Blir det champagne och inte integritet som stjälper ACTA?

Don't drink and drive. Är det skumpa som får ACTA att köra i diket?

Kritiken mot handelsavtalet mellan EU och USA – ACTA – har hittills främst berott på bristande insyn i förhandlingarna och integritetsfrågor som fildelning och möjligheter att stänga av folk från internet. Nu rapporterar Europaportalen att det kanske är skumpa som kan orsaka en dikeskörning för avtalet.

Sydeuropeiska länder är oroade att så kallade geografiska beteckningar – som champagne, portvin och parmaskinka – inte får tillräckligt starkt skydd.

Eva-Britt Svensson (V) fokuserar i stället på integritet och demokrati när hon tillsammans med vänstergruppen formulerar en resolution.

Du kan själv läsa utkastet och komma med synpunkter på engelska till actamotion@googlegroups.com

Reaktionären Ask går längre än EU i datalagring

Parallellt med ACTA-förhandlingen har högerregeringen jobbar på att införa EU:s datalagringsdirektiv. Beatrice Ask stärker sin reaktionära profil när hon inte nöjer sig med EU:s integritetskränkningar utan går ännu längre. Även samtal som inte besvaras skall sparas.

Jens Holm skrev, redan innan dagens besked, en interpellation om datalagringsdirektivet till justitieminister Beatrice Ask (M). Skall bli kul, eller tragiskt, att höra på den debatten. Han kommenterar det hela i ett blogginlägg och i ett pressmeddelande idag:

– Det är en skandal att regeringen genomför direktivet. Detta innebär att operatörerna tvingas bygga upp enorma databaser över hur vi alla mejlar, surfar, sms:ar eller ringer. Antagligen bryter detta mot Europakonventionen, som är överordnad både EU:s och Sveriges lagstiftning. Därför har Irland dragit upp frågan i EU-domstolen och det vore rimligt om Sverige avvaktade den prövningen.

Nåväl, svenska folket har fått det datalagringsdirektiv ni förtjänar. Skyll inte på mig. Jag kampanjade för ett Nej till EU när det begav sig och för fler Vänsterpartister i EU-parlamentet 2009 och för en rödgrön regering nu i september.

Sjöstedt vs. Borg om EMU.

Jonas Sjöstedt debatterade EMU med Anders Borg och kommenterar det själv så här:

Det var första gången jag debatterade med Borg och jag tycker att han var både saklig, påläst och hade en bra ton. Vi tyckte olika förstås, men det är skönt att debattera med någon som inte kommer med osakligheter eller misstolkar det man säger. Anders Borgs entusiasm för euron verkade också vara ganska måttlig. Även om han uttalade sig för euron i princip så verkade han inte ha så bråttom in i valutaunionen och hans argument var politiska, inte  ekonomiska. Utan ekonomiska argument för euron så lär ja-sidan i Sverige inte kunna vinna en ny folkomröstning i frågan. Men en sådan är nog ganska avlägsen. Vi har sannolikt bara sett början på eurons kris. Den ekonomiska situationen i länder som Irland, Grekland och Portugal är mycket allvarlig.

Oavsett hur det går i ACTA-förhandlingarna eller något annat EU-regelverk när det gäller skydd av geografiska namn lär de inte lyckas att få bort begrepp som ”rysk champagne” ur det svenska språket.

Läs alla mina inlägg om EU, integritet, ACTA och demokrati.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Bloggar: HAX1,2,3, Christian Engström,2, Jinge1,2,3, Ung Vänster, Stefan Stenudd, Falkvinge, Integritet, ConnyT, iversv,

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, 11,12,13,14,15,16,17,

Om inlägget

Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: