Sveriges krig i Afghanistan skadar civilbefolkningen

Utan att låta som en sportkommentator som i timmar kan älta hur matchen kunde ha gått om matchen inte gick som den gick måste vi efter nio års krig i Afghanistan fråga oss vad Sverige kunde ha gjort annorlunda och inte minst vad vi kan göra annorlunda i framtiden.

Det finns alternativkostnader för allt. I stället för att skriva detta blogginlägg hade jag kunnat göra massor av andra saker. I stället för att stötta USA:s ockupation av Afghanistan med krigförande trupp kunde, och kan, Sverige i stället skicka civilt bistånd.

När nu Vänsterpartiet lämnar samtalen om Afghanistan och Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycks svika den rödgröna uppgörelsen och fortsätta samtalen med regeringen är det befriande att läsa Lars Ohlys uttalande:

Många afghanska mammor dör när de föder barn. Samtidigt betalar vi pengar till majorer istället för barnmorskor. Många afghanska pappor kan inte sparka fotboll med sina barn. Samtidigt lägger vi våra pengar på att delta i kriget istället för benproteser och minröjning. Många afghanska flickor hoppas på att få gå i skolan, men förgäves. Och våra pengar betalar vapen istället för matteböcker. Vanliga afghanska familjer i vanliga afghanska byar har vant sig vid att äta sin middag till ljudet av bombmattor i grannbyn, för att våra pengar går till ett krig där bombanfall är ett stående inslag istället för matleveranser. Tanken svindlar när jag tänker på vad vi kunnat åstadkomma om västvärldens pengar hade satsats på afghansk välfärd istället för på bandvagnar och missiler.

Precis så skall debatten föras. Vilka insatser ger störst nytta för Afghanistans folk? Av naturliga skäl vill inte regeringen ta den debatten eftersom deras krigslinje skulle förlora. Trist om S och MP nu väljer att sätta sig i Reinfeldts och Bilds knä i stället för att rakryggat ta ställning för fred och göra en insats för Afghanistans folk.

Trots allt innebär varje svensk soldat och granatgevär på plats att ett antal läkare och kuvöser inte kan vara på plats.

Liknande inlägg:

1. Två positiva besked Sverige lämnar Afghanistan och barnomsorgen byggs ut

2. Där vi vill ha fred vill borgarna ha krig

3. Nordstan stannade till när Hans Linde pratade utrikespolitik

4. Mina svar på utfrågningen om kärnvapennedrustning nu som separat videoklipp

5. Fredsrörelsen hedrade atombombens offer och krävde att Carl Bildt agerar för kärnvapnens avskaffande

Läs alla mina inlägg om krig, fred och Afghanistan.

Bloggar: Jonas Sjöstedt, Jinge, Emil Broberg, Svensson, Ulf Bjereld, Kaj Raving, Jens Holm,

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Om inlägget

Politik

6 kommentarer

Lägg till →

 1. ”Men till de byar som behöver mest stöd vågar ju inte biståndsarbetarna åka ens under väpnat skydd. De betraktas ju som levande måltavlor av talibanerna.”

  Tacka tusan för det, de kommer ju som en del av en väpnad ockupationsmakt.

  Kom ihåg, det finns ingen formell inbjudan från Afganistans regering (inte ens den USA-tillsatta nickedocksregeringen) för svenska trupper att vara där. Det enda som finns är en inbjudan från England, en nation som har helt andra anledningar än humanitära att vara där. Så länge som inbjudan inte finns så är vi en ockupationsmakt, inte bättre än någon annan ockupationsmakt. Vi hade lika gärna kunnat vara Irak som tog Kuwait.

 2. @Nick. Jag har förvisso inte åkt ännu, har sökt två gånger, men fått avslag. Men har haft närstående i varje mission de senaste åren.

  @Robban.
  Jag har aldrig sagt att de ska arbeta hand i hand, men militär styrka måste röja väg för att de civila ska kunna verka och göra ett fullgott jobb. Med ett återtagande så skulle talibanerna återta mark och alla flickor som nu i flera år kunnat gå i skolan skulle förbjudas detta igen. För säg mig hur många kvinnor SAK kunde utbilda innan de svenska trupperna kom dit.

  • @Rebecca

   SAK utbildade tusentals kvinnor/tjejer även under talibanregimens styre. Genom att de uppträdde korrekt, och inte försökte tvinga igenom sin vilja med våld, så kom talibanerna att acceptera dem. SAK drev skolor i de mest talibandominerande områdena där även flickor/kvinnor tilläts studera. Detta enligt SAK själva. Numera är det omöjligt eftersom SAK tyvärr i allt fler afghaners ögon blivit en del av ockupationen och den korrupta centralregimen.

 3. Det är märkligt när människor diskuterar sånt som de inte vet ett dyft om…
  Det borde vara förbjudet att uttala sig om saker man inte sett eller vet något om,förutom det man läst och hört i media.
  Utan närvaro av utländska soldater tar Taliberna över Afghanistan.Genom hot,våld och korruption.
  Sluta diskutera det ni inte vet något om!

  /En som varit där,och som snart ska tillbaka.

 4. Rebecca:

  Nær biståndsarbetare och soldater åker ut till landsbyggden hand i hand får talibanerna bilden av att dessa ar sammanflætade med varandra och darmed ett ”skal” att ge sig på civila biståndsinsatser. Svenska Afghanistankommitten (SAK), som sjalva arbetar direkt i landet, sager sjalva att de utlandska trupperna ar ett problem eftersom de førsvårar civil hjalp nar talibanerna attackerar trupperna. Det ær våra soldater som ar sjalva problemet.

 5. Men till de byar som behöver mest stöd vågar ju inte biståndsarbetarna åka ens under väpnat skydd. De betraktas ju som levande måltavlor av talibanerna. Sida har ju upprepade gånger gått ut med att de har stora summor att bidra med till de organisationer som startar projekt på den Afghanska landsbygden, men ingen vågar åka. Hur ska man då göra om man inte först avlägsnar hotet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: