Kommer också Hitlerbakelser bli en succé i Tyskland 277 år efter diktatorns död?

Vilken är näste diktator eller luspudel att få ett bakverk uppkallad efter sig?
Vilken är näste diktator eller luspudel att få ett bakverk uppkallad efter sig?

På väg från det japanska pysslet på Världskulturmuseet till barnkalaset hos svägerskan gick jag förbi ett konditori och kunde inte låta bli att fotografera med mobilen.

Gustav Adolfbakelsen lanserades den 6 november 1909, 277 år efter konungens död, och jag undrar om Hitlerbakelsen kommer att bli en försäljningsframgång och få en egen dag i Tyskland den 30 april år 2222. Är det inte märkligt att vi hyllar tyranner och andra kräk?

Det är klart att det inte går att jämföra Gustav II Adolf med Adolf Hitler rakt av. På 1600-talet hade produktivkrafterna inte utvecklats så mycket att en industriell utrotning av miljontals människor men Gustav II Adolf försökte så gott han kunde och lyckades bli ansvarig för fler onda gärningar och sprida mer död, elände och smärta än de flesta i hans samtid.

Det är alltså denna ondska svenskar firar med söta bakverk idag, den 6 november, och vi besjunger i vår nationalsång med ord som ”tronar på minnen från fornstora dagar”.

En god vän kommenterade bilden på Facebook med ett citat av Milan Kundera: ”I historiens solnedgång så lyser allt, även giljotinen, i en aura av nostalgi.”

Jämfört med 30-åriga kriget och 12 års krig i Polen är dagens monarks ev. snedsteg och busliv inte så farligt. Tiden är trots detta övermogen för att införa republik i konungariket Sverige.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,

12 Comments

Lägg till →

 1. Hade det inte varit för krigarkungar som Gustav II Adolf hade vi inte haft ett Sverige av idag. Så dra på dig nattmössan och somna om din äckliga kulturmarxist!

 2. Detta måste förbjudas! Inte kan man kalla bakverk för vad som helst.

 3. Håller helt med dig, Jöran. Herregud, vilket sandlåderesonemang i kommentarerna. Jag häpnar!

 4. Ett något rörigt resonemang som ska leda vart?
  Av terrordåd kan vi lära oss att terror i framtiden inte är att rekommendera.
  Men på vilket sätt ungdomsfester, kan jämställas med Stalins utrensning eller Hitlers vansinne, övergår mitt förstånd. Din blogg länkar till en artikel som handlar om en skitbok som i sin tur handlar om fester som inte skadade någon annan än de som är avundsjuka över att inte ha fått vara med.

 5. .. eller en Stalin-krokard.. ?
  En översöt bakelse med smak av Sibiriska fångläger, stolta parader, stridsvagnar mm
  😀

  F.öv. håller jag med dig om att kungahuset bör avskaffas och privatiseras så att de som vill behålla det för ceremoniernas skull också betalar för det.

 6. Förmodar att du egentligen pratar om din egen kärlek till 35-miljonersmördaren Stalin med anhang. Kul att sitta i ett glashus och kasta bakelser eller….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: