Fyra motioner till distriktsårskonferensen antagna på Vänsterpartiet Angereds medlemsmöte

Sonen spelade fotboll och dottern pärlade under mötet.

När Vänsterpartiet Angered i kväll samlades till medlemsmöte antog vi fyra förslag till motioner inför distriktets årskonferens i som kommer att gå av stapeln på Blå Stället i Angered i början av mars. Den första handlar om att Vänsterpartiet skall göra ett tydligt ställningstagande att Kvibergs marknad skall få stanna i de nuvarande lokalerna långsiktigt. Kvällens anda motion föreslår att vi skall jobba mer aktivt med FRA och integritet på nätet under året.

Till slut antog vi två motioner om utåtriktad kommunikation. Den första motionen handlar om att starta närradiosändningar.och den andra handlar om att ge distriktsstyrelsen i uppdrag att undersöka möjligheterna till en vänsterpartistisk tidning. Något jag har skrivit om tidigare och som distriktsstyrelsen redan jobbar med. (Jag vet för jag skrev beslutsförslaget.) Även om DS jobbar med frågan skadar det inte med en diskussion på årskonferensen.

Närradio kan tyckas ålderdomligt men radio har fortfarande en bred publik. Av närradiosändningarna är hälften på andra språk än svenska. Vänsterpartiet försökte i valrörelsen mobilisera i de nordöstra stadsdelarna och här kan närradio vara en bra kanal. Närradiosändningar kan även distribueras i nya kanaler på nätet: hemsidor, bloggar, facebok och som podcast för att ta några exempel.

Det går att göra hyfsad radio med ganska enkel och billig teknik. Det är enkelt att klippa samman bidrag från olika personer. Det räcker med en enkel mikrofon och en dator eller en diktafon av något slag. Man kan till och med spela in ljud via sin mobiltelefon. Dessutom är det enkelt och billigt att sända via Göteborgs Närradioförening. Programmen kan göras hemma och skickas över i förväg. Man behöver inte vara på plats i studion när sändningarna börjar om man inte vill sända live förstås. Priset är 64 kr per sändningstimme. I det ingår STIM-pengar för musik. I närradioföreningens regi erbjuds även utbildning.

Är inte TV mer relevant? Tja, men jag tror inte att vi är mogna för regelrätta TV-sändningar ännu. Det kräver mer av tekniskt kunnande, ljussättning och teknik. Radio kan man spela in osminkat eller i en dunkel lokal utan att tänka på bakgrund eller vitbalans. Jag tycker att vi skall använda filmmediet till enskilda klipp som sprids på nätet snarare än hela program.

I ärlighetens namn är mycket av dagens TV-nyheter bildsatt radio, eller apelsin-TV som det också kallas, även i de stora nyhetsprogrammen på SVT och TV4. Ta de flesta inslagen en vanlig nyhetssändning och ta bort ljudet så blir det obegripligt. Om du i stället blundar förstår du det mesta, utom möjligtvis namnen på skyltarna.

Närradio går utmärkt att kombinera med en veckotidning men också att köra på egen hand. Framför allt går närradio att kombinera med redan befintlig verksamhet. Vi kan spela in delar av våra utåtriktade aktiviteter. En partiföreträdare kan sammanfatta en debatt eller ett beslut i en nämnd på några minuter. Vi kan till och med göra närradiosändningarna och de utåtriktade aktiviteterna till samma sak. Under valrörelsen jobbade vi mycket med intervjuer under våra framträdanden i Nordstan. Dessa skulle lätt ha kunnat göras till närradiosändningar. Flera av våra torgmöten skulle kunna bli radioinspelningar med intervjuer av partiföreträdare där publiken ges möjligheter till inspel.

Läs alla mina inlägg om Vänsterpartiet Angered.

5 Comments

Lägg till →

 1. Fast vem vill läsa den? Det får ju vara 1000 pers som prenumerar på den bland medlemmarna, eller är det tänkt att den ska gå utanför partiet? Då blir det ju ändå svårare att uppnå målet och då är det väl bättre att göra Röd Avgång till en allmän tidning. Jag skulle ju inte vara så sugen på att läsa den. Flamman och Röd avgång är ganska tunggrodda och sega, och tidningar som Göteborgs Fria räcker ju i några dagar.

 2. Fast vi har redan en vänsterpartistisk tidning i Göteborg, helt meningslöst med två.
  Vill man ha en tidning med nyheter så finns Göteborgs Fria. En egen tidning är bara ett slöseri med pengar som hellre kan läggas på att utveckla röd avgång.

  • Jag vill faktiskt komplettera mig själv efter att ha läst det i november genom att säga att det finns en stor risk att en sådan tidning fylls med svårläst skit plus att hela projektet riskerar att implodera.

   • Jöran Fagerlund 20 januari 2011 — 09:28

    Den risken finns ju alltid i alla aktiviteter men den är väldigt liten när det gäller veckotidningen. Med ditt resonemang kan vi inte göra mycket. Kanske bäst att ställa in demonstrationen 1 maj eftersom det kanske kommer för få eller att några snubblar eller inte årkar gå eller får skoskav eller blir hesa… Mycket kan gå snett men hur sannolikt är det?

    Det är bättre att fokusera på de faktiskt existerande riskerna med ett veckotidningsprojekt: 1 att vi inte får 1500 prenumeranter, 2 att vi inte får in tillräckligt med material. Att undvika att tidningen blir svårläst är inte så svårt.

  • Jöran Fagerlund 20 januari 2011 — 09:22

   Röd Avgång är en interntidning och inte tänkt att användas externt. Eller tänkte på någon annan tidning?
   Med presstöd kommer tidningen inte att kosta någonting för partiet. Röd Avgång kostar däremot en hel del. Jag tycker dock att det är värt både pengarna och allt arbete som görs med Röd Avgång. Själv har jag jobbat med Röd Avgång på ett eller annat sätt sedan 1998 och jag är verkligen stolt över den tidningen. En veckotidning kan ta över mycket av Röd Avgångs funktioner och ses som en utveckling av Röd Avgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: