8 konkreta tips att göra datalagringsdirektivet verkningslöst

Partidistriktets kunnigaste medlem när det gäller IT-politik är Johan Zandin.

Johan Zandin gav, på Twitter, åtta konkreta tips till Jens Holm inför interpellationsdebatten med justitieminister Beatrice Ask om datalagringsdirektivet. Jens Holm beskrev direktivet som en naturlig fortsättning på regeringens ambitioner att bygga upp ett övervakningssamhälle. I debatten fokuserade Jens Holm på europakonventionens artikel 8 som stadgar allas rätt till personlig korrespondens. Vänsterpartiet vill istället för datalagringsdirektivet ha en lag om allmän kommunikationshemlighet. Brevhemligheten ska vara utgångspunkten. Jens Holm har även en debattartikel i Expressen idag.

Jonas Sjöstedt beskrev att skiljelinjen mellan spaning på misstänkta brottslingar och massövervakning av icke misstänkta nu suddas ut. I Tyskland har författningsdomstolen underkänt implementeringen av datalagringsdirektivet. Rumäniens författningsdomstol menade att själva direktivet stod i motsättning till artikel 8 i Europakonventionen, där kommunikationshemligheten skyddas. I våras skickade Irlands högsta domstol datalagringsdirektivet till EU:s domstol. Det bästa vore att vänta med införandet till efter EU-kommissionens översyn och behandlingen i EU-domstolen.

Det går inte att skylla på EU och att Sverige inte kan välja huruvida man vill införa direktivet eller inte. Den borgerliga regeringen kan välja att införa direktivet på ett sätt som gör övervakningen vekningslös. Det är här Johan Zandins åtta punkter kommer in i bilden.

De första tre punkterna handlar om att vägra införa direktivet med liknande argument som Jens och Jonas använde i debatten:

1: Vägra införa #Datalagringsdirektivet eftersom det bryter mot Europakonventionen om Mänskliga Rättigheter.

2: Vägra införa #Datalagringsdirektivet innan Irland har fått det prövat i EU:s domstol.

3: Vägra införa #Datalagringsdirektivet innan EU-kommissionens planerade revidering av det 2011.

Det fjärde argumentet är rent ekonomiskt:

4: Vägra införa #Datalagringsdirektivet med valfri motivering och betala böterna till EU. Det blir billigare än att följa direktivet.

Sedan kommer fyra konkreta sätt att införa direktivet för att inte bryta mot EU:s regler samtidigt som det blir ett verkningslöst verktyg att kränka den personliga integriteten. Detta visar att justitieminister Beatrice Ask (M) och högerregeringen kränker vår integritet för att de kan och vill:

5. Sverige väljer vilka brott som #Datalagringsdirektivet får användas mot. Välj ”inga brott alls” så får lagrad data inte lämnas ut.

6. Sverige väljer vilka myndigheter som får utnyttja #Datalagringsdirektivet. Välj ”inga myndigheter” så får lagrad data inte lämnas ut.

7. Kräv att telebolagen krypterar #Datalagringsdirektivet data och kastar nyckeln. Kombinera med 5 el. 6 för att nyckeln inte ska behövas.

8: Sverige väljer vilket straff bolagen får om de inte följer #Datalagringsdirektivet. Välj ”inget straff” så slipper de följa det.

Du kan titta på interpellationsdebatten här. Läs alla mina inlägg om EU, integritet, acta, ipred, datalagringsdirektivet,

Bloggar: Jens Holm,

Media: Expressen,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: