Matnyttig miljökonferens

Elin Hoffner berättade om motståndet mot uranbbrytning i Jämtland.

Det blev en blixtvisit till Stockholm i går för att deltaga i Vänsterpartiets miljökonferens för lokalpolitiker. Närmare 40 partikamrater från hela landet deltog. Jag sände hela konferensen via min kanal på Bambuser. Det blev tre klipp eftersom vi tog paus: klipp 1, klipp 2, klipp 3. Sex personer följde konferensen live och snart har fler sett konferensen på webben än antalet deltagare på plats. Mitt i sändningen sparkade telefonen, jag använde som modem, bakut. Månadens kvot var slut och hastigheten ströps. Vad det lider kommer jag att lägga upp filmklippen på mina kanaler på Blip.tv och Vimeo.

Konferensen bjöd på mycket matnyttigt och det var inspirerande att träffa miljöpolitiskt aktiva från hela landet. En miss i planeringen var att konferensen låg samtidigt som Socialistiskt forum på ABF-huset. Om det blir en halvdagskonferens för miljöpolitiker även nästa år vore det perfekt att lägga den 9–15 söndagen efter Socialistiskt forum.

Jens Holm

Dagen inleddes med ett föredrag av Jens Holm, riksdagsledamot och talesperson för Vänsterpartiet i klimat och miljöfrågor. Lyssna på Jens inledning här:

Mikael Gustafsson

Sedan gav Mikael Gustafsson, trafikpolitisk sekreterare på riksdagen, olika exempel på miljöfrågor man kan driva lokalt. Du hittar bilderna från föreläsningen här och kan lyssna på Mikaels inledning här:

Annie Stålberg
Annie Stålberg

Innan kaffe och vegetarisk lunchmacka beskrev Annie Stålberg från Miljöstyrningsrådet hur kommunerna kan använda upphandling för att främja hållbar utveckling. Budskapet var att man kan ställa tämligen långtgående miljökrav bara man formulerar dem rätt. Titta på bilderna här och lyssna på Annies inledning här:

Elin Hoffner

Efter fikat tog Elin Hoffner med oss till Jämtland och gav oss en detaljerad inblick i de långtgående planerna på uranbrytning i det som kan vara en av värdens största uranfyndigheter. En storskalig brytning riskerar katastrofal miljöförstörelse. Mot de långtgående planerna står även en välorganiserad motståndsrörelse. Du kan stödja deras arbete och skaffa dig kunskap via kampanjens hemsida: nejtilluranbrytning.nu Elins presentation hittar du här och du kan lyssna på hennes inledning här:

Susanne Arneborg

Sedan beskrev Susanne Arneborg, som är både tjänsteman och vänsterpartist, hur de jobbar med miljöpolitiken i Ulricehamn. Bilderna från Susannes inledning hittar du här och du kan lyssna på den här:

Vilmer Andersen

På grund av tågstrul kastades programmet om under dagen. Vilmer Andersen, miljöpolitiskt ansvarig i partistyrelsen, som fungerade som moderator skulle egentligen avsluta dagen men eftersom Jan Malmgren fortfarande satt på tåget drog Vilmer sin inledning om grön näringspolitik först. Lyssna på den här:

Jan Malmgren

Sist på dagens seminarium blev i stället Jan Malmgren, samhällsplaneringschef Varbergs kommun, som pratade om biologisk mångfald och fysisk planering. Lyssna på Jans inledning här:

Mina egna tips för framgångsrikt kommunalt miljöarbete

För den som är intresserad av den kommunala miljöpolitiken i Göteborg rekommenderar jag mina inlägg om miljönämnden. Den som vill veta hur man kommer ut i rikstäckande etermedia och får en helsida i GT samt förstasidan och ett uppslag i en lokal gratistidning med ett yrkande i en kommunal nämnd kan börja läsa här. På mitt initiativ använde miljönämnden vårt tillsynsansvar och ålade Vägverket och trafiknämnden att inkomma med en åtgärdsplan för att klara miljökvalitetsnormen för luft i Göteborg. Börja läsa här. Mitt sista tips är att man begär att kommunen skall bli medlem i föreningen FAH – Kommunerna och Miljön. Tidigare hette föreningen det lite mer spänstiga Förbundet för Allmänt Hälsoskydd, därav förkortningen. Läs alla mina inlägg om FAH och de givande seminarier de brukar arrangera två gånger per år.

Fler bilder:

Liknande inlägg:

1. Förstasidan och helt uppslag om problemområdet Askim i tidningen Sydväst

2. Jämställdhetsanalys men inte klassanalys går hem i miljönämnden

3. Äntligen sändes intervjun med mig i Studio Ett

4. Hundra procent lågenergihus 2011

5. Äntligen nytt ägardirektiv för Göteborg Energi

6. Bra av Sjöstedt och Holm om tillväxtens problem

7. Min interpellation om stadens miljöarbete fick inleda mandatperiodens första kommunfullmäktigesammanträde

8. Socialdemokraterna och Miljöpartiet i miljönämnden gör som Reinfeldt ändrar rapporteringen i stället för verkligheten

9. Tillsynsverksamheten enligt miljöbalken är fortfarande underfinansierade

10. Låt kommunen ta över förpackningsinsamlingen och låt förpackningsindustrin stå för kostnaden

Läs alla mina inlägg om klimat, miljö, hållbar utveckling, klimattoppmötet i Köpenhamn, jämställdhet, feminism, solidaritet, rättvisa, kärnkraft och ekonomi.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, 11,12,13,14,15,16,17,

Bloggar: Rosa Lundmark, Kaj Raving, Ida Legnemark, Jonas Sjöstedt, Jens Holm1,2,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: