Lördagsläsning v 45

Intervjun med Mats Pilhem som GP publicerade i måndags.

Veckan inleddes i måndags med en GP-intervju med Mats Pilhem. Den publicerades dock inte på nätet. Onsdagens presskonferens om de nya kommunalråden fick bra genomslag trots att den var avslagen och lätt kaotisk.

I tisdags hade Hans Linde en debattartikel i GT och Expressen om behovet av regler för riksdagsledamöternas gåvor. Själv för jag ett slags offentligt register här på bloggen över samtliga gåvor, arvoden och den gratismat jag får som kommunpolitiker.

I bloggosfären dominerade rapporterna om spioneri runt USA:s ambassad början av veckan. Bloggare som Jinge, Jens Holm, HAX och Ung Vänster kommenterade. Vänsterpartiet KU-anmälde regeringen för den dåliga hanteringen vilket blev min ingång i diskussionen.

Eva Olofsson skrev i tisdags en fråga till ansvarigt statsråd Maria Larsson med anledning av unga funktionshindrade som tvångsvårdas på institution:

I helgen sände radioprogrammet Kaliber ett reportage om att många unga med funktionsnedsättning tvångsvårdas enligt lagen om vård av unga. Det handlar om unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller utvecklingsstörningar. Att tvångsomhänderta någon p.g.a. ett beteende som orsakas av en funktionsnedsättning är dock inte  tillåtet, enligt en dom i regeringsrätten från i våras. Många beslutsfattare runtom i landet känner inte till domen och på SiS-institutionerna finns de unga som egentligen skulle beröras kvar.

Kaj Raving skriver om regeringens fiasko i arbetsmarknadspolitiken. Eva-Britt Svensson kommenterar uppgifterna om att den nya lagen om arbetskraftsinvandring har skapat en låglönekonkurrens:

Regeringen varnades för risken att lagen om arbetskraftsinvandring skulle komma att missbrukas. Flera varningar kom från statens egen expertmyndighet, Institutet för arbetsmarknadspolitiska utvärdering, IFAU.

IFAU skrev i sitt remissvar på lagförslaget 2007 att arbetskraftsinvandringen skulle tränga ut den arbetskraft som redan finns i Sverige och att arbetstillståndets koppling till den enskilde arbetsgivaren ”riskerar att ge arbetsgivaren en alltför stor makt över arbetstagaren”.

Ilona Szatmari Waldau fortsätter sitt informativa bloggande om kommunalpolitiken i Uppsala. Något jag uppskattar mycket då jag själv fokuserar på kommunalpolitik. Hon kommenterar bland annat nedskärningarna i äldreomsorgen i två inlägg, kommunalrådens bloggvanor och Folkpartiets korståg mot Uppsala Pride.

Jonas Sjöstedt beskriver hur Marocko terroriserar Västsahara ett land han själv har besökt och vars befrielsekamp han har engagerat sig i:

Marocko plundrar Västsaharas råvaror. Marockos stryper informationen om vad som egentligen sker i det ockuperade landet. Informationen är ofta knapp. Men att motståndet lever och är starkt kunde jag själv se under mitt besök.

Nu måste omvärlden reagera. EU måste säga upp associationsavtalet med Marocko. Inga nya fiskeavtal med landet, som säljer ut Västsaharas fiskevatten, får slutas av EU. FNs plan om folkomröstning, som Marocko saboterar, måste genomföras.

En av Jonas kriminalromaner utspelas delvis i Västsahara.  Du kan se hans framträdande om boken Sahara på årets Bok & Bibliotek här. Även Eva-Britt Svensson kommenterar Västsahara och EU:s fiskepolitik.

Jonas Sjöstedt och Jens Holm kommenterar båda Vänsterpartiets krav på förbud av uranbrytning i Sverige. Jens fortsätter på miljötemat och pressar Andreas Carlgren på ett förbud mot Bisfenol A.

Mediarapporteringen om skvallerboken om kungen fortsatte även denna vecka. Så även bloggarna, bl.a. Jerker Nilsson och Jinge. Själv kommenterade jag ryktena förra veckan med att den stora skandalen är monarkin och inte om ryktena är sanna eller ej. Jag har ännu inte läst boken men när det nu kommer fler uppgifter om vilken kvinnosyn överklassmännen har får jag nog modifiera min analys. Den stora skandalen är monarkin och överklassens kvinnosyn. Detta har även Ulla Andersson kommenterat.

En bloggare jag tämligen nyligen fick intresse för är Linda Fleetwood eftersom hon också har ett lokalt perspektiv. Hon skriver om sin politiska gärning som landstingsråd i Kalmar län.

Stockholmsvänstern har gjort en sammanställning över inläggen i oktober. De skriver även om snöröjning och energiproduktion.

Mona Sahlins uppmaning att hela partistyrelsen skall ställa sina platser till förfogande kommenteras av Jinge, Lasse Strömberg, Nemokrati, Jerker Nilsson, Helena Duroj – som för övrigt är aktuell med en ny bokSvensson, Fredrich Legnemark, Johan Frick, Jonas Sjöstedt, Det verkar gå lite lugnare till bland Socialdemokraterna när de gör om i kommuntoppen. I alla fall utåt.

Avslutningsvis grubblar Anna Hövenmark huruvida hon skall fortsätta att blogga eller ej nu när hon inte fortsätter som ordförande i kommunstyrelsen. Gör som jag och lägg en kommentar i hennes blogg att vi vill ha kvar henne här i bloggosfären.

Här hittar du alla mina lördagsläsningar och alla mina inlägg om

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Media 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, 11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,

Om inlägget

Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: