Valutvärderingen blev mer framåtsyftande vad kvällen led

Sören Kviberg inledde diskussionen kring regionvalet.

Några av Göteborgs vänsterpartister samlades i kongressalen i Folkets Hus i kväll för att påbörja de diskussioner som kommer att pågå en längre tid. Vänsterpartiet har backat flera val i rad och vi måste göra en gedigen utvärdering. Medlemsmötet var en bra start. Precis som sig bör handlade mycket av diskussionen kring vad som gick snett i valet. Av naturliga skäl var det ett brett spektrum av personliga reflektioner och spekulationer. Ingen har hunnit sätta sig ner och göra en konkret analys.

Vi backar i riksdagen och i regionen. Vi backar knappt i kommunvalet men vi tappar inga mandat. Tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan vi skapa en rödgrön majoritet i Göteborg om den politiska viljan finns. Inga konkreta förhandlingar pågår eftersom Miljöpartiet ännu inte har bestämt sig om de vill styra med borgarna eller ej.

Distriktsordförande Elise Norberg Pilhem hälsade alla välkomna.

Vad kvällen led blev diskussionerna mer framåtsyftande. Flera goda förslag kom fram i diskussionen. Själv fokuserade jag på framtiden i mitt enda inlägg och presenterade en tanke på att starta en gemensam veckovis nyhetstidning för alla distrikt i Västra Götaland. Vi skulle kunna komma upp i en upplaga som ger presstöd. En sådan tidning skulle ha en annan karaktär än exempelvis Flamman och ETC. Den skulle handla om Vänsterpartiet lokalt.

Vi kan hjälpas åt att skapa nyheterna till en sådan tidning. Det har aldrig varit lättare praktiskt och tekniskt att göra en tidning. Vi skulle kunna ha en redaktion i form av en studiecirkel och lära av varandra. Det har heller aldrig varit lättare att föra ut tidningens nyheter i flera kanaler än nu. Har vi väl fått fram nyheterna kan vi lätt göra radioinslag och sända i närradion eller filma och sända i Öppna kanalen. Allt ihop kan naturligtvis enkelt också kastas ut i bloggosfären och sociala medier som Facebook och Twitter.

Hjälps vi åt blir arbetsbördan inte så stor för var och en. Tidningen som form är också betydelsefull. Möteskulturen i partiet har förändrats. Våra sociala aktiviteter likaså. Att partiet då kommer hem till alla medlemmar i fysisk form en gång i veckan är en kontrast mot den ofta allt för sporadiska kontakt partiet har med medlemmarna idag.

Några lyfte förslagen om extrakongress och Lars Ohlys avgång. Personligen tror jag inte att en extra kongress 2011 är tillför någonting jämfört med en kongress 2012 som planerat. Vi skall snabbt komma i gång med valutvärderingen och diskussionen skall föras brett i partiet och ingenting blir bättre av att den forceras. En extrakongress riskerar att flytta fokus till fel saker: vem som har gjort vilka misstag.

En ansvarsfull partiledning borde i stället leda en konstruktiv diskussion kring vår politik, vår profil, det rödgröna samarbetet, hur organisationen skall stärkas och ledarskapet utvecklas. Ett inslag i ett sådant ansvarsfullt utvärderingsarbete kan vara en nationell konferens men en extrakongress är att skjuta bredvid målet.

I går var det inga kvinnor som tog till orda i publiken idag var det några men allt för få för att det skall kännas bekvämt. Långa inledningar och kort om tid till diskussion kombinerat med storgrupp tycks inte vara helt optimalt.

Det pågår även spännande diskussioner utanför Göteborg. Bland annat Birgitta Sevefjord i Flamman och på bloggar: Jinge, Jens Holm, Emil Broberg, Mattias Ericsson och Jonas Sjöstedt.

Lokalt i Västra Götaland skulle den ansvarsfulla och konstruktiva diskussionen hur vi kan vända Vänsterpartiets kräftgång underlättas påtagligt av en egen veckotidning.

I går lovade jag lite övermodigt att jag skulle lägga ut filmerna från den valutvärderingen som ABF anordnade på restaurang Trappan. Datorn tuggade på bra under natten och jag laddade upp filen. Efter att ha laddat upp filen på 1,4 gigabyte två gånger läste jag villkoren för Blip.tv som tydligt säger att filmerna inte få vara längre än en timme och större än 1 gigabyte. Dubbelfel från min sida alltså. Skall klippa upp filmen i två delar och låta datorn tugga en natt till. Förhoppningsvis kommer de upp i morgon.

Liknande inlägg:

1. Göteborgs politiska liv de kommande fyra åren ligger i Miljöpartiets händer

2. Nationalteatern spelade för de rödgröna på Götaplatsen

3. Rödgröna valfinalen vid Götaplatsen nu uppe på Youtube

4. Sahlin Ohly och Wetterstrand peppade vid valfinal på Götaplatsen

5. Ohly briljerade i utfrågningen även utan frieriet till Åsa

6. Sahlins Stoltenbergs och Eliassons framträdanden i Nordstan nu som videoklipp

7. De rödgröna dominerade Angered centrum

8. Tydliga besked från de rödgröna om jobb välfärd och klimatinvesteringar

9. Två positiva besked Sverige lämnar Afghanistan och barnomsorgen byggs ut

10. Fyra välkomna klimatförslag från de rödgröna

11. Rödgröna presenterade på SKF tio förslag för ökad konkurrenskraft i stället för sänkta löner

12. Sahlin omprövar politiken och satsar på jämlikhet i stället för ökande klyftor

13. Ett femtiotal åhörare på rödgrönt seminarium vid Göteborgs universitet om arbete, klimat och studenters rättigheter

14. Välkomna besked om RUT, pensioner och datalagring

15. Oppositionen fick hjälp av Idol-Kevin

16. Konstruktiv valutvärdering ett första steg mot valseger 2014

17. Mats Pilhem nytt kommunalråd för Vänsterpartiet i Göteborg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Media: 1,2,3,5,6,7,8,9,10,11,12,13,

Om inlägget

Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: