Feministiska framgångar i EU-parlamentet

Eva-Britt Svensson (V).

EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (V) har som ordförande i jämställdhetsutskottet lotsat ett par feministiska strategier till framgång i utskottet. I går enades ministerrådet och EU-parlamentet om åtgärder mot trafficking, människohandel. Paketet innehåller bland annat skärpta straff för trafficking, att offer ska kunna få straffrihet och bättre skydd, och att efterfrågan på människohandel ska motarbetas.

Åtgärdspaketet kommer ursprungligen från svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP), med ansvar för inrikes frågor, och röstades i går igenom i EU-parlamentets jämställdhetsutskott. Svenska ledamoten Anna Hedh S) är en av de två ansvariga för ärendet i parlamentet. Ärendet ska enligt planen röstas i plenum i mitten av december i år.

– Det finns viktiga och bra åtgärder med i det här paketet. Men för att bekämpa människohandeln så måste man minska efterfrågan, och där har den svenska sexköpslagen visat sig effektiv. Tyvärr finns något sådant inte med bland åtgärderna, säger Eva-Britt Svensson (V), EU-parlamentariker, i ett pressmeddelande.

Jämställdhetsutskottet tog även ställning för en europeisk skyddsorder för hotade och våldsutsatta kvinnor som enligt planen också kommer upp till beslut i parlamentets plenum i december. Det skulle innebära att ett beslut om skyddsåtgärder för en hotad kvinna i ett medlemsland ska gälla även när hon flyr till ett annat medlemsland.

Det finns redan en överenskommelse mellan EU-parlamentet och det belgiska ordförandeskapet, som representerar ministerrådet fram till nyår. Denna överenskommelse ser nu ut att hotas.

– Tyskland är starkt emot förslaget, och de verkar tyvärr ha fått med sig Holland på samma spår, säger Eva-Britt Svensson (V) i ett annat pressmeddelande.

Medlemsländernas skilda lagstiftningar är grunden till osämjan. I vissa länder är skyddsorder en civilrättslig åtgärd, bland annat i Tyskland. I andra länder är det en straffrättslig åtgärd. Det finns även en tredje variant där skyddsorder är en administrativ åtgärd, bland annat i Sverige.

– Jag tycker att det borde gå att överbrygga skillnaderna genom ömsesidigt erkännande, oavsett rättsordning, säger Eva-Britt Svensson. Det vore ett steg på vägen för att hjälpa slagna och förföljda kvinnor och deras barn.

Läs mer på Vänsterpartiets och vänstergruppen GUE/NGL:s hemsidor. Följ även Eva-Britts blogg. Läs alla mina inlägg om EU, feminism, jämställdhet. Liknande inlägg:

1. Eva-Britt Svenssons föredrag på stadsbiblioteket nu uppe på nätet som film

2. Intervju med Eva-Britt Svensson om EU och jämställdhetspolitiken

3. Fullt hus på stadsbiblioteket när Eva-Britt Svensson pratade EU och jämställdhet

4. Världens bästa Eva-Britt

5. När elefanterna kompromissar i EU ersätts förbud med märkning

6. Välförtjänt Eva-Britt, du har verkligen gjort årets kvinnogärning.

7. Eva-Britt har som mål att göra jämställdhetsutskottet till EU-parlamentets viktigaste utskott

8. Är det bara Eva-Britt av de svenska EU-parlamentarikerna som kommer att rösta för integritet och mot telekompaketet?

9. Grattis Cecilia Malmström, se till att stoppa flyttcirkusen

10. Lam After Work om EU

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Media: 1,2,3,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: