Utan länkar ingen webb

Länkarna är nästan hela grejen med webben och HTML.

En man dömdes i Hudiksvalls tingsrätt för att ha länkat till en hockeymatch som sändes på Canal Plus hemsida. Greppa vidden av detta! Karln har inte laddat ner något. Han har inte laddat upp något på sin egen server som andra kan ladda ner. Han länkade till någon annans material. Länkar är ju nästan hela grejen med webben och HTML. Hypertext kan beskrivas som ett informationssystem där läsaren inte behöver läsa texter från början och till slut, utan fritt kan följa det spår som intresserar  läsaren. Det är också ett bra sätt att ange referenser eller fördjupningar och förklaringar. Till exempel behöver jag inte lägga tid på att förklara HTML, vill du veta mer är det bara att klicka på länken.

Bloggar som denna och sociala medier är helt beroende av länkar. Hur kul vore Facebook utan tokiga videoklipp eller knasiga länkar?

Värt att notera är att 32-åringen fälldes för upphovsrättsbrott och inte brott mot signallagen som har varit uppe till diskussion men inte åberopats i domen. Signallagen täcker bara sändning i radio och TV.

Tingsrätten anser att TV-sändningen har verkshöjd, en förutsättning för att ha upphovsrätt. Det är inte fotbollsmatchen som har verkshöjd. Konstnärerna var i rättslig mening inte de som svettades på planen och publiken på stadion hade betalt för att se. Filmning av fotboll har inte heller verkshöjd. Tingsrätten ansåg att det var kameraåkningarna, klippningen och kommentarerna som utgjorde verket.

En intressant parallell är att delar av det tingsrätten anser ger verkshöjd är sådant som vi grafiska formgivare gör men som inte ger oss upphovsrätt: exempelvis klippning. Layouter, typografi och färgscheman snos gladeligen av andra formgivare utan att den som ansträngt sig för att göra det först får något för det. Samma sak gäller för fotografer. Det är svårt att hävda upphovsrätt på ett visst manér, kopieringssätt i mörkrummet eller digital bildbehandling. Nå det kanske är ett klent argument med en aura av dagissocialism över sig att säga att bara för att lisa inte kan få någonting så skall inte de andra barnen få det heller. Det är dock svårt för mig som formgivare och fotograf att inte dra de parallellerna (även om jag kunde ha låtit bli att skriva ner dem här).

Jag tvivlar på att de enskilda kameramännen eller ens kommentatorerna har kvar någon upphovsrätt till det material de har producerat. Allt är nog skrivet på Canal Plus. Detta är alltså ännu ett exempel där en lagstiftning, vars moraliska bas är att skydda enskilda kulturutövare, används av storföretagen för att sätta dit enskilda tittare.

Eller tittare och tittare. Hockeyfans är sällan passiva tittare. Som jag skrev i diskussionen om Anna och Paul Anka är kulturkonsumenter i själva verket oftast stora kulturproducenter i det att ett populärt verk får delar av sina konstnärliga kvalitéer just på grund av storpubliken. Samma sak med hockey som musik. Hockey klarar sig inte utan publik och storheten i en hockeymatch kommer både från prestationen på plan och publiktrycket. När det gäller Paul Ankas översättning av ”My Way” är det lätt att konstatera att hans bidrag till de konstnärliga kvalitéerna är betydligt mindre än alla artisters och publikens. Ändå är det han som cachar in.

Domen meddelades i onsdags. Tingsrätten anser att 32-åringen för brott mot upphovsrättslagen ska betala 11.780 kronor i skadestånd till Canal Plus samt 70 dagsböter à 50 kronor. Det blev plötsligt dyrt att vara hängiven hockeysupporter som bara ville dela med sig till sina kompisar.

Uppenbarligen behöver vi en ny upphovsrättslagstiftning som både gör det möjligt att leva på sitt kulturutövande och samtidigt möjligt att lägga upp länkar på sin blogg utan att riskera en månadslön eller mer.

Liknande inlägg:

1. Problemet är att Paul Anka har för mycket pengar

2. Noel Gallagher ber musikmiljardärer att sluta gnälla om fildelning

3. Fånerier om varumärket ”Alliansen” av SSU och Centerpartiet

4. Korten på bordet om Acta

5. Öppen källkod har en undanskymd tillvaro på Bett 2010

6. Modern teknik i skolan kräver mer av Povel Ramels tänkande

7. Kommer telekompaketet att stoppa Storbritanniens internetcensur?

8. Filtrering av internet löser nog inte problemet med barnpornografi

9. Blir det champagne och inte integritet som stjälper ACTA?

10. Varför ska Agnetha Fältskog få mer betalt bara för att jag är rädd om mina fotografier?

Läs alla mina inlägg om internet, it, demokrati och yttrandefrihet.

Intressant? Andra bloggare om , , , , , , , , , , , , ,

Bloggar: Anna Troberg, Jens Holm, Jinge, Ung Vänster, Piratpartiet1,2, Stefan Stenudd,

Media: 1,2,3,4,5,6,

2 kommentarer

Lägg till →

  1. han får ju dessutom betala canal+ rättegångskostnader och får därmed betala över 130000:- totalt, 10 gånger högre summa än straffet i sig!!!!
    http://helahalsingland.se/soderhamn/1.2484697-man- falls-for-lank-pa-hemsida

  2. Vaf-n, skojar du? Men det gjorde du uppenbarligen inte… Jaha, nu får man passa sig vad man länkar till framöver alltså. Galet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: