Stoppa de israeliska bosättningarna

Notis. Israels byggstopp för de olagliga bosättningarna på Västbanken upphör idag. Inte för att byggstoppet faktiskt har hindrat nya bosättningar men det har varit en viktig pusselbit i förhandlingarna.

Bosättningarna strider mot folkrätten och det finns bara en sak att göra och det är att kräva ett totalt stopp av nya bosättningar och att de befintliga återlämnas till Palestina.Läs alla mina inlägg om Israel, Palestina och Gaza. Liknande inlägg:

1. Nordstan stannade till när Hans Linde pratade utrikespolitik

2. Socialistisk festival till stöd för Palestina

3. Den här blomman är till er kamrater

4. En bisarr fredag

5. Fullmäktigedebatten om vänortssamarbete med Gaza City nu som podcast

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Bloggar: Jinge, Svensson,

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,

13 kommentarer

Lägg till →

 1. Jöran,

  Du länkar till Jinges blogg som helhet, vilket innebär att du länkar till allt innehåll på sajten. Om du hade länkat specifikt till något som rör bosättningarna så hade det kunnat diskuterats i en annan kontext. Nu är så inte fallet.
  Jinge har fortfarande inte tagit bort uppenbara anti-semitiska inlägg även om de är gamla.
  http://jinge.se/mediekritik/skillnad-mellan-norge-och-sverige.htm
  Den länken och kommentarerna om judisk ägarmakt och judisk mediemakt kan inte beskrivas som något annat än anti-semitiska.
  http://jinge.se/mediekritik/jag-tror-inte-pa-palestina.htm
  Likaså länken ovan.
  Samt denna: http://jinge.se/mediekritik/israel-och-usa-hetsar-mot-iran.htm#comments
  Bilden där en israelisk soldat framställs som koncentrationsfång relativiserar Förintelsen och är tecknad i en anti-semitisk ton.
  Jinge skriver själv att alla rasistiska och nazistiska kommentarer tas bort eftersom han själv är ansvrig för sajten bör tas med en nypa salt eftersom det är en lögn. De finns kvar och anti-semiter som Lasse Wilhelmsons kommentarer har inte tagits bort.
  Du får gärna rätta mig om jag har fel. http://citatjinge.blogspot.com/ visar på den uppenbara anti-semitismen på Jinges blogg, även om en del kommentarer och inlägg säkerligen plockats bort som du påpekar. Hade dessa tagits bort om debatten inte förts i riksmedia tror du?

  När det gäller bosättningarna så är San Remo konferensen från 1922 intressant läsning. http://israelisverige.info/?p=6

  När du skriver krigsförbrytelser och bosättningar. Vad syftar du på då? Källa?
  Syftar du på andra krigsförbrytelser också?

 2. Bryter mot folkrätten? Knappast.
  De områdena som är omtvistade ockuperades, olagligen, av Jordanien resp Egypten. Det är den kontexten man får ha som utgångspunkt för diskussioner. Araberna ockuperade de områdena i ett aggressionskrig och har således ingen rätt till dem. De kan inte heller ge bort dem till andra.

  I Osloprocessen ingicks vissa avtal, där Israel fyllt sina åtagande i mångt och mycket trots att PLO inte uppfyllde sina förpliktelser. Att bygga hus och bostäder för judar är knappast en brott mot folkrätten. Dessutom reglerar folkrätten endast relationer mellan stater, och det finns ju ingen stat som heter ”Palestina” och har aldrig funnits något sådant heller.

  Du och dina gelikar svänger sig med ”folkrätten” till höger och vänster, trots att ni vet inget om den, vad den bygger på eller hur den ser ut. Dessvärre som vanligt i avgrundsvänsterns argumentation – mkt snack och lite kunskap.

 3. Hej Jöran,

  Har tyvärr inte sett ditt svar förrän nu. Vad jag menade är att Jinge som person inte kanske är antisemit, men att han har ett stort ansvar för vad som skrivs på hans blogg. Flera av de regelbundna kommentarerna samt bilderna har antingen en anti-semitisk ton eller är gravt anti-semitiska. Lasse Wilhelmsson har mer än en gång skrivit på bloggen, något som Lars Ohly anser är oförsvarsbart. Din partiledare anser också i länken du skickade mig att Jinge har uttryckt sig slarvigt och att vissa av inläggen haft en anti-semitisk ton. Hur kan du då, trots detta, fortsätta länka till en blogg som uppenbarligen inte lärt sig av den pågående debatten och fortsätter uttrycka sig ”slarvigt” och till och med publicera bilder och kommentarer med starka antisemitiska inslag?
  Att vidare hävda att Israel inte är en demokrati utan en etnokrati med apartheidliknande drag gränsar om inte övergår till direkt antisemitism, där du likställer Israels politik med de raslagar som Sydafrika hade. I Sydafrika kunde bla. inte ”vitt” blod blandats med ”svart” (pekar på ett absurt exempel). De svarta hade heller mycket få rättigheter. I Israel har palestinier med israeliskt medborgarskap långtgående rättigheter. Dock finns det en djup diskriminering mot denna grupp vilket är probematiskt. Har Israel raslagar? Jmf gärna med exempelvis Jordanien där det är förbjudet i lag för judar att bosätta sig. Dock har jag inte en enda gång från någon europeisk politiker hört kalla Jordanien för en apartheidstat. Det gäller bara Israel. Märkligt?

  När det gäller bosättningarna, så antar jag att du inser att det inte bara hux flux går att flytta på 400K människor. Det är en process som innebär att om Israel avvecklar bosättningarna- dessa måste givetvis kompenseras för förlust av egendom- måste få något i gengäld av palestinierna., oavsett vad du eller någon annan anser om internationell rätt. Det handlar om att ge och ta i en förhandling. Vad anser du att palestinierna kan ge Israel?

  • Jöran Fagerlund 05 oktober 2010 — 14:02

   Din fråga var ”Varför länkar du till den anti-semitiske bloggaren Jinge?” inte vad jag anser om kommentarerna på jinge.se

   Min fråga till dig blir vilka inlägg har jag länkat till som du anser vara olämpliga? Mitt ansvar kan rimligtvis inte gälla inlägg jag inte har länkat till. Kom nu med konkreta inlägg, inte allmänna anklagelser om antisemitism.

   Parallellen mellan Israel och Sydafrika har hjorts av flera tunga instanser bl.a. FN. En redogörelse du kan börja med är wikipedia.

   Jag inser att det kan ta lång tid att flytta de olagliga bosättningarna men nej jag anser inte att krigsförbrytare skall kompenseras när deras brott skall upphävas. Det är Israel och bosättarna som skall kompensera palestinierna och inte tvärt om. De olagliga bosättningarna och den olagliga blockaden av Palestina skall upphöra.

   Det är korrekt uppfattat av dig att jag inte skriver om Jordanien när jag skriver om Israel. Om du läser noga ser du att jag heller inte skriver om Norge, Moldavien, Nigeria, Australien, Kamerun, Bolivia eller Kanada heller när jag skriver om Israel. Varför? För att jag skriver om Israel. Det finns väldigt många länder jag inte skriver om. I stort sett alla utom ett, helt enkelt för att det är Israels olagliga bosättningar och blockad jag skriver om.

   • Ok, jag formulerar om frågan. Varför länkar du till en blogg som fortfarande bitvis skrivs i en antisemitisk ton och där antisemitiska bilder är vanligt förekommande, bla. av tecknaren Latuff?

    Skillnaden mellan Israel och Sydafrika är flera, men den mest slående är att de svarta i Sydafrika knappast sprängde kafeer, bussar och nattklubbar i tusen bitar? Samt förespråkade att den ena partens stat skulle avvecklas och invånarna flytta tillbaka till Europa (jmf Hamas). Barriären byggdes som ett svar på det och det internationella samfundets ovilja/oförmåga att stoppa den palestinska terrorismen. Barriären kommer att avvecklas och kan ändras om palestinierna visar vilja att avstå från terrorism, något som aldrig visats.
    FN är knappast en neutral part att använda som referens, där rådet för mänskliga rättigheter är en fars och där Israel fördöms mest av alla världens stater i resolutioner. FN har som organisation minst trovärdighet i Israel och skall knappast enligt mitt tycke ses som något världssamvete.
    Att referera till andra stater och jämföra är ett sätt att bredda sig. Du behöver inte skriva om Bolivia, men om det är relevant skulle det uppskattas om sakliga jämförelser kunde göras till andra stater.
    Israels blockad är inte olaglig enligt krigets lagar. En stat har rätt att upprätthålla blockad mot en stridande part i konflikt. Israel och Hamas befinner sig i konflikt. Både Obama admin. samt flera folkrättsprofessorer anser att aktionen mot Ship to Gaza var korrekt. Att helt på allvar kalla bosättarna för krigsförbrytare är absurt. Om du vill ha någon trovärdighet så kan du sluta att vara dogmatisk och inse att det handlar m 400K människor som skall flyttas mot sin vilja och att inte ge dessa kompensation vore som att tvångsdeportera dem. Jag avvecklar gärna de flesta bosättningarna, inrättar en palestinsk stat på västbanken, men kompensation skall finnas där. Tal om krigsförbrytare är inte realistiskt.

    • Jöran Fagerlund 05 oktober 2010 — 16:58

     Du svarar inte på min fråga. Vilka invändningar har du mot de inlägg jag har länkat till?

     Om det är dogmatiskt enligt dig att hålla på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, FN-resolutioner och folkrätt ser jag en ära i att få epitetet dogmatisk.

     Till skillnad från dig vill jag inte se mellan fingrarna när det gäller krigsförbrytelser.

 4. En annan sak. Varför länkar du till den anti-semitiske bloggaren Jinge? Han som uppmärksammades av SKMA som grov anti-semit som Lars Ohly offentligt fick ta avstånd från.

 5. Och vad skulle Israel få i utbyte mot att lämna över bosättningarna till palestinierna som inte ens har en stat som kan ta ansvar?
  Man kan inte helt plötsligt börja plädera för internationell rätt om det inte finns ett alternativ. Visst, bosättningarna är ett problem och måste lösas, men att avveckla alla och flytta på en halv miljon människor, kompensera dessa och hitta nya bostäder åt dem är en jättefråga.

  • Jöran Fagerlund 29 september 2010 — 10:51

   Israel skall inte få någonting. Bosättarna ockuperar olagligt marken. Det är som att fråga hur mycket en rånarliga skall få behålla av bytet om de lämnar tillbaka resten.

   • Och var hade du tänkt att ”lösningen” för Israel skulle vara?
    Rånare sätter man ju in i fängelse så om man resonerar som du Jöran så skulle man behöva öppna ett stort antal fångläger för dessa olagliga ockupanter där de skulle sona sina brott…
    Hmmm… Detta har visst provats tidigare med fruktansvärt resultat…!!!!!!!

    Trots allt så är ju Israel en lysande stjärna av västerländsk demokrati i ett mörkt hav av vad som i bästa fall skulle kunna kallas för ”upplysta despotier”

 6. Varför inte stoppa de palestinska terrorangreppen mot Israel?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: