Låt oss fundera på varsitt håll för att presentera ett slagkraftigt regeringsalternativ 2014

Valfinalen på Götaplatsen.

Det är symptomatiskt att det rödgröna samarbetet förklaras avslutat eller lagt på is genom ett uttalande i media och inte genom ett beslut av något eller flera av de tre partiernas respektive styrelser eller medlemmar.

Det är här det stora utvecklingsarbetet måste ligga i formeringen av det rödgröna regeringsalternativet inför valet 2014. Vi medlemmar i partierna måste bli mer involverade i utformningen av politiken.

Det rödgröna samarbetet skulle bli annorlunda än Alliansens. Vi skulle inte förhandla och göra upp i slutna rum. Partiernas styrelser och lokalorganisationer skulle involveras. Närstående folkrörelser likaså. Nu blev det inte riktigt så. Det blev tämligen traditionella förhandlingar och protesterna uteblev därför att resultaten blev riktigt bra.

Lokala samarbeten pågår

I Göteborg kommer vi att återgå till ett rödgrönt styre och i Malmö fortsätter det oavbrutet. Politiken presenteras i morgon och personerna som tar plats i kommunstyrelsen presenteras nästa vecka. För Vänsterpartiets del är det hela klart. Vi har bara en plats i kommunstyrelsen och det är Mats Pilhem som är utsedd att vara kommunalråd de kommande fyra åren.

Redan idag meddelar dock Helena Nyhus (S) att hon inte ställer upp för omval. Det är inte min uppgift att kommentera hennes beslut men jag blir lite trött på beskrivningen att hon avgår. Jag vet inte om hon själv har använt ordet ”avgå” eller ej och jag kanske märker ord men för mig är det en skillnad mellan att avgå och att inte ställa upp för omval. Att avgå är att lämna ett uppdrag i förtid. Det gör inte Helena Nyhus. Hon fullföljer sitt uppdrag i kommunstyrelsen året ut. Att beskriva detta som att hon avgår är oansvarigt. Att vara kommunalråd är ingen tillsvidareanställning man själv bestämmer hur länge man sitter kvar på. Politiska uppdrag får man under tidsbegränsade perioder. Att fullfölja dessa uppdrag mandatperioden ut är inte samma sak som att avgå.

Partierna behöver formera sig först och samarbetet sedan

Oavsett om det rödgröna samarbetet är avslutat eller lagt på is menar jag att det är bra att partierna nu får tid att analysera valet och formulera strategier. Eftersom vi förlorade valet måste det rödgröna samarbetet omformuleras. Det kan bara göras med ett starkt och välgenomtänkt mandat från partimedlemmarna efter en öppen och ärlig intern diskussion.

Efter det kan vi formulera att slagkraftigt alternativ som sparkar ut Reinfeldt & co. från Rosenbad.

Liknande inlägg:

1. Konstruktiv valutvärdering ett första steg mot valseger 2014

2.Valutvärderingen blev mer framåtsyftande vad kvällen led

3.Håll fast vid de rödgröna överenskommelserna men gör inte nödvändigtvis nya

4. Det är främst S och MP som skall fundera på utgiftstaken

5. Sahlin Ohly och Wetterstrand peppade vid valfinal på Götaplatsen

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, ab1234 dn12345 svd123 ex123, ab12 ex1234 dn1234 svd1234 svt gp sds

Bloggar: Jinge1,2,3, Stefan Stenudd, Jens Holm, Ali Esbati, Eva Olofsson, Svensson1,2, Kaj Raving, Jerker Nilsson,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Om inlägget

Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: