Fullmäktigegruppen vaccinerar sig mot härskartekniker

Anjelica Hammersjö har mångårig erfarenhet av föreläsningar och arbete mot härskartekniker.
Anjelica Hammersjö har mångårig erfarenhet av föreläsningar om och arbete mot härskartekniker.

Vanligtvis brukar jag inte kommentera fullmäktigegruppens förmöten, som vi har på måndagar, eftersom det mesta kommer upp på fullmäktigemötet på torsdagen. På måndagarna går vi ganska hastigt igenom ärendena och vi har inte så långa utläggningar hur vi tänker lägga upp argumentationen.Dessutom kommenterar jag vanligtvis endast de möten Vänsterpartiet har som är öppna för allmänheten eftersom jag vill att alla skall vara trygga att de diskussioner vi för i gruppen stannar i gruppen till dess att vi är överens om hur vi skall gå ut med dem.

Denna måndag var dock speciell i så måtto att vi hade en inbjuden föreläsare att tala om härskartekniker. Det är ett försök att hitta en strategi för att hantera problem innan de uppstår. Den inbjudna experten var Anjelica Hammersjö som också är medlem av fullmäktigegruppen. Helt rätt att använda Anjelica tycker jag. När vi har expertisen på nära håll skall vi använda den. Det finns ingen anledning att gå över ån för att hämta vatten.

Anjelica gjorde en kort genomgång av historiken kring begreppet härskartekniker. Det var Berit Ås, norsk socialpsykolog, som beskrev fem härskartekniker 1976 och lade sedan till två ytterligare för att beskriva hur en dominant grupp behåller sin position gentemot personer från andra grupper.Poängen med att numrera dem är bland annat att strukturera och tydliggöra hur ganska subtila signalsystem används för att tysta och exkludera. Dessutom kan man använda siffrorna som konkreta verktyg för att motverka härskar tekniker. Den som ser en härskarteknik användas i ett möte kan enkelt hålla upp samma antal fingrar som numret på den använda tekniken för att signalera till den drabbade att övertrampet inte gick obemärkt förbi. Berit Ås ordnade härskarteknikerna så här:

 1. Osynliggörande
 2. Förlöjligande
 3. Undanhållande av information
 4. Dubbelbestraffning
 5. Påförande av skuld och skam
 6. Objektifiering
 7. Våld och hot om våld

Ibland säger man härskartekniker om alla möjliga typer av otrevligt beteende eller försök till manipulation av möten. Då tappar man det strukturella perspektivet.Vi hade en bra diskussion om detta i gruppen. Den vanligaste överordningen är att män som grupp dominerar kvinnor som grupp men det finns andra. Det kan vara mer erfarna som dominerar juniorer eller formella och informella grupper. Exempelvis gruppledningen eller de i fullmäktigegruppen som också sitter i DS som har bakgrundsinformation vi andra inte har. Därför kan situationen uppstå att kvinnor använder härskartekniker mot andra kvinnor eller män. Dessutom kan vi faktiskt bara vara otrevliga och manipulerande mot varandra utan att det är strukturellt.

Strategin att möta härskartekniker och individuella oförskämdheter är dock likadan i det första steget: prata om vad som har hänt och hur de inblandade upplever det. I och med att fullmäktigegruppen består av 11 personer som träffas varje månad kan vi vid kommande möte analysera vad som har hänt och om ev. problem är strukturella. Första halvtimmen på våra möten avsätts till separatistiska möten där kvinnor och män pratar i varsin grupp. Där har vi ett bra verktyg. Vi brukar vanligtvis inleda större möten med separatistiska möten. Då är det olika deltagare varje gång. I fullmäktigegruppen är vi samma deltagare varje gång så det kan nog bli riktigt bra detta.

Själv drabbades jag av härskartekniker från ledamöter i distriktsstyrelsen och partistyrelsen på distriktsårskonferensen 2010 när vi behandlade min motion om partiskatt. Jag har även drabbats av härskartekniker i kommunfullmäktige från såväl kommunstyrelsens ordförande och viceordförande som kommunfullmäktiges ordförande. I och med deras formella överordnade ställning måste det betraktas som härskartekniker snarare än taskiga påhopp och oförskämd debatteknik.

Det är bra att vi har börjat jobba med grupprocesser och tydliggörande av härskartekniker redan innan konflikter har uppstått. Jag tycker inte att det är obekvämt att vi jobbar med detta trots att vi inte har några allvarliga konflikter i gruppen. Det vore tvärt om naivt att tro att konflikter inte kan uppstå i en fullmäktigegrupp vars hela ideologi bygger på att konflikter driver utvecklingen framåt. Frågan är bara hur vi använder energin i de konflikter som uppstår: konstruktivt eller destruktivt. Anjelicas föreläsning om härskartekniker var den första dosen i vaccineringen av fullmäktigegruppen mot härskartekniker. Precis som alltid när man tar en spruta sticker det och svider lite i början men i det långa loppet är det skönt att få vara frisk.

Den bloggare i min bekantskapskrets som bäst kan sätta ord på härskartekniker i vardagen är Marlene Svensson. Hon skriver bra om osynliggörande av kvinnor på film, arbetslivet och semestrar. Läs även partistyrelsens Ida Legnemarks inlägg om internfeminism hos framtidskommissionen.

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige, jämställdhet, feminism och härskartekniker. Liknande inlägg:

1. Nederlag om partiskatt på årskonferensen

2. Distriktsårskonferensen inleddes med förmöten för jämställdhet

3. Borgarna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill varken motverka segregarionen eller jobba med jämställdhet och barnperspektiv i Göteborgsregionen

4.  Utvecklande helg tillsammans med fullmäktigegruppen

5.  Bra klimat i nya miljö- och klimatnämnden

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer

Lägg till →

 1. Just för att få en konstruktiv dialog tror jag det är viktigt att poängtera att härskartekniker kan utövas omedvetet. Till och med föreläsare om härskarteknik kan utöva härskarteknik under själva föreläsningen. Jag tänker inte på Anjelica utan faktiskt på en av de träffar du länkar till.

 2. ”Hejsan” Ingvar heter jag och är pensionär.

  Jag är en bland de mycket få svenskar förutom den svenske ”flyghjälten” Carl Gustav von Rosen, som råkade se det kristna folkets lidande nere i Biafra, året var 1970. Jag landade där, med ett litet två-motorigt propeller-plan, på en grusväg i en liten by. 73 km söder om floden Niger. Där fick den engelske agenten, som hämtade upp mig, se hur de islamiska militärerna hämtade upp de kristna invånarna, för att lära upp dem åt vilket håll ”MEKKA” låg.
  Militärerna var mycket noga med detta. Om det var någon kristen, som nekade eller inte ville vara med i det gänget. Så blev de genast avrättade, sade agenten. bilresan upp till floden, var mycket riskabel, eftersom islamiska militärer ideligen dök upp i vegetationen, med sina vapen riktade mot oss, för att kolla våra passport.
  Förlåt en fråga! Vad tror Ni händer den kristna befolkningen här i Sverige, då den islamiska befolkningen snart har blivit i majoritet?
  Jag kommer ännu väl ihåg Sveriges statsminister Tage Erlander, hur han på skarpen i TV. Varnade just för detta? Det sista året, som han var aktiv, innan han lämnade över sitt ledarskap till Olof Palme 1969.. Eller hur???
  Med vänlig hälsning, från Ingvar i Gbg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: