Lördagsläsning v 50

Självmordsbombaren i Stockholm angav Lars Vilks rondellhundar föreställande Muhammed som ett av skälen till attentatet. Här snickrar Lars Vilks på "Nimis"

Wikileaks och Julian Assange fortsätter att dominera bloggosfären. Det är viktigt att kunna tänka flera tankar samtidigt. Elisabeth Biström tar upp Josefin Brinks artikel på Newsmill och skriver:

Å ena sidan – Wikileaks är toppen, å andra sidan – det är likafullt möjligt att Julian Assange kan ha begått de övergrepp han är anmäld för, och detta måste i normal ordning prövas rättsligt. Att det senare inte är glasklart, ens i vänsterkretsar, gör mig glödande förbannad.

Många drar paralleller med Bjästa och omvärldens reaktion, eller snarare brist på förmåga att inse att killen som är populär och gör bra grejer också kan vara en sexualförbrytare. Jag delar hållningen att man måste kunna hålla flera mentala bollar i luften samtidigt och inse att ett benhårt försvar av Wikileaks olika avslöjanden och ett aktivt försvar mot attackerna på Wikileaks inte får grumla rättsprinciperna i det legala efterspelet till det som hände mellan Julian Assange och de två kvinnorna vid hans Sverigebesök i augusti. Han kan ha begått övergrepp och han kan vara falskeligen anklagad. Så länge han inte har dömts för något brott är Julian Assange oskyldig.

Vanligtvis är det svårt att tala om vinnare i sexualbrottsmål men oavsett utgång i fallet Assange kommer den svenska sexualbrottslagstiftningen och åklagarmyndigheten, sin erbarmliga klantighet till trots, vara segrare. Det är en god praxis som utvecklas om alla som häktas i sin frånvaro för sexualbrott och har lämnat landet efterlyses via interpol och utländska polismyndigheter griper dem. Det kan väl inte göras enbart för världskändisar som retat upp maktens män? Fler som skriver är Svensson1,2,3,4, HAX1,2,3, Jinge1,2,, Anna Hövenmark, Thaher Pelaseyed, Jerker Nillson,

Av allt att döma är fallet Assange ett ”gråzonstillfälle”. Ord står mot ord. Någonstans i ett frivilligt umgänge har, enligt de anmälande kvinnorna, gränsen till kriminella handlingar passerats. Det är ofta så och det är därför det är så viktigt att prata om dessa gråzonstillfällen eftersom de är så mycket vanliga än de överfallsvåldtäkter utomhus som oftast utgör problembilden när våldtäkt kommer på tal. Journalisten Johanna Koljonen startade en diskussion #prataomdet på Twitter och det har blivit en hemsida prataomdet.se och även en sida på Facebook. Minst sagt angeläget. Elisabeth Biström skriver om att se sig själv i andra. Anna Troberg höjer ett varningens finger för att det spontana twittrandet slår över i en Hype.

Eva-Britt Svemsson fokuserar på Wikileaks avslöjanden snarare än Assangeaffären och konstaterar att Sveiges täta sammarbete med USA och Lissabonfördraget gör att neutralitetspolitiken är stendöd. Inspirerade av Wikileaks har några öppenhetsentusiaster grundat brusselsleaks.com för att avslöja oegentligheter inom EU-systemet. Det lär nog finnas en hel del dynga i Bryssel att vädra ut.

Självmordsbombaren

Expressen visar som vanligt osedvanligt dåligt publicistiskt omdöme när de låter ärkereaktionären Ulf Nillson orera om ”pursvenskar” med anledning av lördagens bomber i centrala Stockholm. Helena Duroj skriver om förnuft och går till motatack mot Ulf Nillson. Det gör ävenUlf Bjereld1,2. Bomberna kommenteras även av Jens HolmJohan Frick, Jinge1,2, Lasse StrömbergSvensson, Emil BrobergLena Sommestad kopplar risken för fler sprängningar till ökande klassklyftor och segregation i skolans värld.

Datalagringsdirektivet

I skuggan av Wikileaks och diskussionen om FRA efter förra veckans självmordssprängning har diskussionen om datalagringsdirektivet tystnat något. Jens Holm och Lars Ohly försöker ändra på detta och satsar på en minoritetsbordläggning i ett år. Det krävs 58 ledamöter. Hoppas de lyckas. Ulla Andersson kommenterar. Det gör även Elisabeth BiströmLinda Fleetwood gör en får ihop  bomben, FRA och privatiseringen av psykiatrin i Linköping i ett och samma inlägg.

Riksdagsarbetet

I riksdagen har Hans Linde och Jonas Sjöstedt debatterat Sveriges krig i Afghanistan med högerregeringen och Socialdemokraterna. Några miljöpartister röstade emot sitt eget partis krigspolitik och för Vänsterpartiets fredslinjeKaj Raving kommenterade inför debatten och efter.

Kaj Raving och Jonas Sjöstedt skriver om Carl Bildts undanflykter för att våga debattera Lundin oils inblandning i folkmordet i Sudan. Ulla Andersson konstaterar kort att under borgerligt styre har barngruperna vuxit drastiskt i landets förskolor och att på vissa förskolor är vinst viktigare än barn till maten.

Framträdande sossar köpta av Svenskt Näringsliv

Aftonbladet avslöjade i veckan att Svenskt Näringsliv anlitat Prime PR, som har ett ansenligt antal f.d. toppsossar på sina lönelistor, för att vrida socialdemokratin åt höger. Ali Esbati skriver på sitt sedvanligt bitska och humoristiska sätt och formulerar ett nytt fackligt löfte à la Svenskt Näringsliv. Lena Sommestad är besviken på sina partikamraters agerande. Nisse Sandqvist kommenterar det hela:

Om det finns någon kris i den svenska arbetarrörelsen i dag så består den i just detta: Rörelsens kanske mest framträdande företrädare har ideologiskt och ekonomiskt knutit vänskapsband med fienden. Det har gjort att den politik man förespråkar i program och i rörelsen internt står i motsättning till vad många företrädare faktiskt tycker och gör. Konflikten mellan den stora massan S-medlemmar och de ”köpta” företrädarna måste diskuteras seriöst.

Fler kommentarer: Kai Raving,

Framtidskommissionen

Vänsterpartiets framtid diskuteras livligt. Kaj Raving skriver om en ny politik och en ny partiledning. Rosa Lundmark förespråkar tanken på ett delat ledarskap och förórdar Jonas Sjöstedt som det manliga ”språkröret” för att tala miljöpartistiska.

Lokalpolitik

Fredrich Legnemark berättar dråpligt hur Sverigedemokraterna klantade sig i Borås kommunfullmäktige. Det de missade i integrationsdebatten tog de igen med råge i en totalatack mot allt vad jämställdhet heter, berättar Ida Legnemark. SD verkar inte vara glasklara i Östergötlands läns landsting heller enligt Emil Broberg.

Även om Anna Hövenmark trappat ner i kommunalpolitiken kan hon glädjas över 55 miljoner kronor till Lapponia. I Uppsala är det illa ställt med äldreomsorgen rapporterar Ilona Szatmari Waldau och hon har interpellerat i frågan.

Johnny Petersson berör det bristande underhållet av infrastrukturen. Tågupproret får stöd av Svensson och Jonas Sjöstedt. Läs mer och skriv på namninsamlingen.

Lågt stöd för EMU-anhängarna

EU:s försök att hålla liv i EMU genom att införa en permanent krisfond analyseras av Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson skulle debattera EMU i radion men inte en enda JA-sägare ville ställa upp så debatten blev inställd. I EU-nämnden var det enbart Vänsterpartiet som krävde skydd mot social dumpning. Läs mer hos Kaj Raving och Jonas Sjöstedt.

Marita Engström uppmärksammar att det går åt helvete med jämställdheten i forskarvärlden. Det lackar mot jul och Kaj Raving konstaterar det självklara men ofta bortglömda att det största priset för billig skinka är lidande hos grisarna.

Läs alla mina lördagslänktips.

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20, 21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Kaj Raving skriver Proteinpornografi – Svenska Akademien, admin skriver Bugg i kommentarsfunktionen, autonomak skriver Lite julstämning med Karl Marx, Lasse Franck skriver Förra fredagen, cappuccinosocialist skriver Kort om kommentarer, Johan Frick skriver Angående helgens bombattentat

För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.

Annonser

3 kommentarer

Lägg till →

  1. Gustaf Nordenskiöld 19 december 2010 — 22:27

    Stöd wikileaks, det bästa queerprojektet mot hetrosexuell makt. Vi kan inte ha hetrosexuella ledare längre se bara på den växande främlingsfientligheten och rasismen eller de hetrosexuella krigen – förena dig med oss, riv sönder den hetrosexuella makten med psykiskt våld, förfölj, mobba, baktala, gör livet surt för, sabbotera, stjäl varor och ideer allt från hetrosexuella, dränera hetrosexuellas ekonomi gynna enbart homosexuella då du konsumerar. Infiltrera alla hetrosexuella kretsar och riv sönder de regler och normer som dominerar där. Ha alltid en jasägare bredvid dig, om du ska säga något som bryter mot normerna/reglerna i din grupp så är det mycket lättare om du vet att någon genast håller med, det du säger blir genast ett faktum. Motsatsen är en bortpysning tex om fienden säger något som påvisar det facistiska i queernormer så ska det genast pysas bort, den som säger det ska känna sig löjlig, homofobisk, uttittad osv.

  2. du har suverän koll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: