Improviserade audiovisuella hjälpmedel vid miljöföredrag på grundcirkel för nya partimedlemmar

En 17-tummare med sex år på nacken är fullt tillräckligt för en mindre publik om viljan finns och batteriet håller.

Efter att ha haft aikidoträning med 35 barni två timmar hemma i Gårdsten var jag inte helt skärpt när jag begav mig till Andra Långgatan, för att hålla ett miljöföredrag, utan att ta med mig den DVI-VGA-adapter jag misstänkte skulle behövas för att koppla Aron Mathiassons så vänligt utlånade PowerBook G4 från 2005 till partiexpeditionens projektor. Mycket riktigt visade det sig vara ett nödvändigt attribut. Kunde Vincent Frost, på Frost Design, få hela avgångsklassen från Grafiska institutet att kura i hop sig runt hans laptop i hans designstudio i London för snart tio år sedan kan väl jag göra samma sak i gårdslokalen för deltagarna i studiecirkeln för nya medlemmar i grundorganissationerna Majorna, Linné och Frölunda? Det funkade utmärkt till det visade sig att jag inte kopplat srömkabeln ordentligt och batteriet dog. Den audiovisuella presentationen blev plötsligt inte så visuell längre. För den som önskar se bilderna i efterhand ligger de här. Jag kanske inte trollband min publik som Vincent Frost gjorde med oss från GI 2002 med sin utsökta grafiska design men vi fick i alla fal givande diskussioner.

Precis som vid studiecirkeln för nya medlemmar i Östraföreningen i januari handlade diskussionen mycket kring personligt ansvar, konsumentmakt och politiska beslut. Det är en bra diskussion eftersom den inte har något färdigt svar. Miljödiskussioner kan annars lätt bli tekniska och handla om koldioxidhalter, temperaturer, lägre friktion hos spårvagnar än bussar… Frågan hur vi bäst förändrar samhället har också bäring för partiets andra ideologiska rötter: marxismen och feminismen.

En fråga jag, enligt mitt eget tyckande, inte kunde svara tillräckligt detaljerat på var frågan om miljökonsekvenser av sojaproduktion för mat. Är den lika illa som den för djurfoder? För det första får man alltid minnas att det krävs i runda tal tio kilo växtprotein för att få ett kilo köttprotein. Alla miljökonsekvenser skulle därför minska med 90-procent även om det var exakt samma soja som används till veggoprodukter som djurfoder. Enklast att slippa fundera är ju att köpa ekologisk soja, tofu eller vad man är sugen på.

Naturskyddsföreningen har presenterat en bra rapport om soja. Den ger mycket information till den vetgirige. De har även gjort en kortare film. Den stressade kan läsa en kort text på Naturskyddsföreningens hemsida hur Sverige skulle klara sig utan sojaimport.

I kaffepausen, som för övrigt höll mig vaken flera timmar efter läggdags, pratade jag om ett fantastiskt klipp om USA:s snack om oberoende av utländsk olja från  The Daily Show med John Stewart. Hysteriskt roligt och fantastiskt träffsäkert. Se klippet här.

Vi pratade även om risken att andra miljöfrågor hamnar i bakgrunden när så stort fokus på klimatfrågan. Ett sådant område kan vara biologisk mångfald. Vi lade lite extra tid på det eftersom studiematerialet ”På tröskeln till framtiden” är från 2000 och då fanns bara 15 miljökvalitetsmål. Sedan dess har ett om biologisk mångfald – Ett rikt växt och djurliv – antagits av riksdagen.

Tack kamrater för en riktigt givande diskussion.

Liknande inlägg:

1. Bra diskussioner om personligt ansvar för miljöarbetet på studiecirkel för nya medlemmar

2. Initierade och intressanta diskussioner kring miljö rättvisa jämställdhet och socialism på partiskolan

3. Givande samtal hos Vänsterpartiet Frölunda om klimattoppmötet i Köpenhamn

4. Givande miljödiskussion på partiskolan i Göteborg

5. Svårt att nå målen om biologisk mångfald framträdde tydligt på höstmöte med FAH

En kommentar

Lägg till →

 1. ”Kramkalas i Riksdagshuset”
  Etablissemanget, ställde till med stort ”Kramkalas ” i Riksdagshuset då Mona Sahlin avtackades. Det var bara Jimmie Åkesson ( SD), som inte fick vara med. Och detta antar jag är bara för att det SD -partiet, är kritiskt mot massinvandringen, som har pågått i drygt 26 år, från islamiska länder. Innan, så var invandring, från Islamiska länder, så gott, som tabu! Våran f.d statsministerTage Erlander, höll ett kraftigt anförande av denna diktatoriska religion, som han ansåg var en diktatur. Vilket absolut inte passade ihop med våran Nordiskt kristna kultur, som vi har haft här uppe i Norden ända sedan, vi hade ”Asatro” här uppe för drygt tusen år sedan.
  Två religionskrig har jag upplevt i verkligheten. Första gången, var nere i Libanon, som ansågs vara kristet i början av 50 – talet. Men med stort bombarnemang av islam, som raserade hela Beirruth.
  Nere i Biafra landade jag med ett litet propeller drivet flygplan, på en grusväg i en liten by.
  Där fick jag med egna ögon se beväpnade islamistiska militärer, då de samlade ihop den kristna befolkningen. Och ge dem direktivet att antingen be mot MEKKA? Eller att bliva avrättade.
  Året var 1970.
  Och de islamiska militärerna var mycket noga med sina lärdommar.
  Vad jag oroar mig för, är att svenska barnbarn kommer att utsättas för samma behandling.
  Min försäkran är, att jag själv är så pass gammal, så jag slipper vara med, då den islamisterna, snart har blivit i majoritet, här i mitt fosterland Sverige. Ty de svenska medborgarna, lär väl aldrig vakna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: