Hjällbo pizzeria har fått ett ansiktslyft men plockade ut vegetarianan för tidigt

Ljust och fräscht. Snygga randiga väggar och till och med möjligheter att tvätta händerna utan att behöva gå på toaletten.

När jag bodde i Hjällbo i slutet av 90-talet var Hjällbo pizzeria en rätt solkig historia. Eller en ordinär liten pizzabutik i förorten. Man förväntade sig inget mer än ett rejält kalorilass som förhoppningsvis bara svalnade från glödhet till riskfritt från brännskador i gommen och inte till iskall på vägen hem till kollektivet på Bondegärdet 28. Att äta på plats var det inte tal om. Det var trångt och eländigt. Ville vi äta på plats gick vi till Da Salvatore på andra sidan vägen till Grågo. När de flyttade från källaren i en villa till den nedlagda bensinstationen och började med salsakvällar tappade de dock attraktionskraften i mina ögon.

Sonen spelar fotboll i Gunnilse och jag är i Hjällbo titt som tätt men det var länge sedan jag åt pizza i Hjälbo. Efter träningen i lördags skulle vi vidare på barnkalas så jag tänkte att grabben skulle få uppleva pizzorna på Da Salvatore. Restaurangen i den gamla bensinstationen hade dock bytt namn till Mesopotamien. När vi knatade in genom dörren möttes vi, de stora skyltarna på fasaden till trots, att de inte har pizza på menyn. Det var bara att vända i dörren och bege sig till Hjälbo pizzeria. Grabben hade ju spetsat in sig på pizza.

Skyltarna på restaurang Mesopotamien i Hjällbo säger inte hela sanningen.

Väl i Hjällbo centrum möttes vi av en positiv nyhet. Hjällbo pizzeria hade byggt ut och rustat upp sedan jag var där senast för tio år sedan eller mer. Pizzorna var goda. En vegetariana för 55 kronor hade färska grönsaker och en välbalanserad botten. Krispig men inte hård. Just när vi beställde bakade de för fullt och de tog ut pizzorna någon minut för tidigt. Osten hade bara smält och inte fått tillräcklig färg. Grönsakerna var varma men inte grillade.

Färska grönsaker men pizzan skulle behövt någon minut till i ugnen för att låta osten få mer färg.

Hjälbo pizzeria finns med på schystavilkor.se vilket borgar för kollektivavtal för de anställda men jag såg inga klistermärken på dörren eller i lokalen. När det gäller ekologiskt utbud är det knapert. Det är i alla fall inget de skyltar med. Köttprodukterna är ständigt närvarande. Rader med kycklingar snurrar i ett grillskåp invid ugnen och inte mindre än tre kebabspett snurrar samtidigt: lamm, kyckling och standardkebab. Troligtvis har det säljfrämjande effekt även om det enligt min personliga logik och smak borde avskräcka från köttköp. Förutom vegetariana finns falafel i olika varianter för vegetarianer. Det skrala utbudet på hämtmat i allmänhet och ekologisk, vegetarisk hämtmat i synnerhet i Angered är ett viktigt skäl till att Vänsterpartiet har motionerat om att skolor och förskolor skall börja erbjuda hämtmat vid skoldagens slut.

Personalen är trevlig och jag kan verkligen rekommendera ett besök nästa gång du är i Hjällbo även om Hjällbo pizzeria inte erbjuder något speciellt och inte är värt några omvägar för att nå. Se bara till att de håller din pizza i ugnen tillräckligt länge även om det är kö och bråttom. Själv tänker jag nog titta in på den gamla bensinstationen och testa Mesopotamiens falafel nästa gång jag är i Hjällbo bara för att ha något att jämföra med.

Det är trots allt ett intressant koncept att bygga om bensinstationer till restauranger. Så kommer det att bli i framtiden när vi avvecklar bilsamhället.

Läs alla mina recensioner och inlägg om Angered, mat och djurrätt. Liknande inlägg:

1. Reko ekofika på Grön ko

2. Gemytlig gårdsgrillning

3. Ett 50-tal medlemmar på samkväm i Hjällbo med Vänsterpartiet

4. Stolarna tog slut i Hjällbo när Vänsterns internationella forum pratade om Palestina

5. Bra diskussioner på medlemsmöte i Angered

6. Sälj ekologisk hämtmat vid förskolorna och skolorna i Göteborg

7. Privata förskolor i Göteborg är sämre på livsmedelskontroll än kommunala

8. Köttklistret kan förbjudas efter starkt arbete av Åsa Westlund (S)

9. Skippa skinkmackan till frukost eller släcka lampan i kväll?

10. Debatt om rätten till veganmat i förskolan

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer

Lägg till →

 1. robert quvang 28 maj 2017 — 00:03

  jag läste din text o skulle bara vilja ge dig ett så gott råd att om du nu skulle äta på somsådant ställe för att ge dig lite goda minnen o att gå till den gamla macken .för att sedan gå till hjällbo nja skulle du bara kolla upp ett lite så finns den gamla pizza ägaren 100 meter upp där e salvis han sålde den gamla flytta upp 100 meter där ska du allt testa själv bor jag i ericksbo där det finns en pizza men går då hellre 2 km i snöstorm än att köpa där eller i den gamla macken utan hos salvis där finns götets bösta try där o du ger mig ett gott arvode för detta hahaha hoppis du provar dom e stoa o det finns kött rätter o andra pasta rätter en liten bar men gott nog för en öl te maten va allt från mig ha ett avs robert q

 2. Ja du… ”..Troligtvis har det säljfrämjande effekt även om det enligt min personliga logik och smak borde avskräcka från köttköp. ..”

  Ja, helt enkelt ett kommersiellt (USCH vilket fult ord va..?) villkor för att kunna få många och återkommande kunder, tjäna pengar och betala justa löner.. ;-D

  Sedan så tycker jag inte att ,vilket tyvärr verkar vara vanlig bland vegetarianer, du skall styra, ställa och bestämma vad andra människor skall äta.
  Vi allätare tvingar ingen vegetarian att också bli allätare.. 😀

  Dock, det bästa vegetariska köket har jag ätit ombord på Viking Mariella uppmuntrad av en vegetarian att ”du kan väl prova på..”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: