Trippelstrategi mot nedskräpningen

Rimligtvis borde det vara lättare att bära tillbaka förpackningen än att bära den till platsen eftersom förpackningen är tom på hemvägen.

Regeringen vill införa möjlighet för polisen att utfärda böter direkt på plats för den som slänger skräp på marken. Idag måste åtal väckas. Upp till 800 kronor kan det kosta att inte hålla i sitt skräp tills man når en papperskorg. På det hela taget behövs det något i den vägen för att komma tillrätta med nedskräpningen. I Göteborg lyfts Manchester ofta fram som förebild. Det jag har fått rapporterat från diverse studieresor och möten som Marie Lindén (V) deltog i under sin tid som kommunalråd finns en del otrevliga delar i jobbet med att skapa ”ordning och reda” i Manchester: en slags angiverisystem och lagar kring ”anti social behaviour”. Vad jag kan se fins inte dessa tendenser i regeringens förslag.

Nedskräpningen är ett stort problem och kommunerna har stora kostnader som de inte kan återfå varken från ansvariga näringsidkare som restauranger och förpackningsindustrin eller de medborgare som skräpar ner. Det behövs en trippelstrategi mot nedskräpning.

För det första måste näringsidkarna ta sitt ansvar. Jag har tidigare skrivit hur det enda rimliga är att kommunerna bestämmer var förpackningsinsamling skall ske och man sedan skickar notan till förpackningsindustrin. Inte som idag att industrin bestämmer hur många insamlingsplatser som skall finnas i en kommun. Det gäller även att restauranger och caféer tar sitt ansvar. Kanske kan förpackningshantering ingå vid den tillsyn miljönämnden gör. Genom att kommunen går före och börjar servera hämtmat vid förskolan och skolan kan en standardiserad returförpackning med pantsystem tas fram.

För det andra måste kommunerna bygga ut antalet papperskorgar. Gärna lite smartare konstruktioner som möjliggör källsortering även i parker och på stan. resurser för att göra detta kan skapas genom att avgifter tas ut av ansvariga näringsidkare. Förslagsvis förpackningsindustrin men även en avgift på restauranger och caféer kan vara nödvändig. Det är ju lite märkligt att det fortfarande år 2011 kan vara några kronor billigare att få med sig maten i en liten plast eller papperslåda i stället för att äta den på diskbart porslin på plats.

För det tredje måste de medborgare som skräpar ner idag sluta med det och ta sitt ansvar. En förenklad möjlighet att dela ut böter kan i detta perspektiv vara motiverat. Det måste naturligtvis ske rättssäkert och på tämligen bred front. Det vore förödande om bötesstraffet upplevs som orättvist och slumpartat. Att bara en får böter samtidigt som andra klarar sig undan straff. Då undergrävs förtroendet och respekten för lagen snabbt.

Läs alla mina inlägg om miljö. Liknande inlägg:

1. Sälj ekologisk hämtmat vid förskolorna och skolorna i Göteborg

2. Låt kommunen ta över förpackningsinsamlingen och låt förpackningsindustrin stå för kostnaden

3. Marint avfall skadar havsmiljön och innebär stora kostnader

Bloggrannar: Claes Krantz, Lajke, Svensson, Carl,

Media: DN, GP1,2, SVD, AB1,2, Svt,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Från Konfliktportalen.se: Jöran Fagerlund skriver Går fiskeriavtalet med Marocko på grund i Sverige?, Röda Lund skriver Upprätthåll trycket i Egypten!, Stefan Bergmark skriver Valfusk i lightdemokratin, L. O. K. Ejnermark skriver Censur och yttrandefrihet – och den blinde liberalen, Bo Myre skriver Ekonomisk solidaritet med Aten 11, Kaj Raving skriver Har arbetsförmedlingen lyckats eller misslyckats?

För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.

2 kommentarer

Lägg till →

 1. Det är riktigt kul att du har med en bild på Göteborgs mest nedskräpade plats! Kommunen hade lätt löst en sån plats genom att ha tillräckligt tydliga och lättåtkomliga papperskorgar. Samma tycker jag gäller hela stan, det finns helt enkelt ingenstans att slänga skräpet! Och folk är så sjukt lata nuförtiden att dom inte orkar ta det med sig.
  Men det roligaste med den platsen (Lejontrappen) är att om man är där riktigt tidigt en vardagsmorgon under sommaren (runt 4-snåret nånting) så kan man följa de kommunanställda renhållningsarbetarna när dom tar reda på skräpet där. Dom går tillväga så att de använder lövblåsen till att blåsa ned allt skräpet i kanalen! Detta observerade jag nästan varenda vardagsmorgon under 2 hela somrar när jag bytte buss i brunnsparken. Och trots att jag kontaktade kommunen om detta flera gånger så gjordes inget åt detta ”arbetssätt”.
  Man kan ju alltid hoppas att Polisen ställer sig vid Lejontrappen efter lagen slagit kraft! 🙂
  Ha de gött!

 2. Hej,
  Tänkte bara tipsa om en ny sajt för Modeller – Makeupartister – Stylister och Fotografer från Göteborg och övriga västkusten, från Halmstad i söder till Strömstad i norr.
  Besök gärna sajten
  http://www.girlsofwestcoast.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: