Lövin Schmidt och Wikström svek uppgörelsen om ACTA

Isabella Lövin (MP) briljerade vid utdelningen av Göteborgspriset för hållbar utveckling och svek i EU-parlamentets omröstning om ACTA.

EU-parlamentets majoritet avstod idag från skarpa krav på EU-kommissionen när det gäller att redovisar grunderna för ACTA-förhandlingarna. En lång kravlista som föreslagits av vänstergruppen och den gröna gruppen röstades ner av liberalerna tillsammans med de konservativa grupperna EPP och ECR.

De gröna (där Piratpartiet ingår), liberalerna, socialdemokraterna och vänstern hade en gemensam resolution vid EU-parlamentets omröstning om ACTA-avtalet igår. Enligt Wotewatch svek Isabella Lövin (MP), Olle Schmidt (FP) och Cecilia Wikström (FP) uppgörelsen. Lövin avstod, Schmidt och Wikström röstade emot.

Vänstern och de gröna ville bland annat kräva att kommissionen skulle lägga fram skriftliga bevis för att ACTA inte hämmar EU:s politik för copyright och bekräfta att ACTA inte förändrar EU:s regler om grundläggande rättigheter och dataskydd.

Liberala gruppen ALDE stödde kravlistan före omröstningen men 16 liberaler valde i sista stund att rösta mot den, efter övertalning av EU-kommissionären De Gucht.

– Jag röstade emot resolutionen, trots att min grupp varit med att ta fram den, för att den i slutändan var för influerad av främst parlamentets vänstergrupp, den var för anti-frihandel helt enkelt, förklarade EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) för SvD.

– Kravlistan var tung men det är problemet också. Kommissionen inledde hemliga förhandlingar om medborgarnas rättigheter och hade förtjänat en bakläxa. Nu bleknade tyvärr liberalerna och högern och valde att låta kommissionen jobba på ostört med att förhandla bort medborgarnas grundläggande rättigheter, säger Eva-Britt Svensson (V), EU-parlamentariker, i ett pressmeddelande.

Just snyggt att EU-parlamentarikerna samtidigt får en lönehöjning. Läs även Jens Holm, Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt om de ekonomiska problemen inom EMU.

Den gemensamma resolutionen hittar du här och vänsterns resolution här. Läs alla mina inlägg om EU, ACTA, integritet, datalagringsdirektivet. Liknande inlägg:

1. 8 konkreta tips att göra datalagringsdirektivet verkningslöst

2. Blir det champagne och inte integritet som stjälper ACTA?

3. Eva-Britt Svenssons föredrag på stadsbiblioteket nu uppe på nätet som film

4. Marit Paulsen vill att svenska djur skall lida lika mycket som djuren i resten av EU

5. HD bromsar IPRED med hjälp av EU

6. När elefanterna kompromissar i EU ersätts förbud med märkning

7. Angeläget av Jonas och Jens om vikten av en möjlighet att lämna EMU

8. EU skyddar inte mot IPRED

9. Diktatorn Xi Jinping och Fredrik Reinfeldt överens om internetcensur

10. Full öppenhet i ACTA-förhandlingarna enda lösningen

Bloggar: Hax1,2,3,4, Christian Engström, Cecilia Wikström, Actabloggen1,2, EUreferendum,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, 11,12,13, 14,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: