Det är främst S och MP som skall fundera på utgiftstaken

Lasse och Jonas är överens om det mesta. Bild från kongressen 2006.

Såg på TV igår ett reportage om kritiken mot statens utgiftstak från flera vänsterpartister. Vinkeln var att det rödgröna samarbetet höll på att spricka. Man försökte också få det till att Jonas Sjöstedt splittrar partiet. Det som dock framkom var tämligen enig kritik av utgiftstaken. Lars Ohly höll fast vid den kritik han framfört hela tiden mot utgiftstaken och Jonas Sjöstedt sade att det var rätt att kompromissa inför valet och gå med på utgiftstaken.

Min utgångspunkt, som jag har skrivit om tidigare, är att det är rimligt att vi ställer de rödgröna uppgörelserna som förslag i riksdagen men att vi inte gör så många nya. Det är rimligt att den gemensamma budgeten vi lade fram i våras också läggs fram i höst men att nästa budget blir en egen om inte utgiftstaken försvinner från den gemensamma budgeten.

Det är trots allt så att Socialdemokraterna har gjort ett historiskt dåligt val. De har en intern diskussion kring orsakerna. En kritik som framfördes bland annat på ABF:s valutvärdering på restaurang Trappan var oförmågan att skapa jobb och välfärd. Det finns en stark kritik mot utgiftstaken även inom Socialdemokraterna.

Vinkeln att det rödgröna samarbetet är på väg att spricka är tunn och sprickan mellan Ohly och Sjöstedt är ännu tunnare men vinkeln följer medialogiken att alltid hitta en konflikt. Den mest intressanta vinkeln är väl ändå hur S och MP kommer att förhålla sig till utgiftstaken framöver. Vi sade redan för två år sedan att det blir svårt att bekämpa massarbetslösheten och vinna val med utgiftstak. De sade att det gick och vi fick acceptera detta om vi skulle vara med. Vänsterpartiet sade: OK, vi är med överbevisa oss att vi har fel. Visa att det går att bekämpa massarbetslösheten och vinna val med utgiftstak. Verkligheten gav oss tyvärr rätt. Det gick inte. Nu är det främst S och MP som måste fundera på utgiftstaken. Inte V. Läs även Jonas Sjöstedt och ETC.

I övrigt 1: Vänsterpartiet presenterar en stark laguppställning i riksdagens utskott. Detta kommer att bli riktigt bra. Ser fram emot en kraftfull miljö och klimatpolitik framgent.

I övrigt 2: Sällar mig till skaran av gratulanter till den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo som utsetts till årets fredspristagare även om jag tycker att fredspriset allt för sällan går till personer som verkat för nedrustning. Mänskliga rättigheter är dock en förutsättning för fred. Så länge Nobelkommittén stirrar sig blind på statsmän kommer de inte att hitta värdiga fredspristagare eftersom det inte finns några statsmän som påtagligt har rustat ner de senaste åren. Se bara på Obama som oförtjänt fick fredspriset 2009.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, 11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: