Ännu finns tid att stoppa privatiseringen av Göteborgs Hamn

Etapp tre av privatiseringen av hamnen påbörjas först om några veckor.

Vid kommunstyrelsens sammanträde i går informerades om privatiseringen av hamnen. Hamnverksamheten har styckats upp i fyra delar: hamnmyndigheten, roroterminalen, bilterminalen och containerterminalen. Hamnmyndigheten skall vara kvar. Privatiseringen av av roroterminalen fullbordas vid årsskiftet och bilterminalen i slutet av januari. Privatiseringen av containerterminalen  har dock inte påbörjats ännu. Det dröjer ytterligare några veckor och förväntas vara klart innan sommaren.

Affären beskrivs som en god affär för kommunen på grund av koncessionsavgifterna i mångmiljonklassen som skall betalas av de nya ägarna. Skrapar man på siffrorna lite ser man dock att dessa avgifter är baserade på återinvesteringsvärdet. Enda sättet för kommunen att komma åt pengarna är alltså att låta hamnen förfalla. För att hålla hamnen i gott skick måste pengarna användas till renoveringar och investeringar i nya anläggningar när de gamla slitits ut.

Frågan är varför privata företag kan räkna hem vinster trots de stora avgifterna och kommunen inte kunde det. Om det nu är en så lönsam affär för de privata rederierna trots koncessionsavgifter i mångmiljonklassen varför kan inte kommunen driva verksamheten vidare? Trots allt förespås en årlig volymökning och inget större behov av kapacitetsökning.

Facket, hamnfyran, är kritiskt till privatiseringen men är förhoppningsfulla vad det gäller de nya ägarna. Även om det är några veckor kvar tills den sista delen av privatiseringen inleds är det väl bara att inse att inget av de partier som stödde privatiseringen, dvs. alla utom Vänsterpartiet, kommer att ändra sig i detta skede.

Jämställdhetsdiplomeringen bordlades

Maries, Berhanes och Christians motion om jämställdhetsdiplomering av stadens förskolor och skolor bordlades till den 8 december i väntan på en statlig utredning som presenteras den 30 november.

Jag kan tycka att det hade varit bättre att bifalla motionen så att arbetet kunde sätta fart så fort utredningen är klar men det blir nog bra så här med. Det viktigaste är ju att arbetet i skolan blir rejält och välstrukturerat.

S och MP svajar betänkligt om utmaningsrätt

Privatiseringsivraren nummer ett Henrik Nilsson (M) har skrivit en motion om utmaningsrätt för privata utförare gentemot kommunal verksamhet. Vänsterpartiet skrev ett rakt avslagsyrkande medan S och MP skrev ett så pass svajigt yrkande att de borgerliga anslöt sig till det eftersom det i praktiken är ett bifall till motionen.

Erfarenhet och forskning pekar på att privatiseringar leder till färre jobb och sämre kvalité. Vi får väl hoppas att en majoritet i kommunfullmäktige kan ta till sig dessa fakta när väl utredningen presenteras om inte förr.

En positiv privatisering

Gatubolaget delas upp och största delen av verksamheten läggs under Park och Naturnämnden. Inriktningen skall vara att mer av kommunens entreprenader skall bedrivas i egen regi. Det är positivt. Förändringar i konkurrenslagstiftningen samt införandet av de s k Teckalkriterierna i lagen om offentlig upphandling (LOU) gör att den konsultverksamhet som har bedrivits i Gatubolaget troligtvis inte är laglig och den privatiseras. På det hela taget är förändringen positiv. Att mer entreprenadverksamhet bedrivs i egen regi i nämndform är ett stort steg framåt i en tillvaro där marknadstänkande, köp- och sälj och därmed risk för korruption är standardsvaret.

Just nu surrar två korruptionsskandaler i media. Vår egna lokala Göteborgsskandal och Sofia Arkelstens oljeresa. Bästa sättet att hålla korruptionen på armlängds avstånd är att demokratisera större del av ekonomin, låta offentligt ägande ta över privat och minska mängden upphandlingar och konsulter. På det personliga planet gäller det att ha öppenhet och transparens. Jag redovisar alla mina gratisluncher och arvoden, på en speciell sida här på bloggen, även om dessa är betydligt mindre än Sofia Arkelstens.

Antidiskrimineringsklausul bordlagd ännu en gång

Berhanes, Vidas och min motion om en antidiskrimineringsklausul vid upphandling blev bordlagd ännu en gång. Denna gång var det Folkpartiet som bordlade till den 17 november.

Alla handlingar och protokoll från sammanträdet med kommunstyrelsen hittar du här.

Liknande inlägg:

1. Vänsterpartiet ensamma försvarare av hamnen i kommunal regi

2. Elefanterna har bestämt sig: Göteborgs Hamn skall säljas.

3. EU:s marknadsfundalism är ett av de största hoten mot kommunalt miljöarbete

4. Styrkemanifestation från Hamnarbetarförbundet när israeliska varor och båtar blockeras

5. Betyder långa bordläggningar av borgerliga motioner i kommunstyrelsen att Miljöpartiet är på väg höger ut?

6. Ser ut som om vår motion om antidiskrimineringsklausul kan få gehör i kommunstyrelsen

7. Svenskt Näringsliv är det största hotet mot företagande, innovationer och arbete

Läs alla mina inlägg om kommunstyrelsen i Göteborg. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Bloggar: Jerker Nilsson, Kaj Raving, Jinge, Jens Holm, Jonas Sjöstedt, Svensson, Alliansfritt,

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,1011,12,13,14,15,16,17,18,19,20, 21,22,23,24,25,26,27,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: