Hundra procent lågenergihus 2011

Nina Jacobsson och Johan Edlund från Lokalsekretariatet.

Fredagsmorgonen inleddes med ett frukostseminarium på miljöförvaltningen. Nina Jacobsson och Johan Edlund från Lokalsekretariatet berättade om deras arbete med att energieffektivisera kommunens lokaler. Målet är att alla nybyggda förskolor 2011 skall vara lågenergihus. Man planerar även ett nollenergihus och 2012 hoppas man på ett plussenergihus dvs. ett hus som levererar mer energi än det förbrukar. I dessa projekt planerar man för olika former att fördela energi från perioder med hög produktion till perioder av hög förbrukning. Det är lätt att producera solvärme på sommaren men det är på vintern värmen behövs. Ett sätt kan vara att försöka lagra energin under huset.

Det mest effektiva är troligen ändå att inte se varje byggnad som en självständig enhet utan som en del av en helhet. I en stor kommun med ett framstegsvänligt och kapitalstarkt energibolag är det kanske bättre att exempelvis utnyttja taken på kommunens lokaler till solceller och elproduktion till Göteborg Energi där målet skall vara att den totala elproduktionen skall vara så stor som möjligt. Gärna större än lokalernas förbrukning.

Ibland är energianvändningen per kvadratmeter ett olyckligt jämförelsetal. Om verksamhetstiden förlängs t.ex. genom att kvällsaktiviteter i skollokaler ökar energiförbrukningen i den lokalen men totalt sett är det positivt att användningen ökar och behovet av att bygga fler lokaler minskar. Ett annat problem kan vara att ett fokus på energiförbrukning styr från uppvärmning med fjärrvärme till exempelvis värmepumpar. Fjärrvärme är till stor del spillvärme från andra processer medan el är nyproducerad energi som kan användas till annat.  Kanske bättre att räkna på faktiska koldioxidutsläpp i stället.

Några faktorer är betydelsefulla för energiförbrukningen.

 • Formen på byggnaden är viktig.
 • Placering på tomten.
 • Behovsstyrd ventilation.
 • Återanvändning av värme.
 • Välisolerat klimatskal.
 • Köldbryggor.
 • Fönster.
 • Luftslussar.
 • Energieffektiva installationer.
 • Datorer.
 • Kyla.

Intressant är att lågenergibyggnaderna är så effektiva att t.ex. satsningen på en dator till varje elev i skolan kan leda till stora problem med varma arbetsmiljöer. Elever i skolan sitter betydligt tätare än vuxna som jobbar med datorer vilket gör att effekterna blir större i skolan.

En erfarenhet är att livscykelkostnadsanalys LCC används oftast som ett miljöredskap idag men det är lika mycket ett ekonomiskt redskap. Återbetalningstiden för energiinvesteringarna är 20–30 år. Energisnålt är lönsamt men inte från dag ett.

I diskussionen lyftes riskerna med gifter och att nya material, vars toxiska egenskaper vi inte känner till, används för att maximera energieffektiviteten i fastigheten. Lokalsekretariatet har en detaljerad dokumentation om vilka material som används. Skulle något material visa sig giftigt i framtiden vet vi exakt i vilka byggnader de används.

Läs alla mina inlägg om miljönämnden, energi, klimat, miljö. Liknande inlägg:

1. På frukostseminarium med Camino

2. Mistra Urban Futures etableras i Göteborg

3. Göteborg måste göra mer än vi gör idag för att nå klimatmålen

4. Brist på jämställdhet på kunskapsseminarium om Västlänken

5. Jobbigt att underkasta sig Stefan Jarl i 87 minuter

Fikat och arvodet redovisas som vanligt på min specialsida för gratis kalorier och andra förmåner. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

Lägg till →

 1. Du är bäst! Så himla trevligt att en politiker är så intresserad.
  För övrigt tyckte jag att det var ett intressant möte. Bara man nu får till mera samverkan över gränserna!
  Trevlig helg
  Louise

  • Jöran Fagerlund 26 november 2010 — 13:27

   Tackar, ni är inte så dåliga ni heller 🙂 Tack för ett bra möte. En grej som slog mig idag var att det vore skoj om man kunde koppla upp någon på videolänk via internet till ett möte. Vore perfekt att kunna få föreläsare från hela världen utan att behöva använda flyg. Kanske inte funkar till frukostseminarier men om vi har en halvdag eller så. 30 minuter från USA eller Sydafrika. Det får vi fundera på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: