Vinsterna privatiseras och kostnaderna socialiseras

Det är nästan aldrig roligt att se sin vänsterkritik av högerprojekt besannas eftersom det nästan alltid innebär att många får lida.

EMU-haveriet drabbar nu Irland med full kraft. Bankerna som har tjänat storkovan på spekulation skall räddas till varje pris. Det är Irlands befolkning som får stå för notan och betala genom att bli av med jobbet och tvingas gå från hus och hem. Vinsterna privatiseras och kostnaderna socialiseras.

Det är inte EMU som har orsakat krisen men dess stelbenta regelverk ordinerar samma medicin i samtliga länder samtidigt oavsett ekonomiska bekymmer. En självständig valuta och en självständig ekonomisk politik hade enklare kunnat lösa Irlands problem, som skiljer sig från Greklands problem, som skiljer sig från Tysklands problem etc.

Börsspekulanterna uppges dock reagera positivt på beskeden om krispaketet och det framställs som glada nyheter av vår granskande journalistkår. Det är väl underbart att tusentals människor blir av med jobbet.

Jonas Sjöstedt analyserar situationen i ett intressant blogginlägg:

Hur ser då vänsterns svar ut på denna finanskapitalismens och europrojektets kris? Jag har antytt två delar av svaret. Bankerna måste vara med och betala. Euroområdet kanske måste krympa. Men det räcker inte. Det spekulativa finanskapitalet måste tyglas. En del görs redan, faktiskt delvis inom EUs ram. Systemet måste ju överleva. Kapitaltäckningskraven höjs för bankerna och bankavgifter införs. Länder förbjuder många av de mest extrema former för finansiell spekulation. Tobinskatt och avgifter på finansiella aktiviteter diskuteras på allvar inom EU. Allt detta är nog bra och nödvändigt. Till det behövs ett socialt EU som skyddar löntagarnas rättigheter istället för att angripa dem.

Men vänstern måste gå längre. Skattesystemet måste ställas om till att missgynna spekulation och miljöförstöring men gynna produktiva investeringar och arbete. Det offentligas andel av konsumtionen måste hållas uppe och vi måste investera i klimatomställning och utbildning för framtiden. Bankerna ska hållas i strama tyglar. Statligt ägande som används klokt kan vara ett verktyg för stabilitet och långsiktighet. Pensionssparandet, som det nu spekuleras med som med annat kapital, ska användas för hållbara investeringar. Vänstern vågar planerna, tänka långsiktigt och ser offentlig sektor och offentligt ägande som tillgångar och styrmedel. Det är vår styrka. Där marknaden har misslyckats i grunden måste politiken och planeringen ta vid.

Vänsterpartiet har alltid varit kritiska till EMU-projektet. Verkligheten ger oss rätt. Det är alltid bekymmersamt att få rätt i en vänsterkritik av ett högerprojekt. Det är svårt att bli glad för att ha fått rätt eftersom när vår analys visar sig stämma innebär det att väldigt många drabbas och lider. När det gäller EMU är det inte med glädje jag säger ”vad var det vi sade?”

Liknande inlägg:

1. Blir det champagne och inte integritet som stjälper ACTA?

2. Eva-Britt Svenssons föredrag på stadsbiblioteket nu uppe på nätet som film

3. Angeläget av Jonas och Jens om vikten av en möjlighet att lämna EMU

4. Jonas Sjöstedt ger euroentusiesterna svar på tal

5. Dags för en klimatminister i stället för EU-minister

6. Brysselbyråkraterna tänker granska EMU-ländernas budgetar innan de folkvalda får se dem

7. Samma medicin i Sverige som den som orsakade Greklands kris

8. Skarpt om EMU från Jonas och Jens i Aftonbladet

9. Folkpartiet har som vanligt svårt att följa demokratiskt fattade beslut och agerar krypskyttar mot folkomröstningen om EMU

10. Det är främst S och MP som skall fundera på utgiftstaken

11. Svenskt Näringsliv är det största hotet mot företagande, innovationer och arbete

Läs alla mina inlägg om ekonomi, EMU och EU. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, 11,12,13,14,15,16,17,18,19,20, 21,22,23,24,

Bloggar: Lasse Strömberg,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: