Utvecklande helg tillsammans med fullmäktigegruppen

Att kommunicera utan att se varandra eller få respons från den man talar till är en konst. Anjelica Hammersjö förklarar i en övning med ord hur Annita Boije skall rita.

Helgen som gick träffades kommunfullmäktigegruppen på Aftonstjärnan för att svetsa oss samman inför mandatperioden vi har framför oss. Klas Stjärnehag, ABF, föreläste om grupputveckling och ledde övningar för att stärka kommunikationen och samarbetet i gruppen. Det handlade mycket om att skapa delaktighet i gruppen och göra alla till idébärare med egen förståelse och kunskap snarare än budbärare av beslut fattade av andra.

Det är en speciell utmaning i det kommunala beslutsfattandet där kommunstyrelsen, felaktigt, ofta uppfattas som högsta politiska nivå i kommunen och fullmäktige bara är ett rundningsmärke som man enligt kommunallagen måste passera i ett antal ärenden. Det nya samarbetet med Socialdemokraternas och Miljöpartiets fullmäktigegrupper ser lovande ut på denna punkt. Förhoppningsvis kan fler viktiga frågor återföras för beslut i kommunfullmäktige snarare än i kommunstyrelsen. Vi ser redan positiva tecken: flera kommunfullmäktigesammanträden har haft inslag av informationspunkter i viktiga ärenden, Socialdemokrater och Miljöpartister har tidigare skrivit en gemensamma motion som ändrade deras ställningstagande i kommunstyrelsen och de som skall förbereda och verkställa kommunfullmäktiges beslut, våra kommunalråd och sekreterare, har flyttat ihop i stadshuset och bildat olika kluster.

Förhoppningsvis kan vi även knåpa ihop gemensamma motioner med företrädare från alla tre partier. Under kommunfullmäktigedebatten i december angående utfasning av Bisfenol-A i stadens verksamheter uppstod, helt oförberett, ett så gott samarbete mellan Ulf Kamne (MP), Abbas Zarrinpour (S) och mig att vi efteråt skrev en gemensam debattartikel i GP. Tillsammans med Kia Andreassons (MP) replik på en ledare i GT fick vi ut bra kommunikation i ärendet. Larmrapporterna i media föranledde ett snabbt agerande i kommunstyrelsen med ett yrkande från majoriteten. Andra ärenden kan med fördel presenteras som gemensamma motioner.

Stadsvandring och krogbesök

Under helgen fick vi även lite motion i form av en stadsvandring på Lindholmen. Birgitta Holmdahl berättade om husens och människornas historia. Det blev ett fint komplement till Bertil Norlanders berättelse om Aftonstjärnans historia.

När lördagssejouren var slut rundade vi av med en gemensam middag på hamnbusekrogen Port Arthur. Trivseln överträffade de kulinariska upplevelserna. Quornfillén var god men jag hade hoppats på mer än ett vegetariskt alternativ på en krog 2011. Klimatdiskussionen och avslöjandena om djurplågeriet i köttindustrin borde ha nått till Lindholmen nu.

Ljus framtid

Diskussionerna var mestadels konstruktiva och besluten vi fattade var kloka. Vi fördelade ansvaret för olika politikområden i gruppen och det är en stark laguppställning vi har. På varje område kommer borgarna att få starkt mothugg i debatterna i kommunfullmäktige och våra samarbetspartier, S och MP, kommer att få starkt stöd i att göra Göteborg till en bättre stad att leva i under de kommande fyra åren.

Fler bilder:

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige.

5 kommentarer

Lägg till →

  1. Per-Allan Olsson 29 januari 2011 — 10:10

    Det verkar ha varit en kurs med poänger. Att skapa delaktighet i gruppen och göra alla till idébärare med egen förståelse och kunskap snarare än budbärare av beslut fattade av andra, ja det kan nog behövas.

  2. Berhane Kidane 27 januari 2011 — 19:17

    Har Ni diskuterat redan min motion – antidiskrimineringsklausul för att säkerställa likabehandling?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: