Sorti Sahlin sossarnas sämsta strategi

Mona Sahlin
Ombord på bussen efter besök på SKF med de rödgröna innan valet.

Beskedet att Mona Sahlin inte ställer upp för omval var inte oväntat men onödigt. Hade socialdemokraterna hanterat hela haveriet professionellt hade de kunnat fokusera på politiken och inte personerna. I skydd av seriös diskussion kring partiets framtid slipar karriäristerna sina knivar för att röja terräng i snårskogen framför dem.

Om valrörelsen och valresultatet hade några uppenbara slutsatser med sig är att regeringen gynnades av personfixeringen och diskussioner om vem som ”vann” debatterna. Valutvärderingen borde handla om politik och inte om personer. Nu gör socialdemokraterna ännu ett kardinalfel i raden: öppnar upp flera månaders diskussion om vem som skall ersätta Mona Sahlin i stället för vilken politik Sverige behöver för att minska klassklyftorna, öka jämställdheten och klara klimathotet.

Diskussionen om Mona Sahlins avgång eller ej borde ha varit klar några dagar efter valnederlaget. Antingen skulle hon ha gått direkt eller så skulle hon ha stannat och avslutat jobbet som ordförande genom att se till att en rejäl valutvärdering görs och en plattform för valseger skapas. Därmed inte sagt att hon kommer att leda partiet i nästa val. Beskedet att hon inte ställer upp för omval borde hon inte ha lämnat innan den politiska valutvärderingen var gjord. Först då kan hon på allvar avgöra om hon passar den profil Socialdemokraterna vill skapa.

För oss i Vänsterparitet är det självklart att alla platser är obesatta inför olika personval. Beskedet att hela partistyrelsen ställer sina platser till förfogande vid nästa kongress skulle Mona Sahlin ha gett samtidigt som hon satte ner foten att hon inte avgår direkt utan tänker göra jobbet färdigt.

Valförlusten har hanterats exceptionellt dåligt. Jag är glad att Vänsterpartiet inte kallar till extrakongress. Vi kommer att behöva två år på oss att förstå valförlusten och formulera ett slagkraftigt alternativ. Det tycker jag är partistyrelsens ansvar att ordna. De har haft självinsikten att utse andra som gör den faktiska analysen men det är partistyrelsens ansvar att göra detta. De som har det största ansvaret för att detta sköts bra är partisekreteraren och partiordföranden. Därför stödjer jag inga avgångskrav. När vi är klara med valutvärderingen och har formulerat vår politik inför nästa val skall vi utse vilka som skal bära denna politik i valrörelsen. Då är det inte självklart att jag stödjer dem som har ledande förtroendeuppdrag idag.

Av flera möjliga dåliga beslut har Socialdemokraterna lyckats pricka in de flesta. Sorti Sahlin idag är en riktigt dålig strategi för Socialdemokraterna.

Liknande inlägg:

1. Lördagsläsning v 45

2. Tre nya rödgröna kommunalråd

3. Redovisa alla förmåner öppet och lär er hur sociala medier fungerar

4. Låt oss fundera på varsitt håll för att presentera ett slagkraftigt regeringsalternativ 2014

5. Valutvärderingen blev mer framåtsyftande vad kvällen led

6. Konstruktiv valutvärdering ett första steg mot valseger 2014

7. Bekämpa Sverigedemokraterna politiskt inte byråkratiskt

8. Rödgröna valfinalen vid Götaplatsen nu uppe på Youtube

9. Sahlin Ohly och Wetterstrand peppade vid valfinal på Götaplatsen

10. Sahlins Stoltenbergs och Eliassons framträdanden i Nordstan nu som videoklipp

Bloggar: Jerker Nilsson, Svensson1,2, Helena Duroj, Jonas Wikström, HAX, Jinge1,2,3, Lasse Strömberg,Opassande, Bildt, Jens Holm, Lena Sommestad, Ulf Bjereld, Fotolasse,

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, 11,12,13,14,15,16,17,18,19,20, 21,22,23,24,25,26,27,28,29,30, 31,32,33,34,35,36,37,38,39,40, 41,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Om inlägget

Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: