Stödjande säkerhetsinsatser samma sak som stridande

Det orwellska nyspråket under nio års svensk krigföring i Afghanistan når nya oanade höjder. Gårdagens uppgörelse mellan regeringen, S och MP innehåller helt makalösa formuleringar:

Det är vår bedömning att successivt överlämnande av säkerhetsansvar också i den del av Afghanistan som omfattas av Sveriges och Finlands PRT kommer att kunna inledas under 2011.

Med detta skapas ett bättre underlag för ställningstagande till omfattningen av de fortsatta svenska insatserna med stridande trupp under 2012 och därefter.

Det är vår inriktning att vi under 2012 skall kunna se konkreta resultat av processen med överförande av säkerhetsansvar och att den kan möjliggöra en minskning av de stridande trupperna.

Vår strategi är en successiv förändring från stridande trupp till stödjande säkerhetsinsatser. Vår ambition är att denna process skall vara avslutad senast vid utgången av 2014.

I nio års tid har krigshetsarna gjort allt för att dölja att det faktiskt är ett krig som pågår. Man har använt ord som ”närvaro” och ”insats” gärna i kombination med ord som säkerhet och fred.

Det som idag av regeringen benämns ”stridande trupp” heter officiellt ISAF – International Security Assistance Force – vilket rimligtvis torde översättas till stödjande säkerhetsinsatser. Frågan är om det blir någon större skillnad 2014 när de Svenska trupperna skall gå från att göra något de officiellt inte gör men ändå gör – strider – till att göra det de officiellt gör idag – stödjande säkerhetsinsatser.

Det är nog ganska säkert att säga att för gemene man i Afghanistan kommer det inte att bli någon större skillnad eftersom stödjande säkerhetsinsatser från svensk sida betyder stridande trupp och så kommer det med största sannolikhet att vara även efter 2014. Det har Socialdemokraterna och Miljöpartiet sett till.

Läs även Thaher Pelaseyed:

Ingen ska intala sig mer än att Sverige är ett litet land i sammanhanget. Idag finns 500 svenska soldater stationerade i norra Afghanistan. Det finns dom som säger att deras närvaro eller frånvaro gör varken till eller från. Men jag vill påstås att dessa åsikter förringar den roll som till och med ett litet land som Sverige kan spela i konflikter som den i Afghanistan. En svensk självständig röst är viktig.

…och Jonas Sjöstedt:

Jag har försvarat det rödgröna samarbetet och jag tycker att det var rätt tänkt i stort. Idag är jag besviken på att S och MP så enkelt kunde överge vallöften och överenskommelser med oss i Vänsterpartiet. Har de tänkt sig att bli borgerliga stödpartier som räddar regeringen i svåra frågor samtidigt som välfärden rivs ner, statliga företags säljs ut och klimatpolitiken förfaller? Idag ser det inte bättre ut.

och Ida Gabrielsson:

Debattörer påstår nu att Vänsterpartiet kommer bli utanför och marginaliserade i svensk politik. Ibland låter det nästan som att det skulle vara ett högstadium man talade om och inte Sveriges riksdag. Den som inte har på sig samma brallor som alla andra ska bli utfrysta. Men de som i det här fallet egentligen borde svara på vad de gör i riksdagen är resten av den rödgröna oppositionen – inte det parti som lägger som förslag samma oppositions färdiga överenskommelse.

…och Birger Schlaug:

Det är tragiskt att Vänsterpartiet är det enda parti som har insikt nog att säga nej. Men det är lättare för dem, eftersom de inte har lika mycket att försvara som de partier som sedan många år låst sig i prestige. Soldater dör nu i Afghanistan för att rädda ansiktet på politikerna, hävdade den danske författaren och journalisten Carsten Jensen för något år sedan. Hårda ord, men de känns förskräckande giltiga.

…och Hans Linde:

För Vänsterpartiet är utgångspunkten vår solidaritet med det afghanska folket. Vi vill att Sverige att ska finnas på plats i Afghanistan. Vi vill att Sverige ska göra mer, inte mindre, för att stödja afghanernas eget arbete med att bygga fred, demokrati och utveckling. Därför har det varit självklart för oss att kräva att de svenska soldaterna ersätts med bistånd, att Sverige ska stödja de försök som görs till politisk lösning på konflikten men också att kämpa för att de afghaner som kommer till Sverige på flykt undan krig och förföljelser ska kunna få en fristad i vårt land.

Liknande inlägg:

1. Två positiva besked Sverige lämnar Afghanistan och barnomsorgen byggs ut

2. Där vi vill ha fred vill borgarna ha krig

3. Nordstan stannade till när Hans Linde pratade utrikespolitik

4. Mina svar på utfrågningen om kärnvapennedrustning nu som separat videoklipp

5. Fredsrörelsen hedrade atombombens offer och krävde att Carl Bildt agerar för kärnvapnens avskaffande

6. Sveriges krig i Afghanistan skadar civilbefolkningen

Läs alla mina inlägg om krig, fred och Afghanistan.

Andra bloggar: Ulf Bjereld, Mats Berglund, Lasse Strömberg, Jinge, Jerker Nilsson, Svensson,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: