Lördagsläsning v 47

Göteborgs luciatrupp stod för bonusunderhållning ombord på X2000 denna lördagsmorgon.

Försöker ombord på X2000 på väg till Vänsterpartiets miljöpolitiska konferens i Stockholm att sammanfatta bloggveckan. För egen del passerade bloggen i måndags en ”magisk gräns”: 200000 visningar sedan starten 1 januari 2009. Första året visades bloggen drygt 50000 gånger. En tredubbling år två är inte dåligt. Med tanke på att jag skriver mest om Göteborgs kommunalpolitik är det inte illa pinkat att snitta på drygt 450 visningar per dag. Som jämförelse kan sägas att partidistriktets hemsida snittar på drygt 100 besökare per dag.

Helena Duroj täcker ett brett spektrum från Sverigedemokraterna försök att belägra hembygdsföreningarna och folkmusiken, via vikten av idéburet arbete, SDU:s poesiprotesterHumanisternas ordförande Christer Sturmark har utsatts för hot från en anställd i Täby kommun.

Eva-Britt Svensson rapporterar flitigt om sitt arbete i EU-parlamentet. Fokus är som vanligt på mänskliga rättigheter i form av jämställdhetspolitik och krafttag mot våld i nära relationer:Kvinnor viktigaste aktörerna för återuppbyggnad, En ny EU-politik mot våld mot kvinnor, Mord är mord. Hon efterlyser också en solidarisk alkoholpolitik.

Erik Berg skriver allt mer sällan men varje gång han skriver är det ett litet mästerverk. Denna gång om gated communities och hemliga städer. Läsvärt för alla som sysslar med stadsutveckling. Eller snarare: läsvärt för alla.

Socialdemokratin efter Sahlin

Diskussionen om socialdemokratins framtid fortsatte även denna vecka med inlägg av bl.a. Ung Vänster, Anna Hövenmark, Lena Sommestad i flera inlägg, Jerker Nilsson, Marika Lindgren Åsbrink och Jonas Sjöstedt.

Marika Lindgren Åsbrink skriver ännu ett läsvärt inlägg på temat det borgerliga bidragssamhället:

Utbetalt bistånd per hushåll är alltså ca 50 procent högre idag än under 1990-talskrisen, som på många sätt var en svårare kris än dagens lågkonjunktur. Dessa båda bilder visar att personer med ekonomiskt bistånd befinner sig allt längre från en egen försörjning. Det tar längre tid för dem att hitta andra inkomster, och de inkomster de har förutom socialbidraget räcker till allt mindre. Dessa personer blir alltmer beroende av det sistahandsalternativ som socialbidraget utgör. Det handlar om ett fördjupat utanförskap. Om ett alltmer polariserat samhälle.

Ali Esbati efterlyser en ny ATP-strid:

På ännu ett område utmärker sig Sverige alltså som ”föregångsland” i tillbakarullningen av sociala framsteg. Här är det dock inte regeringen Reinfeldt som anför. Försämringarna är istället resultatet av en ”bred samsyn”.

Lena Sommestad efterlyser en ny innovationsmodell för Sverige:

Idag kan Vattenfall som bolagiserat affärsverk på en avreglerad marknad inte längre jobba i ”utvecklingspar” med sina innovatörer. Svenska Vattenfall har inte heller något tydligt uppdrag att agera som pådrivare för energiinnovationer ens i den egna verksamheten.  I bolagsordningen nämns inte forskning och utveckling explicit som en del av företagets verksamhet. I portalparagrafen, som fördes in 2005, sägs att Vattenfall ska ”vara det ledande företaget i omställningen till en ekologiskt och ekonomiskt uthållig svensk energiförsörjning”. Vattenfall har dock – enligt en granskning av Riksrevisionen 2007 – valt at tolka begreppet ”ledande företag” som att man producera mest förnybar energi – inte att man ska ligga i framkant vad gäller forskning och utveckling.

Lokalpolitik på skilda håll

Emil Broberg rapporterar från mandatperiodens första sammanträde med landstingsfullmäktige i Östergötland. Sverigedemokraterna stöttade den borgerliga minoritetsregimen och röstade för dyrare tandvård och nedskärningar.

Även Linda Fleetwood stretar på i landstingskorridorerna men i Kalmar län. De har haft budgetdebatt och det rödgröna samarbetet har en gemensam blogg.Även Jerker Nilsson skriver om budgetdebatten.

En gemensam blogg är kanske något för Anneli Hulthén (S), Kia Andreasson (MP) och Mats Pilhem (V) att ta efter för kommunpolitiken i Göteborg. Ingen av dem kan ju anklagas för att vara överdrivna användare av sociala medier eller spamma bloggosfären om man säger så. Vi hade lösa diskussioner om en kollektivblogg à la Stockholmsvänstern i förra fullmäktigegruppen men det blev inget av med det. Den nya fullmäktigegruppen har en annan spänst och dynamik så det kanske går denna gång.

Stockholmsvänstern skriver om ungdomsarbetslösheten, kulturen som ett värn mot rasism, sprutbytsprogram och naturligtvis skandalen med Boultbee. Stockholms borgerliga majoritet privatiserade flera av Stockholms gallerior har de nya ägarna Boultbee låtit galleriorna förfalla i förorterna samtidigt som hyrorna hösts så att flera butiker har fått stänga. Även Rosa Lundmark kommenterar Boultbee.

Ilona Szatmari Waldau har enligt egen utsago fått en inspirationssvacka i bloggandet. Titta in och ge henne lite pepp!

Irland och Eurokrisen

Irlands ekonomiska kris fördjupas av det stelbenta regelverket inom EU. Nu sprider sig problemen inom EMU och det kommenteras av Jens Holm, Jonas Sjöstedt, Lasse Strömberg och Ulla Andersson i två inlägg.

Pirate Bay

Veckan avslutades med domen mot Pirate Bay. Det absurda i att skärpa skadeståndet från redan löjligt höga 36 miljoner kronor till 46 miljoner kommenteras av Jerker Nilsson, Anna Troberg i tre inlägg, HAX, Svensson, Jinge och opassande.

Även ACTA-omröstningen kommenteras av HAX och Jens Holm. Själv kommenterar jag det här.

Riksdagsarbetet i bloggosfären

Flera av våra riksdagsledamöter bloggar friskt. Jacob Johnson skriver om hur regeringen sviker tåget och premierar flyget. Jens Holm skriver om EU-nämnden, ACTA samt bisfenol, Västsahara och matavtal. Jonas Sjöstedt skriver om den nya grundlagen, Västsahara och frågor till Bildt. Kaj Raving kritiserar centerpartisten Karin Helmersson. Ulla Andersson skriver om girighet och om slöseri.

Följ miljökonferensen på nätet

På tal om miljökonferensen är det lite surt att den ligger samtidigt som Socialistiskt forum på ABF. För er som inte kan deltaga i miljökonferensen kommer jag, om gud vill och arslet håller, att sända via min kanal på Bambuser. Filmerna ligger kvar så det går bra att titta i efterhand. Jag skall även lägga upp filmerna på Blip.tv och Vimeo vad det lider.

Over and out!

Tidigare veckors lördagsläsningar hittar du här. Läs alla mina inlägg om miljö, klimat, hållbar utveckling, rasism. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, 11,12,13,14,15,16,17,18,19,20, 21,22,23,24,25,26,27,28,29,30, 31,32,33,

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Stort tack för dina sammanfattningar av läsvärt på bloggarna. Jag har hittat mycket intressant som jag säkert annars missat genom din ”Lördagsläsning”!

    Med vänlig hälsning Rosa Lundmark, Vänsterpartiet Vantör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: