Med Reinfeldt och Carlgren vid rodret klarar Sverige inte klimatmålen och kan inte bidraga till en konstruktiv lösning vid klimattoppmötet i Mexiko

Demonstrationen i Göteborg den 24 oktober 2009

Idag 10-10-10 uppmanade organisationen 350.org till aktioner för att minska koldioxidutsläppen med 10 procent under 2010. Det blev inget för egen del. Valrörelsen tog all kraft och när den väl var över var det för kort om tid att organisera något. Ett par mindre aktiviteter gick ändå av stapeln i Göteborg idag. 350.org låg bakom demonstrationerna den 24 oktober inför klimattoppmötet i Köpenhamn förra året.

Även om 10-10-10 inte blev någon större kraftsamling från miljörörelsens sida i Göteborg är jag övertygad om att det endast är miljörörelsen vi kan lägga vårt hopp till inför klimattoppmötet COP16 i Mexiko i december. Den svenska regeringen med Reinfeldt och Carlgren i spetsen kommer inte att göra ett jota för att minska utsläppen i Sverige eller försöka inta en rimlig förhandlingsposition inför toppmötet där Sverige tydligt ställer sig på de fattiga ländernas sida.

I regeringsförklaringen hävdade Reinfeldt att inget behöver göra något ytterligare på klimatpolitikens område än att införa en ”supermiljöbilspremie” för bilar som ännu inte finns.

En som däremot inte väntar är Jens Holm. Han sparkade igång sitt arbete i miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen direkt med den första fråga någon riksdagsledamot ställde till regeringen. Bra jobbat Jens. Med Reinfeldt och Carlgren vid rodret klarar Sverige inte klimatmålen och kan inte bidraga till en konstruktiv lösning vid klimattoppmötet i Mexiko

Miljökatastrofen i Ungern visar hur illa det kan gå när kortsiktiga ekonomiska intressen och girighet får gå före säkerhet och miljöhänsyn. Riskerna med dammarna var kända, ändå gjordes inte tillräckligt för att förhindra olyckan. Miljörisker är ytterligare ett skäl till att ekonomin och industrin måste demokratiseras och ställas under folkets kontroll. Kapitalismens vinstlogik och privategendomens bristande insyn och transparens är ett hot mot såväl vår överlevnad som våra möjligheter att leva ett gott liv.

Liknande inlägg:

1. Bra spridning av bilderna från klimatmanifestationen 24 oktober

2.Bilder från dagens klimatmanifestation

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,

Bloggar: Esbati, Sjöstedt, Nilsson, Eva-Britt, Pelaseyed, Jinge, Raving,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: