Debaten hettade aldrig till under kvällens kommunfullmäktigesammanträde

Stort polispådrag för, nästan, ingenting.

Inför dagens KF var det ett stort polispådrag på Gustaf Adolfs Torg. Polisen hade missbedömt Rättvisepartiet Socialisternas politiska betydelse och organisatoriska styrka på ett sätt som bara Rättvisepartiet Socialisterna själva kan missbedöma mer. Till att börja med hade de missat att det är först nästa månad det nya kommunfullmäktige med fler Sverigedemokrater sammanträder.

Dagens första interpellationsdebatt handlade om syskonförtur i förskolan. Christian Larsson (V) påpekade för Kristina Tharing (M) att regeringen har finansierat skattesänkningarna, som främst har gått till höginkomsttagare, genom frysning av kommunbidragen i början av mandatperioden. Detta har gjort det svårt att bygga ut förskolan tillräckligt snabbt. Något som Helen Odenjung (FP) inte ville kännas vid.

– Kristina Tharing har skrivit en vällovlig interpellation men Moderaterna till hör ju de partier som alltid vill sänka skatten på välfärdens bekostnad. Om ni ändrar er och hjälper oss att höja skatten för de rika skall ni se att vi kan bygga ut välfärden så att vi kan införa syskonförtur i hela Göteborg, sade Christian Larsson i debatten.

Den borgerliga marknadsfundamentalismen har sinkat bytet av komposteringsanläggning till biogasanläggning

Eftersom min interpellation om hur vi kan öka takten i miljöarbetet i Göteborg blev bordlagd blev kvällens första debatt för min del en interpellation om luktproblemen vid komposteringsanläggningen i Marieholm. Debatten påminde mycket om en liknande debatt vid förra kommunfullmäktigesammanträdet.

Jag försökte även denna gång lyfta den politiska horisonten och peka på att det är EU:s marknadsfundamentalism som sköt rötningsanläggningen i sank. De största riskerna i projektet var SYSAV-domen och verksamhetsutövarnas möjligheter att välja vem som skall ta hand om deras avfall och inte den avfallshantering kommunen tillhandahåller. Med dessa riskmoment föll investeringsplanerna. Nu är vi tillbaka på ruta ett. En plan-B finns men vi har tappat tid. EU:s marknadsfundamentalism är ett hot mot en hållbar utveckling och möjligheten att ställa om samhället.

Strandskyddsdebatten uteblev

Jag hade förberett ett kort anförande att Vänsterpartiet inte kommer att bidraga till att strandskyddet kommer att urholkas när nu kommunerna får delegation på dessa beslut och byggnadsnämndens reglemente revideras. Eftersom vår huvudtalare i debatten inte satte upp sig på talarlistan och ingen annan heller så uteblev debatten helt.

Otidsenliga bilförmåner blir ytterst lite mindre otidsenliga men ände mindre otidsenliga

Fullmäktige beslutade idag att avskaffa den absurda ordning som gör att de kommunalråd och andra höjdare som har förmånsbil får högre pension ju mer de gasar och tankar. Hela systemet med förmånsbilar är fruktansvärt otidsenligt. Enligt mitt sätt att se det kan vi avskaffa förmånsbilarna för de redan överbetalda kommunalråden rakt av inför nästa mandatperiod. Passa på att sänka deras löner också.

Moderaterna vill rulla tillbaka demokratin genom privatiseringar

Moderata samlingspartiets föregångare, Allmänna Valmansförbundet, bildades av ett gäng riksdagsledamöter 1904 med främsta uppgift att stoppa införandet av allmän och lika rösträtt. Tidigare hade moderaterna formuleringar som ”Under 1910- och 20-talen lyckades partiet bra i de allmänna valen” i sin historieskrivning. Tacka för det när det bara var överklassens män fick rösta.

Henrik Nilsson (M) fortsätter i den traditionen med en motion om en strategi för att sälja ut kommunal mark. Privatiseringar innebär förskjuts ut ur demokratins sfär. Kommunal mark är ett viktigt redskap för en hållbar stadsutveckling. Vänsterpartiet skrev in i vårt kommunalpolitiska program att vi skall motsätta oss all försäljning av kommunal mark.

Vänlig debatt

Det märktes att det var den sista debatten för mandatperioden. Få gick upp i debatter och de som ändå gjorde det hade en vänlig ton. Debatten hettade aldrig till. Jag passade på att tacka Helena Holmberg (FP) som nu lämnar kommunfullmäktige för de miljödebatter vi haft de senaste fyra åren.

Nu vill jag passa på att tacka de partikamrater som inte finns med i fullmäktigegruppen framöver: Alireza, Vida, Margot, Berhane och Birgitta. Tack för dessa år tillsammans.

Alla handlingar från dagens kommunfullmäktige hittar du här. Där hittar du även, inom kort, protokollet och ljudfiler från debatterna. Arvodet redovisas som vanligt på min specialsida för gratis kalorier och andra förmåner.

Konstaterar att gårdagens yrkande i kommunstyrelsen om fler hyresrätter i överklassenklaven Örgryte tog skruv medialt. GP och GT körde varsin stor artikel. P4 körde dessutom ett inslag om vårt yrkande att öka takten i allmännyttan till 1000 lägenheter i produktion 2011.

Media: GT1,2, GP1,2,3,4,5,6,7, övriga1,2,3,4,5,6,7,8,9,

Bloggar: Alliansfritt, Ali Esbati, Erik Berg, Jerker Nillson, Jens Holm, Jinge, Svensson,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer

Lägg till →

 1. du skriver ”Polisen hade missbedömt Rättvisepartiet Socialisternas politiska betydelse och organisatoriska styrka på ett sätt som bara Rättvisepartiet Socialisterna själva kan missbedöma mer. Till att börja med hade de missat att det är först nästa månad det nya kommunfullmäktige med fler Sverigedemokrater sammanträder.”

  I ansökan som lämnades in till polisen så sa vi att demonstrationen klockan 15.00 en vardag inte skulle samla mer än mellan 100 och 300 personer, så vi bedömde inte detta fel.
  Hade du varit en del av den antirasistiska rörelsen skulle även du Deltagit i diskussionerna om att vi inte räknade med några tusental då folk går i skola och arbetar.

  Att SD nyà fullmäktigeledamöter inte kommer vara med föränn den 4 nov var vi också medvetna om, men SD sitter ändå i fullmäktige och det är inte första gången vi demonstrerar.

  Du som representant för V kanske ska bli en del av rörelsen istället för att låssas vara någon gammal farbror som klappar grannpojken på huvudet.

 2. Off topic,
  Har fått ta över en ibook g3 och försöker få igång spotify. Hittade din post om ämnet. Jag är analfabet på området, därför undrar jag hur jag går tillväga för att spara scriptet på hemmamappen?
  Mycket tacksam för svar.

  /Jens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: