så konstigt. Vad är det som gör sverige till en skendemokrati?

 4. Helena du är naiv och okunnig eftersom du verkar inte veta vad kristendomen och islam handlar om. Båda religionerna är religioner som inte kan och FÅR tolerera syndare. Vilket dom båda anser att den andra parten är. Läs på.

  • Jag är inte så okunnig som du tror 🙂

   Jag har läst hela bibeln och delar av koranen. Man kan faktiskt argumentera precis vad som helst genom att ta lösryckta verser. Men huvudbudskapet i både bibeln och koranen är att man inte ska tolerera synden men däremot tolerera syndaren. Det är i alla fall bibeln budskap. Sedan har du hela konceptet med att vända andra kinden till …
   Både kristendomen och islam är fredliga religioner som utnyttjas när situationen så kräver för de mest utstuderade synder. Som krig till exempel.
   Men att kategoriskt argumentera att kristna och muslimer aldrig kan leva tillsammans är felaktigt. De flesta kristna kan leva tillsammans med de flesta muslimer. Vissa kristna har problem med det precis som vissa muslimer. Men ska vi tolerera att de som har sådana problem lever ut dem? Jag tycker inte det. Jag tycker att det minsta man kan kräva av alla människor är att de lever i fred med sina grannar. Det är en mänsklig värdering, inte en religiös.

  • Islam är uttryckligen och i sin heliga skrift tolerant mot Kristendom och Judendom- och i praktiken har de stora muslimska rikena alltid haft stora välfungerande kristna och judiska minoriteter – visserligen segregerade men med långtgående egna rättigheter.

   Kristendomen har inget sådant försonande drag, men å andra sidan är den religionen i nuläget betydligt modererad och moderniserad. Sådana krafter finns även inom Islam.

   När vi pratar om Islam och Kristendomen skall vi komma ihåg att vi talar om 2 miljarder människor: det är inte två ”ideologier” utan hela världar i sig med hela spännvidden mellan tolerans och förföljse inom sig.

   Det är därför den här debatten är missvisande

 5. Birger Longmann 23 september 2010 — 20:46

  Hei fra Norge,
  vil bare minne om at i Westfalen i Tyskland var det en minnehøytidlighet, (med gudstjeneste.) i 1998.
  Det var 350 – års markeringen for 30 årskrigens slutt. (1681 – 1648) Dere svensker var med!
  Det var den SISTE religionskrig i Europa!
  Den siste basert på kristne mot kristne.
  Noe har da blitt litt bedre.
  Bare en opplysning fra lille Norge.
  Lykke til videre.

 6. Är det rasism att förespråka en restriktivare invandringspolitik?

  • Nej, men SD har sina rötter i Bevara Sverige Svenskt och de rasistiska rörelserna. SD har länge öppet förespråkat en rasistisk politik och om man är född och uppväxt i det här landet är det svårt att se SD som något annat än ett rasistiskt parti. Det är därför, och bara därför, som folk reagerar som de gör.

 7. Varför skulle inte kristna och muslimer kunna leva i fred och harmoni med varandra?Vad grundar du den värderingen på?
  Betyder det att om alla var ateister skulle det vara fred på jorden?

  • Den här kommentaren skulle ha varit ett svar på Nils Dackes inlägg. Jag ber om ursäkt för att det hamnade på fel plats.

  • Antagligen skulle det vara betydligt fredligare på denna vackra planet. Större delen av de krig som pågår idag är religiösa konflikter, och det är ju inte precis buddhister som startar krigen heller…

  • Varför?
   För att det är islams tyngsta regel att alla ”otrogna” ska förgöras!

   Nämn en konflikt/krigszon i världen som inte grundar sig i muslimers oförmåga till tolerans med andras sekulära levnadssätt?
   Ok, i Kongo slåss de om guld och diamanter.
   Men nån annanstans?

   • Typ alla. Konflikter har inte religiösa grunder utan religiösa svepskäl. Den egentliga konfliken brukar vara tillgång till mark, vatten, hamnar, infrastruktur och liknande, sedan används religion för att piska upp en stämning som gör konflikten möjlig. Man kan inte säga till ett folk att ”nu ska vi spöa skiten ur de där andra för att vi vill ha deras hamn”. Däremot kan man argumentera att de inte borde få bo där för att de har fel religion. Men det är sekundärt.

    Sedan säger faktiskt inte koranen att de otrogna ska förgöras. Har du läst koranen?

   • Varken koranen eller den islam som praktiseras i verkligheten påstår att de otrogna skall förgöras.

    Anldeningen till att det finns många konflikter med muslimska stridande är därför att en mycket stor del av världens befolkning är muslimsk. I nuläget är det dessutom så att de muslimska delarna av världen är betydligt instabilare än det kristna Europa och Nordamerika.

 8. Vänd på det kan inte vara lätt att vara sdare i ett hav av sossar. Och sen kan han vara mån om familj och vänner och därför hoppa av i rädsla för att folk ska tycka illa om honom. jag förstår han Gällivare är ett litet samhälle. Vi har ett förtryck av politiska åsikter i Sverige om dessa inte passar in i det politiskt korrekta. Många aktiva sdare hoppar av sina uppdrag efter hot trakasserier och hot om våld. Så har det blivit i Sverige.

 9. För 35 år sedan föreslog sossarnas ledare att Sverige, skall bli ett mångkuturellt land. Jag, som gammal gråsosse ända sedan Per Albin Hanssons tid, ville ju ha ett tryggt, gott och fredligt folkhem, men då jag 1985 vid ett tillfälle råkade vara här hemma i Sverige och se den statsministern. som blev skjuten 1986, önskar 21 000 ynglingar, från Mellanöstern ”Välkomna” hit upp till vårat kalla land här uppe i Norden. ”Chocken”, jag fick sitter ännu kvar. Jag kommer så väl ihåg, det kristna folkets lidande, nere i Biafra, som jag ofrivilligt bevittnade då de kristna invånarna utarmades av islamisterna, året var 1970.
  ( Kristna och muslimer, kan absolut inte leva i fred och harmoni med varandra i längden, det är bara så. )
  Alla de politiker, som idag befinner sig inne i vårat riksdagshus har ju enat sig och bildat en ”Femte-Colonn” mot sina egna kristna svenska medborgare.
  Eller hur???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: