En gemensam lösning på klimatkrisen och EMU-krisen är möjlig

Marlene Svensson och Daniel Deak avnjuter en smarrig linssoppa med vitlök i Saluhallen.

Ny vecka, nya tag, ny PRAO. Det skall bli riktigt skoj att ha Daniel Deak, aktiv i i Ung Vänster och ungdomsfullmäktige, som praktikant hos oss på stadshuset denna vecka. Han kommer mest att jobba med min kollega Marlene Svensson men även en del med mig. Det var också glädjande att få besked från distriktsstyrelsen, som utsåg alla våra parlamentariker i går, att jag får förtroendet att sitta i miljönämnden ännu en mandatperiod. Dessutom ″får jag tillbaka″ ordförandeskapet i Bostads AB Poseidon. Även förra mandatperioden utsågs jag till ordförande men hann bara med ett styrelsesammanträde innan budgetsamarbetet med S och MP bröt samman och vi lämnade alla poster vi hade fått av S i förhandlingarna, bl.a. alla ordförandeposter. Nu gäller det att få spaden i backen och börja bygga. Tack för förtroendet kamrater. Jag skall göra mitt bästa för att hålla er uppdaterade här på bloggen.

I går blev det klart med det s.k. stödpaketet till Irland och idag inleds klimattoppmötet i Cancún i Mexiko. Båda ser ut att bli dystra historier. Det åtstramningspaket som den borgerliga regeringen nu är med att tvinga på Irland kommer att förvärra krisen, inte lösa den. Få tror att det blir något heltäckande bindande avtal som leder till att klimatförändringarna stannar under två grader. Den borgerliga regeringen och EU är, precis som inför klimattoppmötet i Köpenhamn, fortsatt passiva och bidrar inte till lösningar som faktiskt räddar planeten.

Lena Sommestad skriver bra om vikten av en ny ekonomisk politik för att klara både klimatkrisen och den ekonomiska krisen:

I dessa två, parallella händelser – klimatmötet och Irlandskrisen – illustreras en ekonomisk-politisk tragedi, för Europa, och för världen. Klimatkrisen kräver, för att en politisk lösning ska kunna uppnås, att Europa går före med både kraftfullt finansiellt stöd till fattiga länder och med egna investeringar för energiomställning på hemmaplan. Förtroendet måste återskapas för den överenskommelse som ligger till grund för 1992 års klimatkonvention : överenskommelsen att de industrialiserade länderna ska gå före i klimatomställningen och därtill kraftigt öka sitt bistånd (till o,7 procent av BNP). Sveket mot denna överenskommelse är ett avgörande skäl till den förtroendekris vi ser idag. Samtidigt visar Irlandskrisen vad EU idag prioriterar högst: att rädda eurosystemet, bankerna och den egna finansiella stabiliteten, på kort sikt. Irlandskrisen visar också vilket ekonomiskt-politiskt tänkande som dominerar det europeiska projektet idag: vägen till ekonomisk tillväxt är effektiv marknadskonkurrens, och därför måste marknadernas förtroende sättas högst på den politiska dagordningen. Att rädda marknadernas förtroende för euron eller pundet har långt högre prioritet än att rädda EU:s trovärdighet i klimatpolitiken.

För mig är det uppenbart att det finns en gemensam lösning för såväl klimatkrisen som den ekonomiska krisen: ökade offentliga investeringar, välfärd och minskade klassklyftor. Genom att fördela rättvist och satsa stort på att ställa om samhället genom offentliga investeringar skapas arbetstillfällen, välstånd och ett samhälle som håller sig innanför de ramar ekologin sätter upp.

Vänsterpartiet gav vid gårdagens möte i EU-nämnden stöd till förslaget som Irlands LO-förbund lagt fram.

– Vi delar irländska LO:s krav att målet att uppnå budgetbalans måste få ta längre tid, att det sociala skyddet för de mest utsatta måste värnas och att man samtidigt måste göra satsningar för att öka investeringar och få folk i arbete på Irland. När inget av detta sker kan vi inte ställa upp bakom den politik som nu genomförs i samband med stödpaketet, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson i ett pressmeddelande.

Ulla Andersson understryker att Vänsterpartiet hade kunnat stödja lånet om villkoren och politiken på Irland hade sett annorlunda ut.

– Det är bankerna som har orsakat den akuta krisen på Irland. Nu får denna kris betalas av de sämst ställda som arbetslösa, pensionärer och dem med lägst inkomster. Vi tycker att denna politik är orättvis och det är en politik som så många irländare idag protesterar emot, säger Andersson (V).

– Vänsterpartiet uttalade sig vid dagens möte i EU-nämnden för förslaget som Irlands LO lagt fram. Med det skulle Irland få utsträckt tid för att uppnå balans. Eftersom de sociala konsekvenserna av EU-nämndens förslag var för långtgående hade vi inte möjlighet att ställa oss bakom lånet, trots att vi haft en positiv hållning till att hjälpa Irland. Paketet måste omarbetas så att större socialt ansvar tas samtidigt som jobbskapande insatser sätts in. Regeringens förslag var att ställa sig bakom det stödpaket som lagts fram samt ett extralån på knappt 600 miljoner euro från Sverige till Irland, säger Ulla Andersson (V).

– Sverige bidrar redan till stödpaketet för Irland via vår andel i IMF samt genom EU:s lån. Som det extra lånet utformades och med den politik som Irland nu ska genomföra såg vi det inte som möjligt att stödja förslaget om ett bilateralt lån. Euron är en bidragande orsak till Irlands kris och ett av syftena med lånen är att skydda storbanker i euroländerna, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledamot i EU-nämnden.

Det är klart att en annan värld är möjlig men då krävs en helt annan politik än den nedskärningspolitik EU-byråkraterna ordinerar och den intetsägande smörja Reinfeldt, Borg och Carlgren försöker torgföra i klimatförändringarna. En rör politik för en grön miljö helt enkelt. Detta gäller inte minst på ″den gröna″ ön Irland.

Läs alla mina inlägg om klimat, miljö, ekonomi, EU, EMU, klimattoppmötet i Köpenhamn.Liknande inlägg:

1. Försök inte skylla Reinfeldts förhandlingsfiasko på andra

2. Varför skyr Miljöpartiet miljörörelsen?

3. Kapitalismen löser inte klimatkrisen

4. Fullsatt på Vänsterpartiets seminarium om klimatförändringar och jämställdhet på Klimaforum09

5. Hundratusen demonstrerade för klimaträttvisa i Köpenhamn

6. Vinsterna privatiseras och kostnaderna socialiseras

7. Angeläget av Jonas och Jens om vikten av en möjlighet att lämna EMU

8. Samma medicin i Sverige som den som orsakade Greklands kris

9. Brysselbyråkraterna tänker granska EMU-ländernas budgetar innan de folkvalda får se dem

10. Intervju med Eva-Britt Svensson om EU och jämställdhetspolitiken

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20, 21,22,23,24,25,26,27,28,29,30, 31,

Bloggar: Jens Holm, Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson1,2, Jerker Nilsson,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Om inlägget

Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: