Göteborgs Stad kommer att deltaga i Earth Hour

Earth Hour hemma hos oss i Gårdsten 2008.

Kommunstyrelsen beslutade idag att Göteborgs Stad skall deltaga i WWF:s manifestation Earth Hour den 26 mars 2011. Moderaterna yrkade att vi inte skulle deltaga eftersom de anser att manifestationen är ”riktigt dålig symbolpolitik.” Det är klart att det är symbolpolitik men om det är bra eller dåligt avgörs hur den utformas. Försöker man göra gällande att klimatkrisen löses genom att privatpersoner släcker sina lampor hemma är man fel ute. Ser man det som ett sätt för många enskilda att med enkla medel sända ett budskap till, och sätta press på, världens ledare är det en annan sak.

Man får ta det för vad det är: en symbolhandling. Det är inte den som kommer att lösa klimatkrisen men den ger mer än den kostar. Det är ett sätt att skapa medialt utrymme och få ledare till utfästelser de sedan måste hålla. Det är ett sätt att skapa nyheter kring en fråga som är ständigt pågående och därför inte ges de nyhetsrubriker den förtjänar. Jag är skeptisk till symbolhandlingar som inte har en tydlig mottagare. Fackeltåg mot rasism i stadskärnorna har ganska liten effekt på rasismen i samhället och de sociala strukturer som orsakar rasismen. Earth Hour ersätter inte tydlig och radikal miljöpolitik men det bidrar till att upmärksamma problemen. Därför är det rätt att Göteborgs Stad är med.

Övriga frågor som kommunstyrelsen behandlade var ett nytt ägardirektiv för Göteborg Energi och två investeringar i nya anläggningar. Detta skrev jag om redan i fredags.

Den moderata motionen om ökat byggande av egna hem i Göteborg ansåg S, V och MP besvarad med de ambitioner som finns i den rödgröna avsiktsförklaringen om 10000 bostäder under mandatperioden.

Intressant för fullmäktigearbetet framöver är att Mats Arnsmar (S) väljer att motionera till fullmäktige, tillsammans med Endrick Schubert (S), om en fråga som tangerar hans eget rotelansvar i kommunstyrelsen. De föreslår en breddning av gång och cykelbanan i närheten av Röda Sten. I kommunstyrelsen svarar vi rödgröna att det är en bra idé om det inte sprängs så mycket i berget och om det inte prioriteras före andra angelägna cykelfrämjande åtgärder. Vi vill gärna se att man även tittar på andra åtgärder än breddning att få ordning på den stundtals kaotiska situationen. För en tid sedan motionerade ett antal miljöpartister och socialdemokrater mot den överenskommelse de tidigare gjort i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige om gatumusikanter. Fullmäktige ändrade sedermera sitt tidigare ställningstagande. Det är en sund utveckling att fler frågor avgörs i fullmäktige och de rödgröna fullmäktigegrupperna blir mer involverade i utformandet av politiken. Fullmäktige är uppdragsgivare åt kommunstyrelsen och inte tvärt om.

Motionen om småbåtshamnar bordlades av Vänsterpartiet eftersom vi har förhandlat oss fram till ordförandeposten i Grefab. Vi utser våra ledamöter på söndag och vi vill ge motionen en ärlig hantering och diskutera saken med den som blir vald till ordförande.

Kommunstyrelsen antog även förslag till tilläggsbudget som kommer upp i kommunfullmäktige. Här ser vi de första satsningarna som kommer ur det nya rödgröna samarbetet där Vänsterpartiet ingår. Där finns stora satsningar på kollektivtrafiken och välfärden. Dessutom finns ett justering i det prioriterade målet om trafiken. Det formuleras nu som Vänsterpartiet vill: att biltrafiken skall minska, inte som tidigare att kollektivtrafiken skall öka mer än biltrafiken.  Gott så.

Alla handlingar och protokoll från kommunstyrelsens sammanträde hittar du här. Läs alla mina inlägg om kommunstyrelsen, energi, miljö och klimat. På intressant och politometern läsa andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: