Marint avfall skadar havsmiljön och innebär stora kostnader

Allt är inte idylliskt vid och i havet.

Kostnaderna för marint avfall har ökat med upp till 83 procent för kustsamhällen och industrier under de senaste tio åren. Det visar ett forskningsprojekt som genomförts av KIMO, en internationell intresseorganisation som arbetar för att skydda havsmiljön i Europa. Rapporten redovisar t.ex. kostnader för kustbevakningen som får ingripa p.g.a. insnärjda propellrar, förorenad fiskefångst, skador på boskap som betar vid strandängar, säkerhetsproblem i hamnar mm.

– Västkusten tar emot mycket skräp från Nordsjön. Fram till 2006 fanns ett statligt stöd för städning av bohuskustens stränder (genom AMS), då beräknades kostnaden till 10-15 miljoner per år. Park- och naturförvaltningens kostnad för att städa stränderna i Göteborgs under 2010 uppgick till totalt 590 000 kr, 12 ton skräp och 131 kg spillolja samlades in under året, säger Anna Cognell på Göteborgs miljöförvaltning, som är nationell koordinator för KIMO Sverige.

Det är rapporten ”Marine Litter Costs on the Rise” från KIMO International som visar hur kostnaderna för marint skräp under de senaste tio åren har ökat. Även ekologisk påverkan av marint skräp redovisas i rapporten – skräpet i havet kan innebära långsiktiga försämringar i ekosystemet. Skräpet skapar problem genom att t.ex. sjöfågel äter det och att djur trasslar in sig det. Skräpet gör skada på bottenlevande organismer och i olika livsmiljöer, det ökar transporten av främmande arter och bidrar till förlust av biologisk mångfald. Mikroplaster utgör ett speciellt hot i havet eftersom de är extremt svåra att städa bort och kan ätas av ett brett spektrum av organismer. Plasten förmåga att koncentrera långlivade föroreningar såsom PCB, DDE och nonylfenol utgör naturligtvis ett hot för havets organismer och näringskedjan i havet. KIMO International konstaterar i ett pressmeddelande den 25 november att det krävs internationell samordning för att komma tillrätta med problemet, som både är allmänt och utbrett och samtidigt lokalt.

KIMO – Kommunernas Internationella Miljöorganisation består av medlemskommuner i länder runt Nordsjön och Östersjön. KIMO arbetar internationellt med att påverka beslutsfattare att ta till sig och agera och påverka i frågor som rör olika hot för havsmiljön. Genom kontakter med regeringar i Europa, Europakommissionen och med internationella organisationer försöker KIMO påverka lagstiftningen i en riktning som förbättrar Europas marina miljö. Exempel på områden där KIMO genom resolutioner har agerat och försökt skärpa och påverka lagstiftning är luftföroreningar från sjöfart, miljökrav vid avveckling av oljeplattformar, marina reservat, containerfartyg och utombordsmotorer. KIMO har en internationell styrelse och ett internationellt sekretariat. Medlemmar i KIMO International är Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Danmark, Norge, Färöarna, Irland, Färöarna, Tyskland, Isle of Man, Sverige och Baltic (kommuner från olika länder runt Östersjön). De svenska medlemskommunerna utmed västkusten är: Helsingborg, Varberg, Göteborg, Öckerö, Kungälv, Lysekil, Sotenäs och Tanum. Kommunerna utmed ostkusten är medlemmar i KIMO Baltic.

Läs alla mina inlägg om miljö, klimat, hav. Liknande inlägg:

1. Givande seminarium om havsförvaltning med Ken Sherman

2. Havsmiljön i fokus vid utdelningen av Göteborgspriset för hållbar utveckling 2010

3. Margot Ottosson (V) fick med sig S och MP att stoppa strandnära villor i problemområdet Askim

4. Stolt att vara med och lägga en byggsten i Göteborgs arbete för hav i balans

5. Freda Fladen och Lilla Middelgrund

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Om inlägget

Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: