Lördagsläsning v 46

Eva Olofsson tar strid mot sponken.

Eva-Britt Svensson sliter oförtrutet på i EU-parlamentet och hon bloggar bra om sitt arbete. I veckan som gått har hon kritiserat att Cecilia Malmströms tar strid mot strejkrätten när andra delar av EU-kommissionen vill stärka den något. EU försöker stärka fästning Europa genom att täppa till de hål för flyktingar som söker skydd via Greklands gräns mot Turkiet. Som en kontrast mot EU:s eländiga asylpolitik finns en viss ljusglimt: Sverige tar emot fler flyktingar än genomsnittet i EU. Slutligen konstaterar Eva-Britt att EU:s satsning på biodrivmedel riskerar att förvärra klimatkrisen eftersom den inte på allvar gör upp med massbilismen som transportstrategi.

Miljöengagemanget har hon gemensamt med båda sina före detta kollegor Jens Holm och Jonas Sjöstedt. Jens Holm har blivit utsedd till Vänsterpartiets talesperson i frågor som rör miljö, klimat och djurrätt.Ett bra val om jag får säga det själv. Jens ger sig på såväl miljöminister Carlgren om elbilar och jordbruksminister Erlandsson om köksväxter som utrikesminister Bildt om Västsahara med interpellationer. Även Jinge har kritiserat Andreas Carlgren. Tillsammans med Jonas Sjöstedt har Jens Holm även skrivit en debattartikel i GP om tillväxtens gränser.

Jonas Sjöstedt har i sin tur kritiserat regeringen för deras usla järnvägspolitik. Han kommenterar även förslaget att justera grundlagen till att beskriva att Sverige är medlem av EU samt EMU-krisen och finanskapitalismen. EMU-krisen kommenteras även av Lena Sommestad och Ulla Andersson. Ulla Andersson kritiserar även regeringens finanspolitisk råd.

Eva Olofsson har ett alkoholpolitiskt tema i veckans bloggande. Hon älskar systembolaget och kräver att socialminister Hägglund skall säga ifrån mot alkohollobbyn. Jerker Nilsson kommenterar förslaget på gårdsförsäljning och en liberal alkoholpolitik.

Utsocknes lokalpolitik

Eftersom jag själv fokuserar på kommunalpolitik följer jag med nöje flera andra kommunalpolitiska bloggare. Anna Hövenmark rapporterar från ett seminarium om utbildning vid Lapplands kommunalförbunds tjugoårsjubileum. Helena Duroj skriver tänkvärt om läxorna i skolanFredrich Legnemark rapporterar från första fullmäktigesammanträdet i Borås denna mandatperiod. Ilona Szatmari Waldau kommenterar uppsalaborgarnas budgetförlag.

Linda Fleetwood skriver om jämställdhet, förbättringsarbeten, beroende och ett omänskligt hanterande. Kaj Raving har ett tydligt fokus på arbetsrätt denna vecka. Han skriver om McDonald’s, a-kassan och praktikanter. Rosa Lundmark tar upp privatiseringarna i Stockholm i flera inlägg. Hon skriver även om film i Rågsved. Stockholmsvänstern presenterar sitt budgetförslag, hur de vill använda upphandlingen som ett redskap för hållbar utveckling och kritiserar systemet med olika ”peng” för verksamheterna.

Socialdemokraternas och Vänsterpartiets framtid

Diskussionen om vilken väg det socialdemokratiska arbetarpartiet skall gå efter valfiaskot går vidare med inlägg av bl.a. Lena Sommestad, Ulla Andersson, Ulf Bjereld, Jinge, Helena Duroj, Lasse Strömberg, Nemokrati, Stefan Stenudd, Ilona Szatmari Waldau och Jacob Johnson. Marita Engström skriver om Vänsterpartiets kvinnopolitiska rikskonferens.

Åtal Assange

Åtalet mot Wikileaks frontfigur Julian Assange kommenteras av Stefan Stenudd, Hax1, Hax2, Lasse Strömberg, Svensson och Jinge,

Läs alla mina lördagsläsningar och alla mina inlägg om miljö, klimat, energi,

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, 11,12,13,14,15,16,17,18,19,20, 21,22,23, 24,25,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

9 Comments

Lägg till →

 1. tusan vilken koll du har! imponerad!

  • Jöran Fagerlund 20 november 2010 — 19:36

   Killen med kollen. 🙂 Nja. Jag följer er andra med rss-läsare (den enda kommunens IT-kejsare tillåter) och då går det lätt att få en överblick. Dessutom brukar jag ha svårt att komma på något eget att skriva på lördagar. Att fylla på pö om pö från andra bloggar passar också in i småbarslivets mikropauser.

 2. Lördagsfunderingar…

  Alltså! Ni kommunister verkar inte vilja ge er förrän alla människor (förutom då de som är lite mer jämlika än de andra) bor i något av allmännyttans hyresområden, inte har någon egen möjlighet att själva välja när, vart och med vem de vill transportera sig, äter makrobiotisk och enligt hur ”månen” står , inte äger annat än vad de går klädda i och enbart lyssnar andäktigt på DEN ENDA tillåtna radio- och TV-kanalen…

  Har jag inte rätt?
  *S*

  • Icke att förglömma en värld där alla av män dragit på sig den lila velourdressen, är hemma och läser sagor och bakar bullar när de inte är ute i arbetslivet som manliga förskollärare!
   ;-))

   • Jag vet inte om jag ens ska ta ditt raljerande på allvar!?? Men väljer ändå att bemöta det: Skrämmer det dig att det finns män som är så säkra i sin manlighet att de utan några som helst betänkligheter kan ta på sig en velourdress ( jag antar att det är en kvarleva av dina fördomar från 70-talet då inga män jag känner ens vet vad velour är för något), läsa sagor för sina barn och baka bullar?
    Synd, för det är precis vad de flesta barn och partners uppskattar hos en pappa, att han är naturlig och tar en självklar del i vardagslivet.

    • Skrämmer mig inte alls för jag KAN baka bullar. 😀

     Däremot lila velourdress och allt annat ”uni-sex-mode” kräks jag åt!
     Däremot kan du ju själv fråga dig hur många par det finns där HON exv är civ.ing och HAN exv. förskollärare… 😉
     Rätt så mikroskopiskt få lär du få erfara för kvinnor vill ha män med status, makt och pengar.. 😉
     De som förnekar detta faktum lär se världen genom väldigt färgade och polariserande (genus)glasögon

     • ”kvinnor vill ha män med status, makt och pengar” oj, det är nog så långt från min verklighetsuppfattning man kan komma. känner många par där kvinnan har mer ” makt och pengar” än mannen, har dock träffat på en del män som har svårt för att kvinnan har en högre inkomst än honom. Det är förolämpande att få ovan noterade citat presenterat som en slags allmängiltig sanning.
      Jag vet inte vilka glasögon du använder dig av men de verkar vara färgade av gamla statusmarkörer som jag hoppas och tror håller på att suddas ut nu!!

      • Tänker du möjligtvis på den surdegsbrödbakande ”metrosexuelle mannen” och allt annat dravel man kan läsa om som den ”performancevrålande eliten” i (Stockholms) innerstad håller på och (de)konstruerar om?
       *S*

  • Jöran Fagerlund 20 november 2010 — 17:38

   Nej, du har fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: