Skuld och skam är inte synonymer

Göteborgs universitet har nyligen presenterat en utvärdering av stöd till brottsutsatta i Göteborg.

Det blev en mötestät fredagsförmiddag. Fredagsmys för förtroendevalda fritidspolitiker kan man säga. Efter frukostseminariet på miljöförvaltningen tog jag spårvagnen till Park Avenue Hotel där Brottsoffermyndigheten och Tryggare mänskligare Göteborg anordnade seminariet Brottsoffrens röster. Det var riktigt givande på det politiska planet och trevligt på det personliga planet eftersom det var Ulf Hjerppe, en gammal aikidovän från Umeå, som höll i det hela från Brottsoffermyndighetens sida. Från Vänsterpartiet deltog även Marie Lindén och Maj Karlsson.

Ulla-Britt Wennerström.

Ulla-Britt Wennerström, sociologiska institutionen Göteborgs Universitet,  presenterade den utvärdering av stöd till utsatta i Göteborg hon har varit med och gjort. Presentationen var i mångt och mycket samma som den presentation kommunstyrelsen fick den 10 november.Det är många som saknar stöd och de som utsätts för brott i arbetslivet får bättre stöd än de som drabbas privat.Läs gärna det inlägg jag skrev från kommunstyrelsen.

Inka Wennerberg, Rikspolisstyrelsen, berättade om Polisens nationella brottsofferundersökning. Även den konstaterar att informationen om möjligheten att få stöd måste bli bättre. Även om information om möjlighet till stöd ges vid en anmälan om brott är det inte säkert att den brottsutsatta uppfattar informationen korrekt eller kan ta till sig den. Den som anmäler ett brott kan ha tusen andra tankar i skallen just då och vara känslomässigt ur balans.

 

Inka Wennerberg

Olof Semb, institutionen för klinisk vetenskap vid Umeå universitet, gav mig en ögonöppnare när han påpekade att det är stor skillnad på skuld och skam. Vi använder gärna dessa ord tillsammans: ”skuld och skam”. De blir nästan synonymer precis som ”etik och moral” används så ofta i par att gränserna dem emellan har blivit luddiga.

Forskningen Olof Semb hänvisade till visade att det finns ett tydligt samband, en korrelation, mellan de som känner skam efter att ha blivit utsatta för brott och ohälsosymptom. Detta samband finns inte mellan skuldkänslor och ohälsosymptom bland brottsutsatta.

Skuldkänslor präglas av att man vill ställa saker tillrätta. Bland brottsoffer förekommer inte sällan känslan att de själva har bidragit till att de utsätts för brott. Skam är den kanske mest toxiska av känslor. Människor drar sig undan när de känner skam.

Olof Semb.

Andra negativa känslor kan hanteras genom medveten exponering för dem och till och med vändas till något positivt. Vi gillar kanske att titta på skräckfilm och bli rädda. Rädsla är då inte en negativ bieffekt av något annat. Det är själva syftet med att kolla på skräckfilm.

På samma sätt kan man få utlopp för sina aggressioner genom att slå på en sandsäck. En del upplever smärta som positivt exempelvis närmusklerna fylls av  mjölksyra under ett hårt träningspass. Det är dock sällan någon som frivilligt går ut på stan för att aktivt skämmas ögonen ur sig.

Stöd till brottsoffer går inte att utforma efter en enkel mal eftersom ingen människa är den andra lik och alla brott är unika. Samtidigt finns det brottsoffer, gärningsmän och brott som liknar varandra. Det gäller att ha ett strukturerat arbetssätt och samtidigt ge utrymme för brottsoffrens egna strategier att hantera situationen.

Fikat redovisas som brukligt på min specialsida för gratis kalorier och andra förmåner. Liknande inlägg:

1. Som vanligt mycket infrastruktur på dagens beredningssammanträde med kommunstyrelsen

2. Det är kriminella män som slåss vid fotbollsmatcherna

3. Fullt hus på stadsbiblioteket när Eva-Britt Svensson pratade EU och jämställdhet

4. Världens bästa Eva-Britt

5. Jämställdheten som bortblåst i fullmäktigedebatten om äldre och funktionshindrade

6. Motsägelsefull argumentation kring krogarnas öppettider

7. Läskigt med skottlossning nära barnens skola, ändå är vi trygga i Gårdsten

8. Godkänd premiärdebatt om funktionshinder

9. De vassaste analyserna av våldtäkterna i Bjästa kommer från vänster

10. Välförtjänt Eva-Britt, du har verkligen gjort årets kvinnogärning.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Om inlägget

Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: