Socialdemokraterna och miljöpartiet spär på segregationen i ett av stans största problemområden Örgryte

Ett av Göteborgs verkliga problemområden.

Kvällens tredje debatt för min del handlade om de 500 bostäder som skall byggas på TV-husets gamla tomt i överklassenklaven Örgryte. Det mesta av min argumentation hämtade jag från det yrkande vi skrev i kommunstyrelsen och min bloggpost från det sammanträdet. Läs gärna det inlägget.

Som brukligt hade jag skrivit ut flera av diagrammen på 50 x 70 cm Kapa-plattor. Den övertydliga statistiken och referenserna till Socialdemokraternas och Miljöpartiets budgetskrivningar hjälpte dock inte för att få ihop en tredjedel av rösterna som krävs för en en återremiss. Partipiskan ven och alla ledamöter från S och MP gjorde gemensam sak med borgarna och röstade för ökad segregation. Några bekräftande nickar och positiva kommentarer i smyg fick jag dock när gruppledarna inte såg på. Det var nog jobbigt för många nyvalda socialdemokrater och miljöpartister att tvingas ta ett beslut helt emot deras budget och övertygelse vid deras första sammanträde. Ett beslut de troligtvis inte kan mildra skadeverkningarna av under deras livstid.

Det var en mycket frustrerande debatt där varken Kia Andreasson (MP) eller Owe Nilsson (S) kunde ge några tydliga svar på varför de driver igenom ett byggprojekt helt i strid med sin egen budget. De hänvisade något diffust till att processen hade gått så långt att kommunen skulle bli ersättningsskyldig.

Gång på gång frågade jag i vad kommunens åtaganden bestod i, vem som i så fall hade gjort dessa åtaganden och varför kommunfullmäktige inte får ta del av denna dokumentation. I handlingen står uttryckligen: ”En förutsättning för denna överenskommelsens giltighet är att den godkänns genom beslut i kommunfullmäktige. […] Om inte dessa förutsättningar uppfylls är denna överenskommelse till alla delar förfallen, utan rätt till ersättning för någondera part.” Antingen gäller det som står i underlaget eller så har någon agerat utan befogenhet i strid med avtalet. Kommunfullmäktige fick inga svar.

Några borgerliga debattörer gjorde gällande att kommunen inte längre ägde marken men det är nonsens. Maken ägs av ett kommunalt bolag. Bolagen skall följa fullmäktiges budget lika mycket som nämnderna.

Några försökte få det till att vi skall göra rätt nästa gång. Men det borde de redan veta. När frågan om TV-husets framtid debatterades i kommunfullmäktige den 14 december 2006 sade Anneli Hulthén (S):

”Även byggnadsnämnden har uppdraget från kommunfullmäktige att följa kommunfullmäktiges budget. Byggnadsnämnden ska också se till de äldres behov i bostadsfrågan. Den har vi med oss hela tiden.

För mig handlar det i dagens läge om en oro för de fattigaste pensionärerna. De pensionärer som har det lite bättre ställt har möjligheter att få sig en bostad, till exempel via de bostadsrättsföreningar som nu bildas. De pensionärer som inte har de pengarna har inte alls samma möjligheter. De kommer i framtiden också att ha mindre möjligheter när allt fler hyresrätter försvinner från den göteborgska bostadsmarknaden.”

Socialdemokraterna försökte blanda bort korten och berätta om allt bra som görs i andra delar av staden. Den debatten hade vi redan i en debatt om 12 parhus i Askim den 3 april 2008. Ärendet handlar inte om alla andra områden utan om denna detaljplan. Om 500 bostäder i Örgryte. Lika många som har byggts, alla kategorier, under åren 1991–2008 i Örgryte. En tredjedel av alla de hyresrätter som har ombildats till bostadsrätter.

Så länge stadsplaneringen fungerar så här behövs inga Gated communities i Göteborg för att de välbärgade skall slippa bo drannar med låginkomsttagare. Det räcker med bankernas ordinarie process för lånelöften.

Det var riktigt roligt att nästan hela fullmäktigegruppen var uppe i debatten. De nyvalda vänsterpartisterna är riktigt duktiga. Detta kommer att bli fyra kanonår vi får tillsammans. Tack kamrater.

Du hittar alla handlingar och protokoll från kvällens fullmäktige här. Inom några dagar kan du även lyssna på debatten som ljudfiler.

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige, segregation och integration.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: