Lördagsläsning v 48

Cecilia Dahlman Eek, som jag har haft nöjet att tillbringa fyra år i miljönämnden med, har anmält HiFi-klubben för könsdiskriminerande reklam.

Helena Duroj skriver som vanligt initierat om poesi och i ett annat inlägg fångar upp en intressant förståelse av begreppen  etnicitet och ras i en slarvigt formulerad text av en i övrigt duktig journalist:

Den underliggande tanken är att ljust pigment ska kombineras med en uppsättning önskvärda outtalade etniska och sociala markörer för att bilda ett ”vi”. Övriga är de andra.

Journalisten var inte rasist, bara slarvig. Men att vi förstår henom säger något om hur intensivt sorteringen av trängt in i det offentliga samtalet.

Anna Troberg har startat en julkalender. Kul idé. Jag hade liknande planer men inte att hänga upp det på datum i december. Min idé var inte lika utvecklad men tanken var att ha någon slags tema om olika miljöproblem och hållbar konsumtion inför julen. Det var väl där någonstans det hela föll: idén var inte speciellt utvecklad.

EMU

Lena Sommestad konstaterar att ordning och reda i statsfinanserna inte alltid är ansvarsfullt. Krisen inom EMU och kommenteras av Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson1,2, Jerker Nilsson,nemokrati och Eva-Britt Svensson:

I EMU är det den europeiska centralbanken i Frankfurt, ECB, som självständigt bestämmer penningpolitiken. Stabila priser är enligt gällande fördrag det övergripande målet för ECB. Det innebär att centralbanken i första hand tar hänsyn till inflationen.
Arbetslösheten kommer i andra hand. Hur hög arbetslösheten än är ska ECB alltid höja räntan, dämpa tillväxten och öka arbetslösheten om prisstabilitetsmålet är hotat. Centralbanken i Frankfurt leds av monetära hökar med inflationsneuros.
Inriktningen på prisstabilitet är ett politiskt val och ett uttryck för det högerpolitiska tänkande som finns inbyggt i EMU-projektets konstruktion. Ett av resultaten kan vi avläsa i Eurostats arbetslöshetsstatistik.

Ali Esbati har skrivit en text om valutakrig till den norska tidningen Klassekampen:

Ved første øyekast kan det virke klokt – som et slags keynesiansk grep i verdens største økonomi, for å forsøke å slippe unna arbeidsløshet og destruktiv deflasjon. Å øke aktiviteten i en treg økonomi gjennom billig kreditt skulle altså være motsetningen til den politikken som progressive politikere og økonomer tidligere har kritisert europeiske sentralbanker for, det vil si ufølsom inflasjonsbekjempelse som har gått ut over sysselsetting og lønnskrav.

Lokalpolitik annorstädes

Rosa Lundmark och Lasse Strömberg kommenterar bostadssituationen och allmännyttan. Anna Hövenmatk rundar av tiden som kommunalråd med ett tal i adventstider. Budgetdebatten i Stockholms stadshus kommenteras helt fantastiskt av Marika Lindgren Åsbrink. Hon länkar även till rapporterna om att lönerna sänks vid privatisering av omsorgen.

I Stockholm rasar även en diskussion kring sprututbytesprogram för narkomaner och det skriver Rosa Lundmark och Stockholmsvänstern om. Hon kommenterar även privatiseringen av förortsgalleriorna till Boultbee. En affär som får skarp revisorskritik enligt Stockholmsvänstern.

Anna Hövenmark har deltagit i sitt sista kommunstyrelsesammanträde, funderar om borgerliga politiker är snyggare och naturlig skönhet. Dessutom är Jokkmokk inte längre glesbygd.

En bloggare som inte skriver ofta men när hon väl gör det alltid skriver bra är min kollega på stadshuset Marlene Svensson som i veckan gjorde en tänkvärd reflexion kring de tiggare som synts på Göteborgs gator en tid:

Det intressanta i situationen tycker jag är att se hur vi göteborgare väljer att reagera då vi ställs inför det faktum att de nu befinner sig här. För att stilla det dåliga samvete vi känner inför dessa människor så skapas myten om dem som oärliga och inte riktigt värdiga vår hjälp. Jag antar att det är mänskligt och handlar om en känsla av maktlöshet inför den situation som råder. Inte desto mindre är det väldigt sorgligt.

Vänsterpartiet i Östergötland kämpar i landstinget för papperslösas rätt till vård och det arbetet skriver Emil Broberg om.

Ida Legnemark berättar att den rödgröna kommunalpolitiken har gjort Borås till årets ungdomskommun. Grattis och fortsätt med det goda arbetet. Ilona Szatmari Waldau rapporterar från kommunfullmäktige i Uppsala och reflekterar kring religiösa högtider.

Kalmarvänstern stärker sin position i bloggosfären med nytillskottet Johnny Petersson som Kaj Raving tipsade mig om. Johnny skriver om Håkan Juholt och den allt mer monopoliserade mediasituationen när ortens ena lokaltidning köper upp ortens andra tidning. Kaj Raving kommenterar tågkaoset, Aftonbladets rekrytering av Alliansfritt Sveriges Björn Fridén, McDonald´s och ungdomsrean samt bonusplanerna inom flera industriföretag. Linda Fleetwood ger oss ett kulturinslag från en lunchföreställning av Undersköterskan och kalmarborgarnas frustration inför jämlikhet.

Ambitiösa riksdagsledamöter

Våra riksdagsledamöter har länge varit de mest ambitiösa i kammaren. Några av dem är också flitiga i bloggosfären. Eva Olofsson följer upp förra veckans två inlägg om alkoholpolitik med ännu ett om alkohol och folkhälsa. Jacob Johnson kräver att regeringen tillsätter en finanskommission.

Jens Holm skriver om köttfria dagar, SD som högerns röstboskap och Västsahara. Jonas Sjöstedt beskriver ur personlig erfarenhet tågfiaskot till följd av avregleringar och privatiseringar. Han hinner även med en snabbuppdatering av den senaste tidens riksdagsarbete.

Niqab i skolan?

Diskrimineringsombudsmannens beslut att förbud mot niqab i en utbildning är diskriminering kommenteras av Helena Duroj, Jerker Nilsson, Thaher Pelaseyed, och Christer Sturmark och de kommer fram till olika slutsatser.

Wikileaks

Publiceringen av rapporter från USA:s ambassader runt om i världen har rönt stor uppmärksamhet. Det är inte bara de amerikanska diplomaternas frispråkighet eller Obamaadministrationens uppmaning att höga diplomater skall spionera på FN-ledningen som präglar nyhets rapporteringen. I Sverige får JAS-affären med Norge och Urban Ahlins (S) sågning av sitt eget parti inför främmande makt med rätta stort utrymme.

I bloggosfären är kommentarerna många bl.a: HAX1,2,3,4, Thaher Pelaseyed, Jerker Nilsson1,2,3, Ung VänsterJinge1,2,3,4,5, Johan Frick, Ulf Bjereld, Ulla Andersson och opassande. Marita Engström skriver om Wikileaks, krig och klustervapen.

Tystnad kring klimattoppmötet

Klimattoppmötet i Cancún får inte alls samma utrymme i media som toppmötet i Köpenhamn 2009. Frågan är dock minst lika aktuell, bindande rättvisa globala avtal måste till för att klimatkrisen skall lösas. Lena Sommestad analyserar läget väl.

Avslutningsvis läser jag den glädjande nyheten att Daniel Sestrajcic blir ordförande i kulturnämnden i Malmö. Daniel gick med i Ung Vänster i det sena 90-talet och har oförtröttligt kämpat på sedan dess. Verkligen roligt att höra.

Du hittar alla mina lördagsläsningar här och även alla mina inlägg om klimat, miljö och rättvisa. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20, 21,22,23,24,25,26,27,28,29,30, 31,32,33,34,35,36,37,38,39,40,41,42,43,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: