Min interpellation om stadens miljöarbete fick inleda mandatperiodens första kommunfullmäktigesammanträde

Länsman förberedde för stort tumult men det uteblev tack och lov.

Den första riktiga debatten på det första sammanträdet med det nya kommunfullmäktige blev min interpellation om att öka takten i stadens miljöarbete. Jag skrev den på World overshoot day den 21 augusti då Världsnaturfonden har räknat ut att mänskligheten passerade gränsen för vad som anses en hållbar resursförbrukning för hela år 2010.

Inte nog med att denna dag ”Overshoot Day” inträffade mer än en månad tidigare än i fjol, då den inträffade den 25 september 2009, resursförbrukningen är oerhört orättvist fördelad. Världens rika har förbrukat lejonparten av dessa resurser. Världens fattiga en bråkdel. Likadant är det i Göteborg. Stadens höginkomsttagare har förbrukat mer resurser än låginkomsttagarna.

Kia Andreassons svar var hyfsat men inte lika bra som den gemensamma avsiktsförklaring Vänsterpartiet har formulerat tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Den visar tydligt att ambitionerna höjs för miljöarbetet under nästa mandatperiod.

Det viktiga är inte att slå fast att det är Vänsterpartiets förtjänst eftersom vi nu är tillbaka i samarbetet. Det är inte ens relevant att påpeka att Vänsterpartiet hade rätt i vår analys att det gjordes för lite på miljöområdet sedan vi lämnade budgetsamarbetet under förra mandatperioden. Vi skulle kunna säga ”vad var det vi sade” men vi struntar i det och glädjer oss i stället åt allt vi skall göra tillsammans under de fyra år som kommer.

Liknande inlägg:

1. De rödgröna i Göteborg presenterade avsiktsförklaringen och tilläggsbudget 2011 på en presskonferens i dag

2. Vad är kommunstyrelsens ordförande beredd att göra för att nå klimatmålen?

Du hittar alla handlingar och protokoll från kvällens fullmäktige här. Inom några dagar kan du även lyssna på debatten som ljudfiler.

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige, miljö, klimat och hållbar utveckling. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

Media: GP1,2,3,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: