Borgs bedrövligt bleka budget

Josefin Brink (V)

Finansminister Borg presenterade idag minoritetsegeringens budgetproposition. Det är en passiv och blek budget utan aktiva insatser för jobb, jämställdhet och klimatomställning. Borg tror att en allmän konjunkturuppgång skall klara jobben. Det är samma misstag som Socialdemokraterna begick under Göran Perssons ledning. Produktivitetsökningen och tillväxten på 90- och 00-talen gav bara högre vinster och ökade klassklyftor. Inte nya jobb. För att jobb skall skapas måste resurserna i samhället fördelas rättvist. Den offentliga sektorns andel av BNP måste tillåtas öka. Produktuvitetsökningarna måste användas till reallöneökningar, kortare arbetstid, välfärd och infrastrukturinvesteringar. Enligt Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, saknas jobbpolitiken helt. – Jag konstaterar att regeringen räknar med att efter åtta års alliansstyre, så kommer arbetslösheten vara uppe på samma höga nivå som när man tillträdde, 2006. Ändå finns inga konkreta nya jobbförslag. Massarbetslöshet verkar vara det permanenta tillståndet i ett borgerligt styrt Sverige, kommenterar Ulla Andersson i ett pressmeddelande. Ulla Andersson är också kritisk till att kommunsatsningarna uteblir: – Allt prat om att stärka välfärden är mest tomma ord. De pengar som behövs för att anställa fler i skolan, vården och omsorgen saknas i regeringens budget. Samma sak gäller klimat- och miljöarbetet. Väldigt lite görs aktivt. Borg, Carlgren & co. tror att det mest löser sig ändå. Det mest konkreta man har är att införa en supermiljöbilspremie för bilar som knappt finns idag och som kostar upp emot en halv miljon. Med regeringens låga ambitioner och brist på politik kommer det att ta flera hundra år att klara utsläppsminskningarna. Det i en tid när förändringarna måste göras inom ett par årtionden. Jens Holm gör en bra genomgång av bristerna i miljöpolitiken. Josefin Brink kommenterarBorgs budget bra:

…om fyra år räknar regeringen med att arbetslösheten kommer att ligga på 6 procent. Med tanke på att moderaterna i september 2006 benämnde den dåvarande arbetslösheten på 5,7 som massarbetslöshet borde Borg vara en bedrövad man idag. Åtta år av omstrukturering av arbetsmarknadspolitiken enligt den nyliberala regelboken; jobbskatteavdrag, sänkt a-kassa, färre arbetsmarknadspolitiska program och stupstock i sjukförsäkringen och så samma katastrofala arbetslöshetsnivå som på Göran ”Jobben kommer” Perssons tid.

Med regeringens brist på jämställdhetspolitik kommer kvinnor få nöja sig med lägre lön och mindre inflytande under överskådlig tid. Läs alla mina inlägg om ekonomi, miljö, klimat, jämställdhet och feminism. Liknande inlägg: 1. Med Reinfeldt och Carlgren vid rodret klarar Sverige inte klimatmålen och kan inte bidraga till en konstruktiv lösning vid klimattoppmötet i Mexiko 2. Det är främst S och MP som skall fundera på utgiftstaken 3. Håll fast vid de rödgröna överenskommelserna men gör inte nödvändigtvis nya 4. Svenskt Näringsliv är det största hotet mot företagande, innovationer och arbete 5. Problemet är att de fick bli miljardärer från första början Bloggar: alliansfritt 1,2,3,4, Jinge, Jens Holm, Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,  21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33,

2 kommentarer

Lägg till →

  1. ”Det är samma misstag som Socialdemokraterna begick under Göran Perssons ledning.”

    Med skillnaden att Borg inte sopat undan de arbetslösa till sjukskrivning eller förtidspensionering eller satt så generösa bidrag och höga skatter att jobb inte lönar sig. Denna konjunkturuppgång kan nog faktiskt ha förväntad effekt.

  2. Det är en budget som är ansvarsfull. Borg (M) har insett att stabilitet i Svensk ekonomi och stabilitet i statsfinanserna är det som måste ha absolut högsta prioritet. Att göra som oppositionen, företagarna och LO vill i form av mycket stora utgifter som skulle urholka den svenska statsbudgeten är oansvarigt. Det skulle snabbt försätta oss i samma situation som Grekland, Portugal, Spanien, Storbritannien, USA, Irland osv.

    Om vi haft oppositionen vid makten hade vi inte nu stått här med låg ränta, låg inflation, en av dom absolut bästa statsfinanserna i världen. Då hade vi istället satsat 100-tals miljarder under krisen och fått göra som Grekland, Spanien och så vidare och vidta stora nerdragningar i budgeten. Alla dessa stora utgifter ni föreslog var det ni förlorade valet på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: