Feministisk schlager får en andra chans

Sara Varga

Efter fotbollsträning och barnkalas slötittade familjen och jag på Melodifestivalen. Jag blev glatt överraskad av Sara Vargas bidrag Spring för livet. Inte bara för det feministiska budskapet och att hon på bästa sändningstid tar upp ett enormt samhällsproblem – våld mot kvinnor – utan också att det var det mest schlagerlika jag hört på länge i Melodifestivalen.

Ok, jag kanske greppar efter halmstrån eftersom det snarast var en ballad som lät mycket Lisa Ekdahl. Det finns väl ingen fastställd definition av en schlager eftersom det i stort sett betyder något som slår, en hit, och har använts som benämning på allt från operetter i Österrike på 1870-talet till dagens Eurovision-dunka-dunka. Schlager är för mig något mer stillsamt men ändå lite mer svulstigt än Sara Vargas Spring för livet. Det blev i alla fall en röst från vår familj och glädjande nog gick hon vidare till ”andra chansen”.

Man kan kanske tycka att låten är banal och att den gör ett stort samhällsproblem till ett jippo. Andra, mer insatta än jag, kanske kan ha synpunkter på de strategier som föreslås i texten och titeln. Att gå sin väg är inte samma sak som att springa för livet. Det viktiga för mig är dock att budskapet gick fram och det gjorde det. TV-publiken kan inte att värja sig och låtsas som att den inget förstår när de sitter där med fingrarna fastkletade i popcornskålen. Riktigt bra gjort Sara Varga. Hon berättar om texten i Expressen.

Det var lite som när jag startade Grabbar mot Barbie i slutet på 90-talet efter förebild från Sosialistisk Ungdom i  Norge och en intervju några frilansjournalister skrev slogs upp på 6 sidor i någon av ”herrtidningarna”. Första reaktionen var bestörtning, sedan kom vi på att det kanske inte finns en mer angelägen kanal att nå ut med ett feministiskt budskap än just där. Utom möjligtvis i TV på bästa sändningstid och det lyckades Sara Vega med i kväll.

Läs alla mina inlägg om melodifestivalen, kultur, feminism och jämställdhet. Liknande inlägg:

1. Grabbar mot Barbie dyker upp ur historiens gömmor

2. Lägg ner fascist-TV TV4

3. Eva-Britt Svensson driver EU-parlamentets arbete för att bekämpa våld mot kvinnor

4. Feministiska framgångar i EU-parlamentet

5. Inga andra partier nappade på erbjudande om lektion i feministiskt självförsvar inför debatten i kommunfullmäktige på torsdag

6. Varför vill Robert Wells spela för en diktatur?

7. Ett gammalt vänsterkrav ser ut att bli verklighet: Ungdomens Hus i city

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Media: EX, GP1,2, AB1,2,3,4,5, EX1,2,3,4,5,6, SVD1,2, DN, HD1,2,

Bloggar:  Jinge, Jinge2, Hemmabloggaren, Per-Anders, Vonkis, Krulli,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: